hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議取消43B,開辦243B【青南特快荃灣】
開啟左側

建議取消43B,開辦243B【青南特快荃灣】

ATENU135 發表於 2023-1-13 23:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

43B改經青公後客量仍無起色,甚至跌客(去程尤甚),加上多年一直屬「二奶線」,以及配合青南人口增長,因此將剩低的客推比沿路的41M,243M,改為開辦243B,青南經南橋,荃灣路特快前往荃灣
243B 長康--麗城花園

長康開
長康 6.8
康祥樓
青盛苑
長青巴士總站(原43B坑)
青槐樓
青桃樓
(南橋、荃灣路約8分鐘直達)

荃富街公園 5.0

眾安街
大河道
如心廣場
大涌道福來邨
荃景圍天橋
柴灣角街
麗城花園

往長康
麗城花園 6.8
麗城花園三期
麗城花園一期
荃景圍天橋
大涌道福來邨
如心廣場
大河道
眾安街
大窩口站
荃富街
(南橋、荃灣路約8分鐘直達)
青桃樓 5.0
美景花園
長青
青盛苑
青華苑
長康

班次
長康開
0600-0700 20
0700-0830 15
0830-1530 20
1530-1700 15
1700-2200 20

麗城花園開
0700-1540 20
1540-2140 15
2140-2300 20

總用車
43B-8
34-1
43-1
243M+2
243B+8

*荃灣—青衣北/中可改乘243M,41M, 243M加車加班以應付需求
*34經西約,43亦有少少青南荃灣客,因而輕輕減一架。如果唔想減,可以縮去西站/愉城
*嘗試開發西約,翠豐臺一帶去青南市場/方便青南去柴灣角工業區

是次跟返新43B行法,因小弟認為43B失利是因沙咀道有243M作替代品,行出去青公吸引力較細,但243B特快返青南相信有更大吸引力,而且今次加返個荃富街包抄荃市東面,能更方便乘客。當然亦可考慮繼續行沙咀道,而我會屬意行龍德街嗰邊嘗試開發海濱去青南客

HB00610 發表於 2023-1-14 09:29 | 顯示全部樓層

43B改動對我來講點講都係受惠者,單係呢樣我已經要反對;再講而家改咗一個月都冇,要適應係要俾時間,但最少我作為居民嘅出行模式係睇到43B改嘅好處

雖然我唔係亦唔妥青帝,但你呢種零補償抽走人地架最快架車自肥,同青帝嗰種自我中心有咩分別?

樓主| ATENU135 發表於 2023-1-14 13:29 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-14 09:29
43B改動對我來講點講都係受惠者,單係呢樣我已經要反對;再講而家改咗一個月都冇,要適應係要俾時間,但 ...

明白師兄的見解,的確今次可能重手咗啲,但係青衣--荃灣其實真係重疊得好犀利,尤其係山下嗰邊仲多架41M,所以今次其實係希望可以平衡同埋善用各線嘅資源,亦都考慮到243M近期嘅爆煲情況,所以都特登加咗車俾佢行。當然會唔會243B縮返去西站,用4架車30分鐘一班試吓算,咁就可以有多兩架車俾返243M

利益申報:我呢條荃灣友其實平時都冇乜點去青南,都係忽發奇想諗到姐
HB00610 發表於 2023-1-14 16:36 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-1-14 13:29
明白師兄的見解,的確今次可能重手咗啲,但係青衣--荃灣其實真係重疊得好犀利,尤其係山下嗰邊仲多架41M ...

其實再講多D,41M路線荃灣段走線同49X好似,43B同243M又係另一路,其實你一開始要搞嘅方向錯咗,又或者極端D講,你一開始如果話49X加雙向分段取代41M,我諗我都仲未必會出聲(青衣邨嘈唔嘈你就另一件事)

青衣去荃灣車,其實問題係睇落多車但架架都唔快,就係因為架架都無差別唔係楊屋道就係沙咀道,你作為荃灣人應該知係咁樣其實係咩問題。

再睇返而家幾條荃灣線短途線,42M自成一角,43走線都同其他差別好明顯,又係可以先放低唔提(雖然我覺得如果想抽車重組,43都係其中一個可考慮抽一架車嘅對象);落到荃灣真係好重疊嘅位,拉埋E31,42C同49X(68A範圍太窄,無視吧)其實除咗41M同49X走線太似外,其實又真係冇乜邊條真係太嚴重。

