hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟運輸署招標54區路線時,俾投標者嘅預期係點? ...
開啟左側

[問題] 究竟運輸署招標54區路線時,俾投標者嘅預期係點?

sunhoo 發表於 2022-8-9 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

招標果時已經講明,54區去屯門站嘅招標線係兜路去屯門站,唔係行屯公特快去屯門站。即係特登留左特快去屯門站嘅呢個市場唔招標。咁一眾投標者當時係點預期?預期特快去屯門站走線永世唔會開?預期會另外揀過一間公司來開?定係預期會由中標者開分支線來做?
nickk 發表於 2022-8-9 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層
50M睇走線明顯係返學線同方便和菁去屯門工業區返工
 樓主| sunhoo 發表於 2022-8-9 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
如果投標者預期非招標嘅特快走線都會俾中標者開分支線做埋,咁而加運輸署搵鐵巴開K54就打破左呢個預期。但係如果當時運輸署無同投標者講明特快走線都一定俾埋你做,咁而加搵另一間做呢條不在招標范圍嘅線路,就似乎無問題喔?
hkcctim2012 發表於 2022-8-9 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層

我係唔明點解落屯市嘅係K54而唔係50M
neoplan720p 發表於 2022-8-9 19:10 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-8-9 18:29
如果投標者預期非招標嘅特快走線都會俾中標者開分支線做埋,咁而加運輸署搵鐵巴開K54就打破左呢個預期。但 ...

不如直接問,
點解67A同K54唔駛招標?

如果話要保護原有地區服務者利益,
咁50、55、56、950呢堆線根本唔應該招標,
直接俾返狗公做先岩喎。
運吉點ensure呢堆新線唔影響63X、960等線既利益?

成個招標制度根本毫無準則可言,
由咩線需要招標,
到評分準則等等(例如BBI、車廂設施佔評分幾多%),
都完全唔透明,
俾哂空間運吉搬龍門。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Sita1004-1017 發表於 2022-8-9 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
hkcctim2012 發表於 2022-8-9 18:56
我係唔明點解落屯市嘅係K54而唔係50M

其實50M兜到咁落市中心你覺得有幾多人會搭?等於良田多數都係搭九巴出市中心好少人坐505/507/k58去

50M個走線同需求我覺得用小巴去做合適啲囉
 樓主| sunhoo 發表於 2022-8-9 19:43 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-8-9 19:10
不如直接問,

我覺得計分準則應該至少要同準入標者(果幾間專利巴士公司)講,但計分準則同咩線需要招標是否有必要同公眾交代,可以討論。
專利巴士呢個市場嘅資訊,究竟係只需要向現時6名遊戲玩家交代,定係需要公之於眾?
KG1428 發表於 2022-8-9 19:47 | 顯示全部樓層
咁城巴有B3M由屯門站<>深圳灣
是否要50M同B3M合併??
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
bennyho1004 發表於 2022-8-9 19:53 | 顯示全部樓層
50m k54定位唔同
K54係接駁兆康站+市中心
50m就係v city/新墟加埋良景/大興/工業區/屯門醫院似一條輕鐵區內線
JC8385 發表於 2022-8-9 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-8-9 19:10
不如直接問,

67A同K54唔使招標係合理
始終你需要有路線駁返黨鐵同九巴個network
如果唔係將南嘅情況又重演一次
反而問題係K54前身只係去兆康站
點解無啦啦落埋屯市同50M爭飯食
呢個就真係值得斟酌嘅問題