hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 海濱花園線一問
開啟左側

[問題] 海濱花園線一問

a222wts 發表於 2007-6-1 01:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1. 其實朝早條38P除左 '提供平價選擇' 之外有咩用...?
佢行既地方238X大多都可以覆蓋~ 最衰就係拉疏埋38A本來已經頗疏既班次......

順帶一提,通常每一個地方都有條M線,但係搭238M再轉地鐵根本係兜大圈~
以我所見,用238M、238X、38A、小巴404M既轉地鐵乘客好似都差唔多地......少~
但係朝早同傍晚d村巴又可以多人到咁,其他時間睇黎都好少人會出遠街=搭MTR...

6516 發表於 2007-6-1 07:50 | 顯示全部樓層
個人覺得38P唔係主要為左服務海濱o既客
應該係做大窩口, 葵興一帶去長沙灣道o既客多d
CPY 發表於 2007-6-1 09:00 | 顯示全部樓層
buffon 發表於 2007-6-1 09:28 | 顯示全部樓層

238m轉屯門M線同城隧線好有用架
東方棕泉
238X 發表於 2007-6-1 09:44 | 顯示全部樓層
1.
238M 係第一條海濱線,我諗當時係想以搵一個最近
同埋有位既巴士總站為主要目的。葵芳、葵興應該係無
位同太遠,大窩口直情無總站。所以去荃灣似乎別無選擇。

不過我都講過好多次,你要轉地鐵, 38A 計埋等車時間
(大部份時段15 分鐘一班) 都幾乎一定快過 238M。

2.
以我所知 38P 係歷史遺留落來既問題。

當初海濱業委會想 38A 拉出大角咀,但九巴梗係唔肯,
寧願開 238X (全程收費已經 15 年無加過),所以就開
兩班 38P 做樣。 38A 轉三軸減車之後 38P 亦減
左一班。唔好睇少呢班車, 8 點前後 38A 實際上等於
開緊 10 分鐘一班,之不過中間攝入來班車貴左。
8 點前後確實係最多海濱居民出門口返工既時間。

個人認為 38P 有少少「四不像」。不過 66 縮短左之後,
仁濟至葵安道之間既公路就得番呢架車出到旺角。
有時大窩口都見有 D 人寧願等呢架車都唔搭地鐵。

3.
村巴... 恕我直言,隨時好客過 948。
當然,旅遊巴載客有限, 8 點一定打蛇餅,我都唔會排,
但亦都知由專利公司 (a.k.a 九巴) 做既話唔會開到二十班
── 934 得七班;935 朝早實際上係兩條線,加埋得十班。
948 得八班,計埋特車同 P 車就十三班囉。但拆散來計,
(記住 948 做足成個島) 總容量係少過 NR38
(我習慣叫 938P,加個 P 字係因為 938 呢個號碼要留俾
荃灣特快全日過海線... 當然係海濱開,「有海濱特色既
荃灣主義」嘛)

甚至城巴兩條全日線 930, 962B (有關時段) 同埋其他
荃灣村巴似乎都無咁多班車。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
SKAL 發表於 2007-6-1 10:41 | 顯示全部樓層
仲有238P
係海濱巴總開出就已經頂閳
反而前後果幾班238X仲有位坐

238M仲為海濱人提供「楊屋道街市買餸車服務」
可是接駁地鐵就是很慢,要過的燈位也很多

其實238M可不可以分拆,
一條行原有路線,
另一條像98A那樣, 專做大窩口站接駁,
在青山公路上落客後, 上國瑞路,德士古路返海濱?
238X 發表於 2007-6-1 11:10 | 顯示全部樓層

以 238P 需求,開多一班 (8:00/10/20) 可能好 D...

原帖由 SKAL 於 2007-6-1 10:41 發表

其實238M可不可以分拆,
一條行原有路線,
另一條像98A那樣,  ...

那就不是 238M 分拆而是 38A 分拆。
我有諗過,新線叫 238A (海濱花園←→大窩口循環線),
繁時 15 分鐘一班,假日停開。

不過... 出去轉屯元天線個站同轉城隧線個站好似唔係好同。
係既話 (2)/38A 可能要加 42C 轉乘先至做得過...
6516 發表於 2007-6-1 13:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-6-1 11:10 發表
以 238P 需求,開多一班 (8:00/10/20) 可能好 D...

那就不是 238M 分拆而是 38A 分拆。
我有諗過,新線叫 238A (海濱花園←→大窩口循環線),
繁時 15 分鐘一班,假日停開。

不過... 出去轉屯元天線個站同轉城隧線個站好 ...

加42C o既轉乘, 我諗都幾吸引...
話晒海濱冇車出去觀塘... (唔計繁時o既村巴)
對小弟而言, 簡直係減輕我o既負擔!

238X 發表於 2007-6-2 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 6516 於 2007-6-1 13:59 發表

加42C o既轉乘, 我諗都幾吸引...
話晒海濱冇車出去觀塘... (唔計繁時o既村巴)
對小弟而言, 簡直係減輕我o既負擔!

村巴都要 $9.5,仲要兜樂富、新蒲崗,慢到爆...
(否則的話,我真係諗過坐觀塘車轉船!)
天瑞總站 發表於 2007-6-3 02:26 | 顯示全部樓層