hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 警察飲茶地方...?
開啟左側

[政府及特種車輛] 警察飲茶地方...?

chrisappear 發表於 2005-7-17 21:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

見過有些7仔分店,門口一旁有以下告示:

"這裡是認可的警務人員飲茶地方"

除了便利店,請問還有哪些商店具同類用途?
Seiko 發表於 2005-7-17 22:48 | 顯示全部樓層
酒樓, 快餐店都有

唔知呢d告示有咩用架呢?
cyclist 發表於 2005-7-17 23:13 | 顯示全部樓層
[ref=305418]Seiko[/ref]  在 2005-7-17 22:48 發表:

酒樓, 快餐店都有

話俾市民知警員去到有告示o既地方休息係正常,並唔係蛇王或者有事發生
kei_hk 發表於 2005-7-17 23:15 | 顯示全部樓層

[ref=305418]Seiko[/ref]  在 2005-7-17 10:48 PM 發表:

酒樓, 快餐店都有

這是警方發出的告示﹐內容是「這是警員認可的飲茶地點」﹐顧名思義﹐即是警員可以在此處作小休﹐而告示是和市民說明﹐警員是合法休息﹐不是「蛇王」。

以前是沒有指定的休息地點﹐故此偶然會有市民錯誤投訴「蛇王」﹐而且有些警員會貪方法﹐會在不合適的地方「合法蛇王」﹐影響警隊形象。因此﹐警方便出指令﹐限制警員的休息地點﹐並在有關地點張貼告示。

根據警員工作安排﹐所有警員每一更都有固定的休息時間及進餐時間﹐而這些時間都會在「更表」上詳列﹐而且當開始休息及休息時間完後﹐都必須向電台報告以作紀錄。在休息或進餐時間期間﹐如有緊急案件/事情﹐電台會通知警員﹐而警員必須即時取消休息或進餐時間﹐並即時趕去處理緊急案件/事情。
kenny_hou 發表於 2005-7-18 00:07 | 顯示全部樓層
[ref=305418]Seiko[/ref]  在 2005-7-17 10:48 PM 發表:

酒樓, 快餐店都有

荼餐廳都有
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
Bristoll5g 發表於 2005-7-18 00:26 | 顯示全部樓層
[ref=305568]kenny_hou[/ref]  在 2005-7-18 00:07 發表:

荼餐廳都有

餐廳
國內的朋友老問我會選誰...額...我真的沒票
ka 發表於 2005-7-18 01:14 | 顯示全部樓層

如果進餐係警署既飯堂我會明有事果時要走d野食仲可以話留下,
而且多數都係因為快餐已俾左錢, 但係如果係板友所講既指定地
方食野呢? 有突發事, 要上車, 唔通留低一個人俾錢? 未食晒d野又
點? 當然唔飽可以再食, 咁d警察又俾多次錢, 一個月份人工只係
咁既未唔多掂囉?
KV3410 發表於 2005-7-18 13:16 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
CZ_6686 發表於 2005-7-19 10:54 | 顯示全部樓層
[ref=305685]ka[/ref]  在 2005-7-18 01:14 AM 發表:

如果進餐係警署既飯堂我會明有事果時要走d野食仲可以話留下,
而且多數都係因為快餐已俾左錢, 但係如果係板友所講既指定地
方食野呢? 有突發事, 要上車, 唔通留低一個人俾錢? 未食晒d野又
點? 當然唔飽可以再食,咁d警察又俾多次錢,一個月份人工只係
咁既未唔多掂囉?

首先我想問你下次可唔可以用下標點符號?
一舊野咁真係眼都花埋

據我朋友個阿哥講,如果佢地飲飲下茶,Call落黎有事發生
可以唔駛比錢住,當做完野先再計數,不過通常都會掉低一舊水,
下次再去食飯先拎番錢
未食哂D野都無計架,
唔通叫人雪住佢跟住當佢地番黎之後再叮番熱?
兼且又唔係時時都有咁既事
差人份糧都成皮野,唔會餐搵餐食餐餐清呀?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
arhang2001 發表於 2005-7-26 22:22 | 顯示全部樓層

[ref=305460]kei_hk[/ref]  在 2005-7-17 11:15 PM 發表:

這是警方發出的告示﹐內容是「這是警員認可的飲茶地點」﹐顧名思義﹐即是警員可以在此處作小休﹐而告示是和市民說明﹐警員是合法休息﹐不是「蛇王」。

以前是沒有指定的休息地點﹐故此偶然會有市民錯誤投訴 ...

早幾年做老麥,
朝早成日都有一個青衣老差骨走入我地既 Crew Room"休息",
仲要食野唔俾錢,我地食野都食得周身唔自在。

另外,又試過有便裝差佬係樓上酒樓食晚飯,
落黎"晒證"拎左十幾杯新地 ,虧佢地做得出。