hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟運輸署招標54區路線時,俾投標者嘅預期係點? ...
開啟左側

[問題] 究竟運輸署招標54區路線時,俾投標者嘅預期係點?

ky927 發表於 2022-8-9 20:46 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-8-9 19:47
咁城巴有B3M由屯門站深圳灣
是否要50M同B3M合併??

其實B3M的確係可以食50M,一雞兩味,仲可以俾到54區去深圳灣。分分鐘B3A都 byebye埋。
Fong_2132 發表於 2022-8-9 22:03 | 顯示全部樓層
相信只為放水比城巴
ahken 發表於 2022-8-10 04:58 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-8-9 20:10
67A同K54唔使招標係合理
始終你需要有路線駁返黨鐵同九巴個network
如果唔係將南嘅情況又重演一次

係,將南嘅情況到而家都未解決(將南調景嶺一係落地底一係得屎水)
Mercer 發表於 2022-8-10 10:03 | 顯示全部樓層

K54 去兆康站 (最近既屯馬線站) 已經夠,
市中心想快應該用67A 50 雙向分段算數
50M 就點都唔係叫M線, 一係50K, M 係屯門會係出荃葵既感覺.

但我覺得K54 係影響唔倒50M, 不過想救屎水既我, 就覺得屎水好似被玩咁
十四鄉準居民 恭喜晒!
GD1570 發表於 2022-8-10 10:04 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-8-9 19:53
50m k54定位唔同
K54係接駁兆康站+市中心
50m就係v city/新墟加埋良景/大興/工業區/屯門醫院似一條輕鐵區內 ...

K54本身定位就只係接駁最就近嘅港鐵站,而唔係市中心,
一直去到市中心區嘅都只係講緊招標線,即50M。

50M去市中心而K54唔去嘅話,去市中心都係會搭50M,甚或綠小40,
正如富泰去市中心、碼頭去市中心嘅車都唔算係直接一樣。

依家個定位只係因為路線開咗而更改咗,唔代表正確…
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-8-10 10:07 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-8-10 10:03
50M 就點都唔係叫M線, 一係 ...

無錯...一直以嚟都係認為K54只需去到兆康站就足夠,根本唔駛去埋市中心。

去市中心嘅可以用67A及50雙向分段,同埋拉50M去市中心就夠。
想快就前者,想有位坐或班次穩定嘅就後者。
你有你可愛,我有我好笑。
Lkopm 發表於 2022-8-10 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2022-8-10 10:03
50M 就點都唔係叫M線, 一係 ...

新入伙居民都唔會知屯M線係去荃葵啦
12Lane 發表於 2022-8-10 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層
從投標者角度睇,50m的確感覺比人過左一棟,當時市場資訊K54只係去兆康站,但一個反手就可以直落市中心。巴士公司冇say,一係發爛渣唔玩一係硬食。當然,你喺呢個政府地頭做生意,都冇得控制,唯有安慰自己50m係做輕鐵角色自圓其說。
12Lane 發表於 2022-8-10 12:27 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-8-9 20:10
67A同K54唔使招標係合理
始終你需要有路線駁返黨鐵同九巴個network
如果唔係將南嘅情況又重演一次

事實證明「招標」同乘客利益之間根本難以strike a balance.
K巴作為「官派路線」都可以夾硬黎,真係唔知以後仲可以點吸引公司投標。玩爛個遊戲嘅係邊個,呼之欲出。
魔雪巴士頻道 發表於 2022-8-10 15:39 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-8-9 19:43
我覺得計分準則應該至少要同準入標者(果幾間專利巴士公司)講,但計分準則同咩線需要招標是否有必要同公 ...

巴士服務大眾乘客, 影響公眾利益
個人認為有需要公開