hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵月台乘客資訊顯示屏,好與壞
開啟左側

輕鐵月台乘客資訊顯示屏,好與壞

nokia 發表於 2023-3-27 21:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

全新設計嘅輕鐵月台乘客資訊顯示屏

優點:
高清屏幕等大家可以輕鬆睇到途經該站嘅每條輕鐵路綫?
同埋嚟緊兩班車嘅到站時間?

缺點:
字體細少,正常人都睇唔清,老人家點算?
前、後,兩邊都唔可以睇,吓吓要行到去月台中間先睇到個Mon,唔通要成個月台嘅人迫去中間睇,睇吓有冇車務調動?
有新用,舊就停用,永遠唔知追唔追車好?
T-LRT迷 發表於 2023-3-27 23:56 | 顯示全部樓層
新嘢咁裝法,我開手機睇仲好啦
(可能MTR都係想乘客自己開apps睇)

off topic:

有無人留意到以下情況?

1. #1152-#1156,傳統PIDS見唔到佢哋,但係apps見到;

2. #1127,傳統PIDS見到佢,但係apps見佢唔到
時間能磨掉熱忱
HU6455 發表於 2023-3-29 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層

你吾覺得依家港鐵既新設備,完全係吾會乎合乘客角度,吾用既人永遠覺得係最好!
呢個顯示屏就好似東鐵頭等部電視甘,一個正常人向前座係度可以點睇?
AVBWU291 發表於 2023-3-29 17:18 | 顯示全部樓層

T-LRT迷 發表於 2023-3-27 23:56
新嘢咁裝法,我開手機睇仲好啦
(可能MTR都係想乘客自己開apps睇)

情況1有唔少人知,1150同1151好似都冇。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
T-LRT迷 發表於 2023-3-29 22:19 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-3-29 16:43
你吾覺得依家港鐵既新設備,完全係吾會乎合乘客角度,吾用既人永遠覺得係最好!
呢個顯示屏就好似東鐵頭等部 ...

膠層自己都唔坐鐵返工, 諗埋晒啲嘢緊係un-userfriendly la

何況而家一鐵獨大, 無任何誘因令港鐵改善服務

都無競爭, 做少啲都唔驚俾人爭生意
時間能磨掉熱忱
T-LRT迷 發表於 2023-3-29 22:23 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2023-3-29 17:18
情況1有唔少人知,1150同1151好似都冇。

我見過有人喺坑尾村站,

嚟咗架761P去元朗, 上咗車, 臨閂門跳返出去,
佢望吓PIDS, 明明係:
751    友愛  (拖卡) 2分
761P  元朗  (拖卡) 7分

再望吓架車, 761P

我諗港鐵當舊PIDS同埋啲乘客係死嘅,
以為無客會睇PIDS
時間能磨掉熱忱
groom1002 發表於 2023-3-30 18:38 | 顯示全部樓層

整LCD電視都懶
巴士迷A號 發表於 2023-3-30 19:33 | 顯示全部樓層
新不如舊
仲要揀啲個舊PIDS仲用得嘅站去用新嘅PIDS
點解唔搵啲冇咗PIDS嘅站去試 真係諗唔明
lsc04d11 發表於 2023-3-31 10:12 來自手機 | 顯示全部樓層

其實有時真係唔知堅持要睇下班車時間黎做咩?有大部分case都係無替代狀況 幾多分鐘都係等 還好需要時間預算?   當初最有用一定係兆康站/元朗站 因為要人早早就決定去邊個月台  其他站? 你拍得入閘都唔會睇九巴幾點到然後轉軑 (反而app睇 由屋企落巴士站好定輕鐵站好定小巴站好)

其實重鐵都一樣.....如不涉及轉車 /兩三個總站/路線走向(例 東鐵綫大把中途清客車,仲有經唔經馬場)
定係佢想你見到要等10分鐘 不如行下mtr shops先?
但都係app睇重要過月台睇
kei_hk 發表於 2023-3-31 11:37 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2023-3-31 10:12
其實有時真係唔知堅持要睇下班車時間黎做咩?有大部分case都係無替代狀況 幾多分鐘都係等 還好需要時間預算 ...

輕鐵的情況﹐下班車到站時間 / 下班車係單卡雙卡﹐未必係最重要的重點。

比較係重點﹐反而係接下來到站的車係行邊條線。

純粹講例子 :
在元朗大馬路等車﹐我想去洪水橋打後的地方(屯門方向)﹐係唔係要選擇非天水圍的路線?
睇完下一班車係去天水圍﹐我仲會唔會去排定隊等車?

總之﹐新mon係背向月台的擺位安排﹐真係怪怪的。