電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

荃灣區議員要求政府重新研究荃灣綫延長至荃景圍

看全部

• 21# Choi

引用: siupy 發表於 2023-8-13 12:10
其實呢個位夠唔夠長同寬起四卡月台?
起條天橋駁荃灣站收費大堂

要起就起八卡,最多一班入一班唔入

Advertisement

回帖數目:33

其實, 可以只起單邊月台+簡單大堂,
然後安排2班唔入1班入, 令荃景圍站列車有足夠時間換司機..

• 23# sq285

引用: letter_li 發表於 2023-8-17 14:42
其實, 可以只起單邊月台+簡單大堂,
然後安排2班唔入1班入, 令荃景圍站列車有足夠時間換司機.. ...

單邊月台咪盞出車收車時段死快啲
果段路軌有出入廠功能架

引用: sq285 發表於 2023-8-17 15:03
單邊月台咪盞出車收車時段死快啲
果段路軌有出入廠功能架

甚麼理由 單邊月台死快啲?
是否雙月台就唔洗死?

喺照潭徑盡頭起嘅話,荃威都唔太掂到,荃景花園部分座數又已經有愉景新城條行人通道,效益有限

• 26# sq285

引用: letter_li 發表於 2023-8-17 16:26
甚麼理由 單邊月台死快啲?
是否雙月台就唔洗死?

單邊月台要清客回廠咪會頂住月台囉
望返柴灣雙月台回廠時段都會塞車,荃景圍站隨時要三月台

引用: sq285 發表於 2023-8-17 16:49
單邊月台要清客回廠咪會頂住月台囉
望返柴灣雙月台回廠時段都會塞車,荃景圍站隨時要三月台
...

荃灣站一樣得一個月台清客,然後呢?

繁忙時間尾收車,假設一班入,一班唔入,梗係收唔入果班,再到深夜收車,清客用嘅時間已經遠大過班距。

• 28# sq285

引用: 巴士的膠 發表於 2023-8-17 22:26

繁忙時間尾收車,假設一班入,一班唔入,梗係收唔入果班,再到深夜 ...

荃灣站係站後調頭,然後依家都成日塞隧道

如果喺站調頭返廠咪攪到柴灣咁囉

引用: 巴士的膠 發表於 2023-8-17 22:26

繁忙時間尾收車,假設一班入,一班唔入,梗係收唔入果班,再到深夜 ...

如果荃景圍得一個月台,要入廠嘅列車會塞準備下行離開荃景圍站嘅列車。
  • 30# AVD1

引用: 天空之神 發表於 2023-8-11 23:35
拆左荃景圍遊樂場開山,睇怕得返呢個選擇
但要搵位搬,睇怕都無

比個遊樂場佢都未必可行。

而家條路軌起荃灣中心對面,起個站橫跨都仲可行,
但係你要佢去荃威花園地底即係要過曹公潭,個問題係點過?

假如經地底,咁成件事就唔同哂,
等同重新再起過,咁就已經唔係話因為而家有路軌而比就咁起個站咁簡單。

所以最大機會真係有荃景圍站呢個物體出現的話,
個站就應該係而家接近盡頭位置,
荃威花園甚至港安醫院應該會有地鐵站口,最盡係咁。

不過當然我係唔會睇好呢個站最後起得成,
與其要個站,倒不如爭行人天橋個網路好過。

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

1234下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路