hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41取消和241X提升服務
開啟左側

[路線消息] 九巴41取消和241X提升服務

s3n370 發表於 2023-5-25 05:47 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-24 08:27
量多不等於質好
個根本係餅細同現有服務唔差,點整色整水都冇用
唔係打開地圖劃個圈指住嗰度就話有客

雖則我覺得沒有最好,只有更好。反正老闆s實捽D細嘅再做好D

除此以外大致同意。

問心,弱旅又唔多本錢,唔通可以下屆贏世界盃。
要保住成績都唔易啦。
仲諗住硬碰,有幾多人可以考試考贏狀元丫(本身就係狀元級嘅板友例外)
係比賽都搵佢弱項去比丫

按此思路,開特班去觀塘就極正路。
過海都要睇邊區,中西區有東涌線,勝算唔大。
掃埋四小龍落西隧、中灣繞過東區,仲值搏過同鐵鬥快到旺角油麻地。
Gary_B 發表於 2023-5-25 01:36 | 顯示全部樓層
目測客量

2000 家維村街市對面往長青

樓上6個
樓下大約8個

ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-24 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-5-24 23:04
我想知你點樣由「45 當年麗瑤至荔枝角總站前有 1400 個客」去推導出沿路每小時有 130 個客出深長荔?

你 ...

同意
42呢啲根本同6D齊齊做荔枝角道同青山道大流水,青衣/荔景本身又大把車出長沙灣道,6D/42各自揾到獨市位之餘,日間仲開到15/20已經唔算差,42可以講算係相對「心甘命抵地繼續行荔枝角道」毫無懸念(相對79X呢啲偏遠新區山長水遠出到市區但冇得行大街而言)
夾硬又要補46轉特快又話要比四順出長沙灣道而拉出去認真冇嘢揾嘢嚟搞,走去搞條合格有餘嘅大流水去成全垃圾冇用大流水係咩玩法
gu9434@24 發表於 2023-5-24 23:21 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-5-24 19:35
唔好話 202 啦,蘇屋連 2 都唔係好搭,個個出旺角上晒 6 / 6C,回程上晒 112 / 970。
...

蘇屋客大部份時間都會貪就腳等2A/對面站793出旺角 保安道全日都Keep著有人龍等車
客仲多過李鄭屋站

6/6c?算把啦 都唔係密
回程就係事但一架返蘇屋既就得

S3BL100 發表於 2023-5-24 23:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-24 03:31
需求呢啲嘢睇數字
但無人肯計數,個個都只係憑感覺話無客
你可以話我執著,但荔景山華荔邨6/45/46/42每小 ...

我想知你點樣由「45 當年麗瑤至荔枝角總站前有 1400 個客」去推導出沿路每小時有 130 個客出深長荔?

你成個邏輯根本就形同 swiss cheese,中間大把窿

最大問題係你假設左 6 42 既吸客能力同 45 46 完無分別,但實情係 42 收費貴之餘,又唔上麗瑤同祖堯呢兩個荔景山最多人搭巴士出九龍既地方,加上收費貴兩級,客量根本比起 45 46 差好遠,出到美孚好多時一架小巴客量都無;只係因為青衣荔景流水、醫院客同九龍城獨巿而唔郁得

然後 6 總站就有得上車,呢點係佢最大吸引力,其次係入青山道、元州街內街,客源根本同 45 46 無重疊,只係你夾硬將兩者混為一談、偷換概念。就算畀你開條特快線,行出面唔入荔枝角總站,都係吸唔到盈暉臺、華荔邨乘客,況且班次點都比 6 疏唔少

考慮到呢兩點,再加上你條線佐敦只係刷邊,三千個客都畀多左,分分鐘二千個都無,實情係 46 佐敦至旺角段大部分時間都係小巴客量

當然我就從來唔認為唔夠客就一定唔可以拆線,但前提係拆完後用少左車,兼且解決到其他問題。例如當日 41 變 241X,如果同時改埋 46,三部車做佐敦旺角循環,45 即時加到廿分班,咁成個效果又好唔同

但好似你呢D咩巿場都要的士走線、咩巿場都要快,就算吧啦。唔係話下下都由巴士公司角度出發,但實情係拆完仲要用多左車,無回報,甚至倒蝕得仲多,就肯定唔會有機會實現

根本一直以來你都係論證粗疏偏頗,只搵對自己有利論點來講,人地質疑同不利自己論據就睇唔到
fb.com/scientisthk2usa/
ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-24 21:13 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-5-24 20:20
46飛西廊,行車時間係由25分鐘減到11分鐘,講緊大削一半以上
只要開到20分鐘一班,唔見得唔係大幅進步
對 ...

