hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將藍通車後 98A 98B 早繁乘客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 將藍通車後 98A 98B 早繁乘客量報告

S3BL100 發表於 2023-3-23 05:09 | 顯示全部樓層

客觀咁講,而家將隧塞車比以前有改善,係值得考慮將 98A 拆返開兩條,唔好將全部將北觀塘道轉乘客質晒落一條 98A 度,搞到爆鑊、尾站上唔到車

但真係拆,都只會係坑口寶林一條、翠林康盛寶達一條,唔會係坑口直出,客量比例太懸殊,亦唔符合令最多人快最多既原則

而且真係咁拆既話,結果都只會係坑口寶林線兩繁 15-20、非繁廿分班;山上線上繁 8-9、非繁可能要拉疏一格。至少要確保唔會有人上唔到車先。同時仲要加兩部車落 95M 拉落坑口專做流水。咁做既話,網絡效益會好過而家,但唔會慳到車

不過 297 已經變坑口直出,睇返寶林點都多客過坑口,寶林直出同 10M 重疊程度亦少過坑口直出同 102 重疊,補返條寶林尾站將隧落觀塘,點都合理過坑口直出好多

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
teddybus + 10 秒殺KC

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2023-3-23 07:03 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-3-23 05:09
客觀咁講,而家將隧塞車比以前有改善,係值得考慮將 98A 拆返開兩條,唔好將全部將北觀塘道轉乘客質晒落一 ...

比起坑口寶林其實都無空間再整一條將隧觀塘線
指嘅純粹係尾站重疊問題,寶康公園尾站入隧道同 10M 重疊;景林尾站入隧道就同 102 重疊,而且寶林北路個邊本身有 98A 做緊

比着我係寶林,寧願想條 98A 縮短入寶林總站,比起而家只得寶林北路站位好好多,98C 如是
再退一步,應該話寶林最需要改善嘅係長久以來 98A 98C 站位極差問題

純粹講走線的話,諗到最大客源而同 102 唔重疊應該會係
去程 UST - 影業路新公屋 - 重華路 - 培成路 - 富寧花園 - 煜明苑
回程 銀澳路 - 培成路 - 影業路新公屋 - UST
變相去程無同 102 嘅去程有任何重疊車站;回程只係銀澳路站係舊 102B 車站對面,亦都無重疊

當日坑口口口聲聲要求有直出 BBI 線出觀塘轉車,而家望住 98B 客量都唔知講咩好
但再退多步,而家坑口寶琳我寧願加強將埔 96 系列嘅服務先
至於坑口 297 改跟 A29 咁行其實都夠玩

henryfung1515 發表於 2023-3-23 07:58 | 顯示全部樓層
客觀咁講,而家將隧塞車比以前有改善,係值得考慮將 98A 拆返開兩條,唔好將全部將北觀塘道轉乘客質晒落一 ...

坑口20分班,其實都唔會有人搭,邊個肯等?甚至連寶琳出觀塘嘅客都倒走埋。另外95m班次咁疏,拉佢做山上<>坑寶流水肯定會被人反枱。
jasonau 發表於 2023-3-23 09:33 | 顯示全部樓層

其實坑口寶林自己做直出觀塘都睇唔到會做得住, 無咁嘅需要...
但夾硬要做, 應該係兩區夾埋喺雅麗道或者裕民坊開條循環..
過隧道後先坑口後寶林, 或者調轉都好...就出返九龍...
但路線一定要最簡化..坑口唔好又外圈又內圈...
寶林又唔好98A特咁寶林北路兜個大圈咁趕客...
jasonau 發表於 2023-3-23 09:40 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-3-23 07:03
比起坑口寶林其實都無空間再整一條將隧觀塘線
指嘅純粹係尾站重疊問題,寶康公園尾站入隧道同 10M 重疊; ...

講得最啱係98A/98C寶林站位問題, 而家呢兩條線對寶林好似係似有還無咁...
諗起98C要行去外圍搭仲要就時間, 不如直接搭鐵算....

至於297跟返A29行, 其實都算係297坑口直出嘅最佳出路...
寶林出時間短返好多...
但坑口唔賣呢條賬, 佢要全區內內外外都兜晒...
kc_loo 發表於 2023-3-23 10:11 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2023-3-23 09:33
其實坑口寶林自己做直出觀塘都睇唔到會做得住, 無咁嘅需要...
但夾硬要做, 應該係兩區夾埋喺雅麗道或者裕 ...

咁98D 特做唔做得住, 297 死左未?
98B 你係唔接受佢自身現實, 死要話佢無客而唔係接受除左走線以外本身問題,
你認為呢個時間有幾多人會需要去KT 轉車?
有幾多人會係大西北番工?
俾你番工, 明知102 有車, 會死等果幾班巴士去KT, 有咩著數?
anyway, 你都係唔會聽, 以經驗呢度既人都係會執住一個表面對自己有利既point, 不斷repeat

其實你目的係咩?
就係要合理化自己297 改左係錯, 人地唔應該有, 而自己通通都要呢個自私想法
297 你尾話果時, 又俾你地玩到點?
俾人cut 完又cut, 你又唔講?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
teddybus + 2 又喺度自嘲

查看全部評分

kc_loo 發表於 2023-3-23 10:15 | 顯示全部樓層

jasonau 發表於 2023-3-23 09:40
講得最啱係98A/98C寶林站位問題, 而家呢兩條線對寶林好似係似有還無咁...
諗起98C要行去外圍搭仲要就時間, ...

行多兩步都話上鐵仲好, 坑口日日兜多15分鐘, 你又點睇?

坑口而家越來越多線行半圈, 駛唔駛又嘈?
297 人地巴士公司就係無你咁醒, 先可以接到遠離地鐵站既客, 亦係出奇表現

駛唔駛停正係你屋企樓下?
到時唔好又話巴士嘈到你
真係大帝

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
teddybus + 2 醫院區大帝果然有鋪自嘲癮

查看全部評分

tommy14D 發表於 2023-3-23 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2023-3-22 23:45
班車寶達留後啦喎,寶達行落去將轉呀?

到時有lift寶達後座數直落秀茂坪道仲多人用296A㗎啦
leo_ku 發表於 2023-3-23 10:23 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2023-3-23 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層

~誰@359~ 發表於 2023-3-22 21:20
https://streamable.com/84dlbv
一個秀暉樓都抽贏一條線,恭喜今朝呢20個客今朝要等多班車,下一班98A 15分 ...

等213M仲實際🤭