hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴違規開辦飛走大埔的B8服務
開啟左側

城巴違規開辦飛走大埔的B8服務

GD1570 發表於 2024-5-18 12:38 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-5-18 08:14
雖則唔覺得掠水兩個字係準確形容。
但次次有人話A點點點,就總有人話B都有做,點解唔話埋B,標題講A唔通特 ...

以後話九巴脫班,係咪要鬧埋城巴嶼巴都脫班先得?』依啲說話喺italk都唔係亦唔會係第一日聽啦
我一直都認為係「一視同仁」,邊間錯就要鬧,個個都錯就唔該個個都鬧。
唔係要論證,而係覺得有啲嘢一間公司就話有問題,去到另一間公司就理所當然,咁樣就已經唔係「一視同仁」嘅論證啦...

你有你可愛,我有我好笑。
12Lane 發表於 2024-5-18 12:53 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2024-5-18 12:38
『以後話九巴脫班,係咪要鬧埋城巴嶼巴都脫班先得?』依啲說話喺italk都唔係亦唔會係第一日聽啦
我 ...

真係搞笑,咁以後大家討論咪好唔得閒?講A有問題又要講埋呀B呀C都有問題,咁呀B呀C有問題咁又點?可以反證番A有定冇問題?
好心啦,你口中嘅一視同仁根本幫唔到你論證一個point係岩定錯,你想證明「掠水」呢個去形容A係有問題,咁如果人地答你係呀B呀C都有問題,咁個結論係「掠水」呢個形容係岩定錯?喺italk唔係第一日又代表呢種質疑方法係合理?咪就係多得呢啲討論方式搞到好多po變晒巴公粉互插呢啲垃圾文化。
jpoon 發表於 2024-5-18 22:10 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2024-5-18 06:32
其實個問題唔係轉唔轉乘嘅問題,

原文主係話因為雙向分段可以令到巴士公司掠水,

但我嘅意思係,落車拍唔拍卡,總車費有機會都係一樣
我自己搭B1轉68X/268X,無論拍唔拍卡,總數都係一樣,咁我拍唔同拍又有乜分別?
我搭B1都見有唔少客係轉其他九巴綫,咁我相信對呢班客嚟講,拍唔拍卡,收嘅車費都係一樣,既然係咁,請問九巴又掠到啲乜嘢水?

http://jpoon9394.blogspot.com/
583 發表於 2024-5-18 23:28 | 顯示全部樓層

邊使攪到噤複雜!

樓主指出嘅情況每日都發生緊
撞車、壞車、塞車、臨時請假
車務調動就係敢架la

無論邊間公司,
正常每日都發生幾百次
何來討論價值!

只不過,討論版就係發表意見  兼
順便對自已唔鍾意個間發洩一下

多D流量對所有人都有好處 (自已唔鍾意可以跳過唔睇!)
好多巴士討論版都已經彊屍化咗!

GD1570 發表於 2024-5-19 13:32 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2024-5-18 22:10
但我嘅意思係,落車拍唔拍卡,總車費有機會都係一樣
我自己搭B1轉68X/268X,無論拍唔拍卡,總數都係一樣 ...

既然你都識講「有機會一樣」,即係都會出現「有機會不一樣」啦...

你轉68X/268X出市區就當然無問題..
但喺新田轉76K、276B,甚或喺元朗轉68X/268X/276P返洪水橋/天水圍的,
又或者68M出荃灣的,那請問拍與唔拍,總數又是否一樣呢?

GD1570 發表於 2024-5-19 13:40 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-5-18 12:53
真係搞笑,咁以後大家討論咪好唔得閒?講A有問題又要講埋呀B呀C都有問題,咁呀B呀C有問題咁又點?可以反證 ...

唔得閒?點解會唔得閒...
有人帶出A有問題,然後我順便講埋B同C有問題,有錯?
討論區唔係就係發表意見嘅地方咩?
一個POST只可以講一樣嘢嘅話,咁日日咪要開十幾廿個相類近嘅POST出嚟?
單喺依個POST,講返主題,講B8有飛站,然後成堆人都LIST晒其他線有相同嘅情況,
咪正正就係你所指認為好笑嘅嘢,

點解閣下又唔指正依種你認為唔合理嘅「討論」呢?

講返「掠水」,其實我從來唔認同「掠水」,願者上釣或者真係唔知/唔識嘅比比皆是。
真係有必要用依啲負面嘅形容詞去形容?
原POST者一粒聲都唔出係咪代表自己都無留意其他線有依個情況呢?
有邊間公司唔「掠水」?真係開善堂咩...
依到掠,嗰度蝕,咪打咗個和囉...
真係有必要分對與錯嗎?

引用返其他版友一句:自己唔鐘意咪跳過唔睇囉!
但唔代表唔可以畀人發表意見。

jpoon 發表於 2024-5-19 14:02 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2024-5-19 13:32
既然你都識講「有機會一樣」,即係都會出現「有機會不一樣」啦...

你轉68X/268X出市區就當然無問題..

就算一唔一樣都好,本來要畀兩程錢,而家變咗送一程畀你,咁請問掠咗乜嘢水?
http://jpoon9394.blogspot.com/
12Lane 發表於 2024-5-19 15:51 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2024-5-19 13:40
唔得閒?點解會唔得閒...
有人帶出A有問題,然後我順便講埋B同C有問題,有錯?
討論區唔係就係發表意見嘅 ...

你順便帶出B同C都有問題,我唔覺得有問題,問題係閣下追住人地淨係講A,並指出其說法並非一視同仁。質問人果個係你,我就指出閣下質問人嘅目的不明,指出「一視同仁」並冇為閣下反對「掠水」一詞帶來任何論證。

「原POST者一粒聲都唔出係咪代表自己都無留意其他線有依個情況呢?」,點解一定要留意?又係要滿足閣下完全無稽嘅「一視同仁」論?我從來都冇為你講嘅野分對錯,只係指出質疑他人非「一視同仁」呢個point問題喺邊,ok?

「自己唔鐘意咪跳過唔睇囉! 但唔代表唔可以畀人發表意見。 」
笑死,我做左啲咩唔比閣下發表意見?我係版主禁左你言?唔中意可以唔睇呀,但討論區係唔可以唔中意睇都回覆架咩?