hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴向運輸署申請加強96服務及開辦康城來往港島巴士線 ...
開啟左側

九巴向運輸署申請加強96服務及開辦康城來往港島巴士線

KG1428 發表於 2023-1-26 15:00 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-1-26 14:58
港島東可以用694名義做姐,中西區就要爭,除非運吉叫開690X咁 兩間公司就要一齊做· ...

最簡單方法就係692復活。用692P模式行走。
lsc04d11 發表於 2023-1-26 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-1-26 14:26
陰做96做大96ABCDEFGSX是吧?

我諗起96........R
都做得幾大架
 樓主| jocosben 發表於 2023-1-26 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-1-26 14:55
招標算。近年嘅678/948E/307P 因為聯營拖後腳拖到暈。放乘客一條生路,唔該運吉都放巴士公司生路,轉一轉 ...

有辣有唔辣
678/307P宜家既載客率比較低隨時係要減班,反而聯營傾唔掂數救左佢哋
ky927 發表於 2023-1-26 15:10 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2023-1-26 14:58
港島東可以用694名義做姐,中西區就要爭,除非運吉叫開690X咁 兩間公司就要一齊做· ...

唔好搞690啦。新線聯營大家都無好處。
ky927 發表於 2023-1-26 15:12 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2023-1-26 15:10
有辣有唔辣
678/307P宜家既載客率比較低隨時係要減班,反而聯營傾唔掂數救左佢哋 ...

😂😂😂

將南/將工 過海就本來無一物。開到線,最後無客,巴士公司要cut你都由佢啦 😂😂
kay 發表於 2023-1-26 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
環保大道本身唔轉車無隧巴
聯營係合乎兩巴利益
當然月票之友就想九巴做就有平車坐

不過依家個局係
開線相對容易
全日就難好多
九巴講黎講去都係96
90 97 290E 298X 呢4條唔知想點
樂仔〞 發表於 2023-1-26 15:15 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2023-1-26 14:24
隧巴又係要招標,不知邊間公司會係花落誰家?

招標 ? 諗下好啦
dennis28a 發表於 2023-1-26 15:16 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-1-26 14:28
「加強服務」,即係最多係半全日,全日就機會細

96 系最終目標劍指全日大隧轉乘網同北上客,
視乎運輸署審批,同紅巴想點生仔法,
近期大隧線亦減夠車去造皇。

同時間黃橙巴想有動作反擊,可惜條 798 支線數字唔達標,
家陣條 97 客量仲靚仔過所有 798 支線。
dennis28a 發表於 2023-1-26 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-1-26 15:12
環保大道本身唔轉車無隧巴
聯營係合乎兩巴利益
當然月票之友就想九巴做就有平車坐

298X 係最接近加強服務果條,但礙於 795 分薄左唔少客,
而且運輸署仲係觀察中,之後決定判決結果,
暫時 298X 稍高一線,橙巴要贏需加緊努力。

790 橙巴繼續游說緊,未落閘但客量數字未達標,
主因係運輸署質疑緊預期 219X 796P 過客數字有冇咁高。
kentbryo 發表於 2023-1-26 15:28 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-1-26 15:25
298X 係最接近加強服務果條,但礙於 795 分薄左唔少客,
而且運輸署仲係觀察中,之後決定判決結果,
暫時 ...

790上下繁都多客過同一時間既796P, 尤其是康城站個邊既客, 基本上都過哂檔去790, 冇人再搭796P
796P都可以半全日
790理論上都應該可以
真心唔明運輸署個標準係點定