唔會
又係偽科學讀死書拎曬唔使等車最佳時間去FF

258X行加士居道仲慢咗
795X去油麻地係好快但去到旺角太子優勢已減到近乎冇
呀大流水愛好者,唔係度度都啱串埋一齊就叫做兩水甚至幾水客就叫重組,仲要入旺角搞到冇定向

先唔講點樣30分鐘變20分鐘一班
就算計20分鐘,唔使點等嘅小巴or行路再轉荃灣綫,已經夠差唔多去到太子

25分鐘可能係華荔邨計
但8分鐘已行到美孚,9分鐘車程已到旺角站
計埋行上行落等車,相信平均25分鐘已經輕鬆埋單唔使塞車,保守計都係30分鐘,而且係always適用

你11分鐘車程,要計到盡唔使等車兼路況良好兼唔食燈自然可以快成20分鐘
但30分鐘一班車,當平均等車15分鐘,加埋又係25/6分鐘咪又係打個和,但人哋穩定度有極大保證,你巴士特快線係 25+/-15分鐘好冇?
當平均時間打和但一個正負3分鐘一個正負15分鐘,正常人都會識揀
住得越近市區好自然就越追求通勤時間穩定,相反住得越遠就越想慳得幾時間就幾多,睇曬ETA先等車。如果我住市區,但仍然有相當大機會黑仔上嚟成45分鐘先出到旺角(就算有差唔多機會率好彩就10-15分鐘出到),其實唔會接受到

2X興發街直上東廊已經贏在起跑線,但西廊冇得直篤旺角彌敦道
1181174166 發表於 2023-5-24 20:38 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-5-24 20:20
46飛西廊,行車時間係由25分鐘減到11分鐘,講緊大削一半以上
對 ...

並沒有
白田落旺角去觀塘都嫌兜,荔景山一樣,特別係出咗40B
拉37上何文田都要同100兄講一大輪37X西九直達嘅問題,40B出咗嚟要拎走,難

仲要出旺角$7.9趕客
castanopsis 發表於 2023-5-24 20:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-5-24 16:00
搭車習慣可以改provided that新方法好舊方法太多
270B/277E等自然可以榜上有名,但咩46/旺角特快明顯不在 ...

對面還2X vs 2A/77/99,都係差唔多分別

既然需求係有(荔景山華荔邨每個鐘做緊130人出長深荔)
問題純粹係點樣用最少既資源去做

有資源過盛相信唔少人同意
但拎嚟就算做幾班40B,甚至一兩班過海線都有用過咩旺角特快

宜家我個方案正正就係做埋40B功能
美孚經旺角出偉業街,車程只係24.5分鐘,返工時間仲快過行龍翔道唔少

麗港城茶果嶺高嶺道,本身有需要開線去油旺,點都用7-8部車
比起擺喺大角咀塞出彌敦道,拉上麗瑤只係額外用多2部車
但就做到 46 同 40B 既功能

或者rephrase一下,變成——
"開辦40B線,服務麗港城/觀塘商貿區 來往 油麻地/旺角,加兩架車拉上麗瑤食46"
會唔會易入口啲?

castanopsis 發表於 2023-5-24 19:58 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-5-24 09:41
241X相對18有幾個好處既...
1.至少241X係雙向總站, 何文田居民等車都易d. 18途經太多塞車黑點, 班次好唔 ...

我認同雙向總站重要,但18擺愛民已經做到,唔係241X做埋既理由
就算你話擺海逸,拉直深水埗走線唔再經海壇街已經可以唔使加車
反正你係唔係都打算放棄呢段路

你話241X有好多長途客,本身打算維持現有走線,食18尚算合理
但宜家唔係呀嘛,青衣段載空氣,你要拉慢走線食18就更加

反而你講18/5D合併,係一個好建議
唔加資源之下,處理曬中間既麻煩路段(下路何文田、何文田旺角),鬆走45/241X
而兩條線班次差唔多,由頭到尾都無浪費資源既多餘路段
咁先係波

2076 發表於 2023-5-24 19:36 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-5-24 16:21
要計既話北行241X應該就好過43C除左價錢同較疏外
除非大部分都係長亨否則應該會有唔少過檔

241X 其實放棄涌美路,擺埋上長亨好過,食返成個大角咀。

而家 44 唔夠載,43C 就同 42A 冇夾班次。241X 上埋長亨,斬走 43C,42A 同 44 各分 3 部車先,可以紓緩美孚難上車的問題。
抗議962B重組
還我962全日服務