電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

港鐵公佈 2023 年全年業績

看全部

港鐵公佈 2023 年全年業績,港鐵所有鐵路(包括高鐵)和巴士服務的總乘客量接近 19 億人次,接近 2019 年的數字。港鐵在香港專營公共交通工具市場的整體市場佔有率從去年的 48.3% 上升至 50.1%,而過海交通的市佔率則由 70.1% 上升至 72.3%;但香港車務營運分項仍有 11 億元虧損,若連同車站商務計算的香港客運服務則有近 27 億元利潤。

配圖自板友LB9087

Advertisement

回帖數目:11

• 2# Eddie

計埋屯馬線同東鐵過海仲只係同疫情前打和

11 億元虧損, 當中包括吾少為更新而更新既設備, 就好似一D車站嘅指示牌, 好地地要拆晒再整過都吾知為咩; 又或者好似車廂D扶手甘, 好地地又要全部換晒

引用: HU6455 發表於 2024-3-7 21:55
11 億元虧損, 當中包括吾少為更新而更新既設備, 就好似一D車站嘅指示牌, 好地地要拆晒再整過都吾知為咩; 又 ...

雖然蝕少咗,但聽聞今年龜龜又双叒叕加價噃
醬油

引用: s20131417 發表於 2024-3-8 02:06
雖然蝕少咗,但聽聞今年龜龜又双叒叕加價噃…
醬油

聽咩聞姐,呢度咪提過囉https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2188089-1-1.html
  • 6# aaron

引用: tonyng 發表於 2024-3-8 08:30
聽咩聞姐,呢度咪提過囉https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2188089-1-1.html

唔熟悉FAM運作嘅版友先需要「聽聞」姐

引用: HU6455 發表於 2024-3-7 21:55
11 億元虧損, 當中包括吾少為更新而更新既設備, 就好似一D車站嘅指示牌, 好地地要拆晒再整過都吾知為咩; 又 ...

其實本地車務收入(即不包括地產/商場租金等收入)﹐有幾多年可以收支平衡?

引用: kei_hk 發表於 2024-3-8 09:35
其實本地車務收入(即不包括地產/商場租金等收入)﹐有幾多年可以收支平衡?
...

大致係公衆閙港鐵孤寒使錢缺乏保養嘅果幾年。

引用: sunhoo 發表於 2024-3-8 09:54
大致係公衆閙港鐵孤寒使錢缺乏保養嘅果幾年。

以我印象﹐可能只係得一至兩年。

引用: s20131417 發表於 2024-3-8 02:06
雖然蝕少咗,但聽聞今年龜龜又双叒叕加價噃…
醬油

佢唔加價至係新聞啦。。。

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路