hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 20/9起新巴18、18P、590、城巴592、隧巴103P、973調整服 ...
開啟左側

[路線消息] 20/9起新巴18、18P、590、城巴592、隧巴103P、973調整服務

kay 發表於 2021-9-12 23:59 | 顯示全部樓層

gordon0530 發表於 2021-9-12 23:36
認同呀,反正無論而家18P定下星期嘅新18,東行方向係西區都唔會多好多人坐,要搭嘅點都死等,而家善水又 ...

18P有年想係西寧街開自我擱置左
應該係18X係西環尾有一定影響
有架平車係度18X就有機會跌走客
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-13 11:55 | 顯示全部樓層
其實103P當初唔太偏離103係有原因
因為條線差太遠執笠就難有替代品

依家有D位都要搭103聲稱行8分鐘去103P既站
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-13 15:46 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2021-9-13 15:32
90收得平係原罪,如果90同590A同價就可能有得傾

以前你話海怡無晒590無問題

不過講價錢

我又醒起有人當年以18X做例
話巴士公司偏好貴價線
又話如果留590A其他線攬炒

而區議會出奇地共識係590A要CUT
(換轉今日286M CUT全世界反對)
而為左方便返原本去灣仔既客
592停馬師道

不過凡事無如果

590留唔到都係居民唔搭
又唔見巴士公司搞592
上次減72班次
但到依家592都無減過
唔好話巴士公司剩係識CUT服務

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-15 12:58 | 顯示全部樓層

海味街來回最終唔停
但既然要改慢兜客
唔差在停埋佢
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-16 09:28 | 顯示全部樓層
103P都預備好取消
城巴以一張A4紙貼係港島站頭

世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-16 10:18 | 顯示全部樓層
其實講唔通
當年去屈地街年代後期都有停

不過今日18都唔同當年18
灣碼唔入
置地又唔經
海味街又唔經
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-16 20:44 | 顯示全部樓層

今日坐左下繁尾二班590入海怡
大概都有40-50人坐左入去
1845到御庭園
同一時間有架90返西邨落客
見到得十幾人
即係590都多人過佢

不過尾班590站都唔入
出面放人經利南道走
痕記想影終極尾班車入總站就變左50/50
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-19 22:01 | 顯示全部樓層
odwinkinglam 發表於 2021-9-19 12:21
真係唔明點解 90拉入海怡會咁困難,603P,603S,603A去安達安泰 又係困難極置

有需求就唔做,不必要的開線 ...

2019年落左閘囉

其實如果去行下區議會個網
換屆後2020年
除左有人要求開荃葵線文件上會
90入海怡連一份文件都無上過會

其實換屆後
林玉珍形勢差就一定
如果區會提出動議要求90入海怡
贊成係多過反對
但都唔做
就知個真正對手係運輸署

所以其實590執笠無補償
2019年都已經決定左呢個結局

其實2019年區選
白鴿都有少少耿耿於懷
咁多個區
唯獨林玉珍比佢贏左
鴨脷洲邨N年前都係民主派
不過做做下唔做
林玉珍就落黎玩

做做下唔做令市民印象分扣左
之後有人挑戰林玉珍又輸左
自動當選又試過

不過林玉珍咁勁
佢有份既香港南區婦女會幫唔少
變成少數連白鴿都搞唔掂既區
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-20 06:54 | 顯示全部樓層
18新豬紙幾慳位
東行12-15,15-20連中間規律都無
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2021-9-20 09:06 | 顯示全部樓層

第一日就班次亂黎
不過ETA寫總站開車
20幾分鐘到入境處
真係吹得太勁
世界很簡單 人類很複雜