尤其去荃豐/千色店呢D就得返43B嘅走線係合理,如果你將青衣路線反轉,其實都未必太大反應。

仲有如果係去西站,山上有43而山下得43B。。。

只係問題係你嘅建議,直接講係成條線就咁喺山下抽走而唔做任何補償,叫我哋塞沙咀道/楊屋道就算,成件事原意唔係差,只係你揀咗一個最差損害得山下人最多嘅方法去做。

樓主| ATENU135 發表於 2023-1-14 18:00 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2023-1-14 16:36
其實再講多D,41M路線荃灣段走線同49X好似,43B同243M又係另一路,其實你一開始要搞嘅方向錯咗,又或者極 ...

43B反轉行一樣得罪山下,我諗佢哋寧願沙咀道行返上去荃豐都冇咁嬲

43B而家死得最多係返青衣嗰程,最主要係本身車疏,再加上啲人一直習慣咗係行返落去沙咀道坐車,而當個距離亦都唔係遠到不可接受嘅時候,我諗佢哋都已經選擇左會行返落去沙咀道搭返架稍為密少少嘅243M,當然仲有就係本身沙咀道楊屋道返青衣個市場係旺啲,我諗荃灣區內先或者往返葵青路線都係差唔多咁嘅pattern。43B荃灣落車嘅話喺大河道千色店行返入去其實都唔係好遠,所以客量都仲可以接受,但係上車我諗都冇乜人會行出去青公,或者大河道都冇乜人會選擇過對面淨係等43B,而放棄243M/41M/49X三飛

所以今次243B係想利用青衣南特快來吸引同埋開發佢哋新嘅搭車習慣,當然今次計劃的確對於山下嚟講係少咗資源同埋少咗條行千色店嘅線,但係個人其實覺得重組係永遠都唔可以完美配合到所有人嘅需求,只能夠透過補償嚟盡量補償佢哋嘅損失。我自己覺得加返幾架車俾243M做密返班次已經唔錯,再加埋41M甚至長途線嘅42C,49X,山下資源已經幾多下。當然我亦都理解山下人為什麼反對,只能夠講我都覺得山上係值得一條特快出荃灣嘅路線,或者之後我都可以諗吓另一個新計劃,睇吓點樣平衡到需求
HB00610 發表於 2023-1-14 18:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-1-14 18:00
43B反轉行一樣得罪山下,我諗佢哋寧願沙咀道行返上去荃豐都冇咁嬲

43B而家死得最多係返青衣嗰程,最主要 ...

其實返青衣方向問題係,慣咗得68A掂青衣邊,而家係仲未夠時間講習慣。

有個方向可以再推嘅,係大西北轉43B,真係快過而家嘅轉乘系統,係而家43B個發展空間同潛力都未用盡。

其實唔係反對你想青南去荃灣要快線,但係真係期望你諗一個更好的方案

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ATENU135 + 3 + 10 明白

查看全部評分

kmb71k 發表於 2023-1-14 23:40 | 顯示全部樓層

麗城你搵你泊俾我睇

定係你想踢走條40?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ATENU135 發表於 2023-1-15 01:38 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-1-14 23:40
麗城你搵你泊俾我睇

定係你想踢走條40?

配合工程延長巴士站彎已可以,在此前已有一次先例下相信難度不大
kmb71k 發表於 2023-1-15 08:45 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-1-15 01:38
配合工程延長巴士站彎已可以,在此前已有一次先例下相信難度不大

https://www.google.com/maps/@22. ... !2e0!7i16384!8i8192

已經好難再延長
向後再延長的話
53 234B等線已經唔駛埋站
向前延伸就好難cut線轉入麗順路
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ATENU135 發表於 2023-1-15 15:27 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2023-1-15 08:45
https://www.google.com/maps/@22. ... !2e0!7i16384!8i8192

已經好難再延長

其實喺40號站位向前整多一個巴士站位嘅話嗰個位cut兩條線都唔算好難

https://maps.app.goo.gl/BUc2Ti28zb1QZoyg6?g_st=ic

大概整到呢個位嘅話相信仲有留低唔少空間比佢cut返兩條線轉右