hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵下繁好似特別遲先開始
開啟左側

東鐵下繁好似特別遲先開始

TA7343@N241 發表於 2023-8-5 01:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

東鐵非繁4分鐘一班,下繁約3分鐘一班。
南行為咗攝沙田起載特車,放工時間下行幾班隔成6-7分鐘一班,當中有抽0394 17:46沙田開。
目前新界北一帶又有好多地盤/藍領工人,唔少住九龍市區,逆通勤乘客非常多。
地盤/藍領又一般比白領早收工,五點幾已經搭緊車返屋企。
而沙田起載車之前嗰個站——火炭,東鐵新界段沿線多人返工嘅地方,結果成為最遲開始下繁嘅車站。
0396到火炭,基本已經爆晒,每隻門只能夾硬上到一兩個人,其餘成大堆收工客要焗等3-4分鐘後嘅下班,但下班始終爆爆哋。

偏偏東鐵要差唔多五點開始出車,成六點先全線開始晚繁,五點幾依然keep住非繁約4分鐘一班。
其他線基本上五點半左右出齊車,屯馬線甚至四點頭就陸續出車。

是否港鐵依然認為東鐵客流一定係港九入新界,而港九班人又冇咁早收工,所以下繁比其他線特別遲開始?
印象中馬鐵終點站仲喺大圍個年代,情況同目前東鐵相差無幾,五點後先出車,六點先全線晚繁。

Ricky403 發表於 2023-8-5 11:57 | 顯示全部樓層

你可以爬番咁多年東鐵綫特車文,2020年之前,其實一樣有三班沙田中載南下,有一班都係17:30前後先喺沙田開
最難頂係2020年中減班後,大學南行可以6點前全部隔5分鐘以上,後尾慢慢補番大埔墟特車先好啲
.
s20131417 發表於 2023-8-5 14:54 | 顯示全部樓層
問題根源在於鐵路公司唔識做好「客控」呢樣嘢。
好似廣州地鐵咁,喺大站前1-2個站限制上車人流,
令列車到達大站時,車廂仲有充裕位置供乘客上車。

#大家真係唔想焗住等三四班車先上到
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
 樓主| TA7343@N241 發表於 2023-8-5 15:46 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2023-8-5 14:54
令列車到 ...

南行計,感覺五點幾惡劣過六點幾大家認為放工最繁忙嘅時間。
雖然何東樓喺東鐵中間位,唔似得其他線一樣有兩邊起載。
冇記錯一係大埔墟起載,一係沙田起載落九龍金鐘方向,偏偏冇大學起載往羅湖/落馬洲。

搞到下繁初段五點幾大埔墟以北(包括羅湖),可以疏過日間非繁好多。
依個時間無論旅行團散band落返香港,定北區幾個地盤收工,車廂環境同早繁相差無幾。
keep住4分鐘或者拉疏幾十秒,再攝一抽中段起載,下游車站密少少兩分鐘多啲一班同早繁睇齊到底有幾難

JA5674 發表於 2023-8-7 07:38 | 顯示全部樓層
令列車到 ...

回錯文
請刪, 謝謝!

九廣鐵路100周年
busnrail_fans 發表於 2023-8-7 09:16 | 顯示全部樓層
根據隔離B2板個新post嘅logic,港鐵咁做簡直係軟對抗緊政府力捧北部都會區嘅政策
groom1002 發表於 2023-8-7 11:28 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2023-8-5 15:46
雖然何東樓喺東鐵中間位,唔似得其他線一樣有 ...

大學站近車廠,但多年來點解仲未有大學北行起載車?
Ricky403 發表於 2023-8-7 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
groom1002 發表於 2023-8-7 11:28
大學站近車廠,但多年來點解仲未有大學北行起載車?

東鐵綫過咗沙田都無乜人上車啦
甚至屯馬綫都理應畀多啲大圍廠出嘅車喺第一城調頭,尤其下繁而家全部大圍廠出嘅車都載客到烏溪沙,令紅磡西行要17:18後先開始3.5分鐘一班
Ricky403 發表於 2023-8-7 11:52 來自手機 | 顯示全部樓層
令列車到 ...

無真正解決問題,樽頸位依然喺到
大陸地鐵又慢巴士又慢,大城市返放工揸車或call的比率比香港高好多,唔見得係香港要學嘅對象
Ricky403 發表於 2023-8-7 11:55 來自手機 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2023-8-5 15:46
雖然何東樓喺東鐵中間位,唔似得其他線一樣有 ...

而家有羅湖貨場出上水起載/上水收車番羅湖貨場班次