hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 台灣鐵路短打 (相片己發完)
開啟左側

台灣鐵路短打 (相片己發完)

Oliver_ME16 發表於 2014-5-29 13:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Chang47x 於 2014-5-29 01:02 發表
東部幹線的票,尤其是太魯閣普悠瑪好難搶。
我喺台北揀車坐,一係坐PP,如果坐普悠瑪一係要板橋上車才有票,
我最後辛苦少少,買咗一張去羅東嘅普悠瑪,一張由羅東去花蓮的太魯閣。

之後落花東線,順其自然罷了,希望有位企啦。 ...

花蓮發車去高雄既柴自強未到台東好多時都大把位坐
我...
kkwong80 發表於 2014-5-30 01:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2014-5-29 13:46 發表

普悠瑪而家響台灣都只係行130Km/h,未行150km/h

我舊年12月尾搭過
普悠瑪,個顯示車速試過有14xkm/h

另外,柴聯自強號仍然會行北迴線

因為E1000自強號只能勉強勝任牡丹坡
Oliver_ME16 發表於 2014-5-30 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kkwong80 於 2014-5-30 01:40 發表

我舊年12月尾搭過普悠瑪,個顯示車速試過有14xkm/h
另外,柴聯自強號仍然會行北迴線
因為E1000自強號只能勉強勝任牡丹坡

如果普悠瑪真係商業運轉行150的話,
北花來回就唔駛慢過太魯閣初登場喇.
以我所知正常有載客o既新自強ATP都係set130km/h,
車速一過133km/h就會ATP作動.
除非你係工程人員/傳媒朋友坐到台鐵試車o既班次,
響台中一齊試過車喇

至於DMU留守北迴線我覺得同PP自強夠唔夠力上牡丹坡冇關係,
要掛補機o既DMU我都見過唔少........

只係台鐵真係唔夠車,而DMU又仲可以拎出黎見得下人咁解o者
我...
CRH5 發表於 2014-6-1 10:30 | 顯示全部樓層

原帖由 GCx468 於 28/5/2014 20:24 發表
有無人可以賜教一下?

同屋企人一家三口想6月17-30之間去台灣旅行,唔係3日就4日喇,交比我去plan,我又想坐普優瑪號,所以初步打算去宜蘭玩,或許其中某日去埋花蓮

問題係youtube上搵到太多條電視新聞片段含有:"花東線" "一票 ...

上台鐵個網訂定飛,用visa卡比錢啦
gordon 發表於 2014-6-2 00:13 | 顯示全部樓層
1/7-15/7普悠瑪會試營運台北--台東

台北開早上7:04及10:04, 預計10:59及13:34到台東

台東開14:00及15:16, 預計17:30及19:28到台北

5/7及12/7加開一對開
台北開11:09, 預計15:25到台東
台東開17:19, 預計21:35到台北

16/7起普悠瑪將成為台東線正班自強號列車, 平日12班, 假日18班, 詳細時間表過幾日在大家晚上在維園集會當日公佈.
(到時就可以知道南迴果班藍皮是否仍然存在了)
http://www.railway.gov.tw/tw/news_Detail.aspx?SN=7456

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
B7R 發表於 2014-6-3 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2014-6-2 00:13 發表
1/7-15/7普悠瑪會試營運台北--台東

台北開早上7:04及10:04, 預計10:59及13:34到台東

台東開14:00及15:16, 預計17:30及19:28到台北

5/7及12/7加開一對開
台北開11:09, 預計15:25到台東
台東開17:19, 預計21:35到台 ...

昨天鐵道環島回來,為的是坐最後一次的普快車。

藍皮車長話藍皮好大機會喺改點後取消,所以最近好多人搭。
而白鐵車長話白鐵仔6月25日後就停駛,改以EMU行走直至改點。所以白鐵仔喺過去的周末中午班次居然多人到要搭枱!

大家要坐普快車要把握機會了~
B7R 發表於 2014-6-3 13:46 | 顯示全部樓層

原帖由 GCx468 於 2014-5-28 20:24 發表
有無人可以賜教一下?

同屋企人一家三口想6月17-30之間去台灣旅行,唔係3日就4日喇,交比我去plan,我又想坐普優瑪號,所以初步打算去宜蘭玩,或許其中某日去埋花蓮

問題係youtube上搵到太多條電視新聞片段含有:"花東線" "一票 ...

平時由台北去東邊的火車票已經好難買到,你去果段時間仲要係東邊旅遊高峰期同埋台東熱汽球節,所以普悠瑪 / 太魯閣 / 自強 / 莒光都一票難求。
除咗民眾搶票,別忘記仲有一堆黃牛搶埋一份!

故此,你如果已訂好行程,我會建議你記低你要的車次,車站號同護照號碼,當你一有空可上網時就上網試訂。試下執人地訂咗但無付款 / 取票而又過咗付款時限的位置。

如果能成功訂到就唔好諗,即時用信用卡付款,咁樣張票就永遠屬於你的了。

到台灣時,你只須憑確認號碼到櫃台或對號車售票機,就可以領取你買到的車票。
記住,即使被安排的座位不是坐在一起,你上車時仍可同附近乘客商量換位的,但當然,換唔換就要視乎該乘客啦!

我自己就係用上面的方法不停試,有一班車甚至試咗一星期先有位放返出黎。

祝你好運喇~
gordon 發表於 2014-6-5 13:29 | 顯示全部樓層
已經睇到改點後的時間表

16/7/2014起
1. 枋寮--台東的普快車班次仍存在
2. 樹林--台東部份自強班次改用普悠瑪號列車, 不發售無座票, 一般車程約4小時
3. 樹林--台東部份自強班次仍採用柴油列車, 與普悠瑪約有1.5至2小時差距
4. 花蓮--台東間的普快車全部取消, 改以區間車行走, 費率以區間/復興計算

看來坐藍皮都仍有機會, 白鐵仔就節哀順變了

CRH5 發表於 2014-6-5 16:16 | 顯示全部樓層
D人話因為EMU區間車不夠,所以照用復興號車廂+電力車頭行改點後的台東線區間車
堅定流?
(不過堅又唔奇,而家彰化段都缺區間車,山線繁忙時間區間車逼到媽媽聲,非繁都要企)
gordon 發表於 2014-6-5 16:42 | 顯示全部樓層

原帖由 CRH5 於 2014-6-5 16:16 發表
D人話因為EMU區間車不夠,所以照用復興號車廂+電力車頭行改點後的台東線區間車
堅定流?
(不過堅又唔奇,而家彰化段都缺區間車,山線繁忙時間區間車逼到媽媽聲,非繁都要企) ...
但又明明試左EMU400/500......不過用電頭拖復興又唔出奇, 但咁樣成本會唔會比行DR車系高? 難道會用DR2800?

不過我反而想知, 唔知復興消失先, 定普快消失先, 復興都好似得番幾班......