電腦版 重點文章 新巴士出牌 新會員登記 以fb Messenger聯絡本站/報料

2024-25年度已公佈的巴士路線計劃

【分享2】的士終極挑戰!上水華山軍路+登頂成功

看全部

上一回講到小弟有一日開的士上九龍坑山頂失敗,但因為只差三百米路程就上到頂,
實在心有不甘,所以小弟昨日早上搭載另一位好友兩人再闖九龍坑山山頂。

而昨天登頂成功,小弟便再下一城立即前往聞名駕駛難度極高的上水華山軍路,
昨天真是很幸運,開著一部已經有11年車齡的殘破Toyota Comfort的士,
全部道路均能「1 take pass」,最後平安回到山下!

昨天(2/4)早上,小弟先以九龍坑山路作試驗,如這次能成功上頂,便會前往上水華山軍路作終極挑戰

最後成功登上九龍坑山山頂

安全返回九龍坑

接著駛到上水華山軍路虎地坳入口,作終極挑戰前的準備

戰戰兢兢駛上這條路,而所謂的戰前準備,就是用幾層報紙包著易刮花部位

上水華山軍路99%路段絕對只能夠一架車通過

去到路程接近一半,我同架的士真是要休息,順便與好友欣賞風景

回望走過的路

後面便是深圳市,而大家可看到華山軍路是沿山脊而建,可見該路的斜度。。。

繼續行程,上水華山軍路的大上大落和超斜路段

點解我會用報紙包幾層咁騎呢,其實就是怕會被沿路過長草木刮花車身和倒後鏡

如果想去駕車挑戰該路之板友,出發前請做足準備功夫和三思!

上水華山軍路,不是難在窄,而是難在路面超斜,經過量度,部份路段斜度達1:3

上水華山軍路,絕對是考驗車的性能之餘也是考驗司機的駕駛技術的一個絕佳舞台

行駛此路段,尤其是考驗駕駛者對控制油門,另外也可考驗剎車和轉向技術

最後挑戰成功,平安返回坪輋出口,落到山的一刻心裡的成功感和滿足感也是非筆墨所形容

雖然對部份板友來說上水華山軍路可能也是低級難度,但我自己本身自問駕駛技術一般過一般,
加上當日是開一架只有79ps的細馬力後驅石油氣的士,真是好驚到時死火/壞車/唔夠力或輪胎打滑
上唔到斜等事情發生,萬一發生以上問題真是唔知點搵人救.....

比一個心得比大家,華山軍路上超斜路,真是要一氣呵成,心無雜念地完成,有段超斜路我試過
踩到50km/h衝上去,最後部車也好辛苦用個一波跌速至15km/h先捱到上頂。

補拍:九龍坑山路

左邊路月前試過有的士因為行錯路,加上當時天黑又無街燈,結果衝落54級樓梯

九龍坑山屬於八仙嶺郊野公園

軍營遺跡

其實九龍坑山路況比上水華山軍路更差(路爛和碎石多),但勝在路面較闊和無太多過長野草,路面斜度亦不及華山那麼跨張!

最後比大家估相,提示位於新界東!

後記:九龍坑山路和上水華山軍路難度差不多,華山難度足5星的話,九龍坑山路難度是4.5星,
而經過今次的刺激旅程後,自己在駕駛技術上也得到不少領悟,而我自己亦接近駕車走過晒香港現有的高難度道路,
而有意駕車前往本文提及的道路之站友,上山前請三思而後行!

PS:嗚謝某好友昨天抽空出席,亦將條半條命交給我,做我呢個傻佬的乘客去行兩條路,Thankyou!!!

多謝收看,歡迎討論!

Advertisement

回帖數目:15

文章推介:
(B2)十四鄉巴士優化方案
(B3)城巴95最後服務日/終極尾班車
(B3)前九巴「康都」 EL7659 @ 倫敦

最後果張係黃竹洋?

• 3# 176

正確.

Wa Shan is really tough

成日覺得呢d路唔係車行...有車行感覺怪怪的

華山上次上到咁上下就放棄,因為同行友人覺得危險所以調頭落山...
....估唔到師兄可以行足全程 佩服!

回復 1# 的帖子

想了解下車速大約幾多同用幾多時間走畢全程?

以我來說,行下停下,用了一小時

樓主下次不如挑戰一下的士既極速啦(聽過有紅的係北大嶼山公路開到190km/h,我估計應該係泥鯭的趕住出市區接客)

引用: 原帖由 HE7921 於 2012-2-9 22:19 發表
樓主下次不如挑戰一下的士既極速啦(聽過有紅的係北大嶼山公路開到190km/h,我估計應該係泥鯭的趕住出市區接客)
教人做犯法野

直達主要分板:(B2) (B3) (B5) (B0)
(R1)
(R2) (R3) (C2) (C3) (M1) (V) (A10)

12下一頁

分板連結:
(B2)香港巴士討論 [熱門] [精華]
(B0)香港巴士車務及車廂設備
(B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華]
(B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相
(B4)兩岸三地巴士討論 [精華]
(B5)外地巴士討論 [精華]
(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華]
(B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪
(B7)巴士特別所見
(B11)巴士精華區
(B22)巴士迷吹水區
(B23)巴士影片分享區

(R1)香港鐵路 [精華]
(R2)香港電車 [精華]
(R3)港外鐵路 [精華]
(C2)航空 [精華]
(C3)海上交通及船隻 [精華]
(D1)公共交通有關商品 [精華]
(M1)小型巴士綜合討論
(M2)小型巴士多媒體分享區
(V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A10)香港地方討論 [精華]

其他推介:
巴士路線消息
巴士路線計劃
2023/2022/2021/2020年新巴士訂單
2022年交通要聞回顧
2021/2020/2019/2018/2017年交通要聞回顧

(B3) 新出牌巴士相片
80年代巴士相片
90年代巴士相片
2000年代巴士相片
2010年代巴士相片
昔日中巴
保留巴士

英國巴士
新加坡巴士
飛行報告
日本鐵路
台灣鐵路