hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 87E下午加經錦英路
開啟左側

87E下午加經錦英路

JC3987 發表於 2023-3-30 19:31 | 顯示全部樓層

無錯跟路牌直行馬鞍山路去馬市總站同埋區內主要停車場係最近。
但係行車方向變咗“逆向”(往市區方向),即係唔“順”囉。

逆行入馬市的話,我都唔知下一站可以點樣駁落去,而又有合理嘅覆蓋範圍...
pochi 發表於 2023-3-31 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2023-3-30 09:14
道路網設計問題,入馬市經恆康街最順。
所以我唔覺得係恆耀攬住馬市囉。
...

出入馬市直行西沙路真係唔會快過恆康街?
pochi 發表於 2023-3-31 00:26 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-3-30 06:45
差唔多咁細囉

所以 77 聽濤 欣安好慘係條list 直接消失左

早幾個月前我有建議過,富安77聽濤恆耀整埋一條線,處理方法可以係循環線,恆耀一邊快一邊慢。又或者雙向線:亞公角街--富安分站--恆康街--聽濤欣安--77--富安總站

聽濤其實可以畀馬市條“D”線做嘅入馬鞍山嘅頭站,咁樓上條“C”線就直頭唔停
neoplan720p 發表於 2023-3-31 00:49 | 顯示全部樓層

pochi 發表於 2023-3-31 00:18
出入馬市直行西沙路真係唔會快過恆康街?

快極最多咪快2、3分鐘,
但無左恆耀呢個大盤,
馬市直出既班次會幾疏先?

從來我都無聽過馬市人想飛甩恆耀,
佢地覺得恆耀直出已經足夠。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
RyanPun 發表於 2023-3-31 06:55 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-3-31 00:49
快極最多咪快2、3分鐘,
但無左恆耀呢個大盤,
馬市直出既班次會幾疏先?

明明拆開烏溪沙迎海再落馬鞍山就可以解決嘅問題,死都要拆散人地頭家先安樂就係唔諗下將烏溪沙同迎海一拆二、市中心/錦英各自拎一邊客,然後繼續攬完左邊攬右邊、當人地係水魚咁喺烏溪沙氹氹轉。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
tszhinchan3 發表於 2023-3-31 09:05 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2023-3-31 06:55
明明拆開烏溪沙迎海再落馬鞍山就可以解決嘅問題,死都要拆散人地頭家先安樂就係唔諗下將烏溪沙同迎海一 ...

再唔係咪等十四鄉堆線中標之後,如果唔夠客咪經大水坑再沙田醫院直出

其實樓上又唔係錯得晒,從來冇聽過市中心大帝話入恆耀慢,佢地反而係驚行西沙路,因為驚行埋77區(682A、286M)。

冇人質疑過直行西沙入大水坑/馬鞍山路係慢,只不過自從86C停新田圍/要求286C停富豪之後,至少馬鞍山已經唔會再信所謂「路過唔加站」既半直通式行法,行恆康街至少保障路線唔會再有站加,而且恆康街本身就係成個馬鞍山命脈,飛走就等同自殺。市中心線如果真係做西沙直出,加埋部份線唔經第一城,好難唔會吸引到77區果邊要求經埋先直出,到時又係咪市中心所接受?

記得當年頌安段西沙路通車,九巴係計劃86K、87D同89D行西沙直出,係最後恆耀反對先做唔成。而家睇返又唔係壞事!如果當日改路成功,市中心堆線就要經埋77區,連果少少快都冇埋
RyanPun 發表於 2023-3-31 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2023-3-31 09:05
再唔係咪等十四鄉堆線中標之後,如果唔夠客咪經大水坑再沙田醫院直出

其實樓上又唔係錯得晒,從來冇聽過 ...

睇返皇后山同54區、開標先走嚟郁咪一地花生殼囉。對九巴嚟講,等開標先嚟諗兜多啲位已經係遲、與其話霸地盤,我會話攬炒實際啲。你識諗唔夠客直出時、對家都唔係傻,尤其烏溪沙/錦英咁多窿位、對家要入你位好容易,仲有7月682城巴接手、你慌佢唔會大搞682咩?對家十四鄉唯一一張牌、會hea先係新聞。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
tszhinchan3 發表於 2023-3-31 10:19 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2023-3-31 09:34
睇返皇后山同54區、開標先走嚟郁咪一地花生殼囉。對九巴嚟講,等開標先嚟諗兜多啲位已經係遲、與其話霸地 ...

如果十四鄉城巴中標,988應該會拉入十四鄉做半全日
Ricky403 發表於 2023-3-31 10:28 來自手機 | 顯示全部樓層
起碼路牌都叫你入馬市係行馬鞍山路先
行恆康街定係988式直入新港城後門只係好似良田圈58MX vs 260X,或荃灣路入西約934 vs 234D嘅差距
特快巴士線唔駛喺區內都抄近路,反而區內條走線夠唔夠客做密班次先係重點
AVW28 發表於 2023-3-31 10:31 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2023-3-31 10:19
如果十四鄉城巴中標,988應該會拉入十四鄉做半全日

好難講,九巴個贏面咁大,入標後自己中返都唔奇。除非運吉又玩「太公分豬肉」。
回正題:87E改左路後有無多左人搭?有既話又多幾多?
LL3850