hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度西貢區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度西貢區巴士路線發展計劃

gn3509 發表於 2005-1-30 19:11 | 顯示全部樓層

[ref=119124]bustop[/ref]  在 2005-1-30 03:03 PM 發表:

翠林出口整巴士站? 講下笑好囉....
條隧道得兩條行車線, 唔擴闊的話就停巴士, 咪盞攪.
想擴闊? 點樣擴闊? 成條路都係天橋, 唔通又起多條複製橋?
仲有, 往將軍澳方向出口行車速度好高,
點樣叫巴士轉完右 ...

若果由尖沙咀來往翠林就梗係215X<->98A啦,$7.6平靚正
佐敦來往翠林..如果時間多既,搭95係最平既選擇

296M個轉乘真係甭提喇.....十個搭98D番翠林既有九個半都唔會用佢r
淨番果半個先可能會用個轉乘
本身296M疏,又唔係平得多,加埋好多人根本唔知呢個轉乘
所以寶豐路等105番康盛條龍幾時都咁墟&#20890;#:
今期流行:690是原罪
EF107 發表於 2005-1-30 16:18 | 顯示全部樓層
我個人就想93A 某d 碌神..係又碌唔係又碌果班人轉冷馬..
側係EL8061 EG8900...
費事佢地浪費曬批康都...
批康都比74A就正law~

之於用車就希望用AV/AD la...
不過AV機會可能比用AD大d...統一車型掛...將廠都好多AV 下...不過3AV都有好大可能性....
最唔想就係用扒....
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
bustop 發表於 2005-1-30 15:03 | 顯示全部樓層
[ref=118960]gn3509[/ref]  在 2005-1-30 10:26 AM 發表:
如果佢整個巴士站&#21709;九龍果邊,可以話完全冇用,
因為經將隧又經翠林既全日巴士線得690一條
若果要方便到翠林同康盛居民,就一定要整&#21709;新界果邊
但係新界果邊又好似唔係好夠位整巴士站#:-/

翠林出口整巴士站? 講下笑好囉....
條隧道得兩條行車線, 唔擴闊的話就停巴士, 咪盞攪.
想擴闊? 點樣擴闊? 成條路都係天橋, 唔通又起多條複製橋?
仲有, 往將軍澳方向出口行車速度好高,
點樣叫巴士轉完右彎又片番左彎入站?

善用下 296M 轉乘啦. 都唔錯架.
fokck 發表於 2005-1-30 13:04 | 顯示全部樓層

[ref=118662]gn3509[/ref]  在 2005-1-29 11:11 PM 發表:

呢個上山試行三個月係咪板友提議咋.....?

聽講從來都過唔到區議會果關,將呢個「消息」講到言之鑿鑿既
只係個別一班好想乜線都扯曬上山既「巴士迷」。
多啦A夢
gn3509 發表於 2005-1-30 10:26 | 顯示全部樓層
[ref=118957]ben2004[/ref]  在 2005-1-30 10:16 AM 發表:

事實上大部份隧道只係得一邊出/入口有巴士站
不過將隧兩邊都冇巴士站確係有d古怪#:-/

香港條隧道係另一個case,呢條隧道塞車係因為行慢線先可以落銅鑼灣,因為有隧道口有巴士站,所以就要行慢線....
將 ...

如果佢整個巴士站&#21709;九龍果邊,可以話完全冇用,
因為經將隧又經翠林既全日巴士線得690一條
若果要方便到翠林同康盛居民,就一定要整&#21709;新界果邊
但係新界果邊又好似唔係好夠位整巴士站#:-/
今期流行:690是原罪
ben2004 發表於 2005-1-30 10:16 | 顯示全部樓層
[ref=118708]dennislokawai[/ref]  在 2005-1-29 23:43 發表:

所以我先覺得個設計起既時候根本就有問題,
睇番幾乎每條隧道兩邊出入口都設有巴士站,
但將隧竟然兩邊出入口都無,
真係覺得有點兒那個!

事實上大部份隧道只係得一邊出/入口有巴士站
不過將隧兩邊都冇巴士站確係有d古怪#:-/

[ref=118807]king[/ref]  在 2005-1-30 01:16 發表:

93A 加冷實在太可惜! 入將軍澳又少O左條平線坐喇!
我諗將軍澳隧道O既設計有O的似香港仔隧道,加個巴士站O係隧道口, 快線都變慢線啦, 所以都係唔好諗喇.

香港條隧道係另一個case,呢條隧道塞車係因為行慢線先可以落銅鑼灣,因為有隧道口有巴士站,所以就要行慢線....
將隧都未見得好多車,加巴士站唔係大問題,只係運吉肯唔肯o者...
*有錯請指正
king 發表於 2005-1-30 01:16 | 顯示全部樓層

93A 加冷實在太可惜! 入將軍澳又少O左條平線坐喇!
我諗將軍澳隧道O既設計有O的似香港仔隧道,加個巴士站O係隧道口, 快線都變慢線啦, 所以都係唔好諗喇.
dennislokawai 發表於 2005-1-29 23:43 | 顯示全部樓層
[ref=118700]fleetline[/ref]  在 29/1/2005 11:38 PM 發表:

在隧道入口加個巴士站, 估計都要加闊路面才行.

睇番隧道入口附近環境, 要加闊路面可不是一件容易事,
但我覺得是可行, 最大問題只是政府不會願意用大量金錢
起一個巴士站.

所以我先覺得個設計起既時候根本就有問題,
睇番幾乎每條隧道兩邊出入口都設有巴士站,
但將隧竟然兩邊出入口都無,
真係覺得有點兒那個!
youtube.com/c/dennislokawai
fleetline 發表於 2005-1-29 23:38 | 顯示全部樓層
[ref=118669]dennislokawai[/ref]  在 2005-1-29 11:15 PM 發表:
不過話時話,
其實如果可行的話,
最好晌隧道入口更個巴士站啦,
咁咪可以唔駛兜山亦照顧到大部份既山上客。
(當然我諗都唔係咁可行)

在隧道入口加個巴士站, 估計都要加闊路面才行.

睇番隧道入口附近環境, 要加闊路面可不是一件容易事,
但我覺得是可行, 最大問題只是政府不會願意用大量金錢
起一個巴士站.
dennislokawai 發表於 2005-1-29 23:23 | 顯示全部樓層

[ref=118676]gn3509[/ref]  在 29/1/2005 11:20 PM 發表:

翠林個位太近隧道口,所以設計上唔太可行
其實&#21709;山上搭98A轉215X某程度上比98D更方便,更平既,
不過出佐敦,都係98D最好

所以我都唔係好明點解當年唔設計埋個巴士站,
相信要容納一個巴士站唔係咁難,
依家就攪到翠林眼見咁多山下特快線但無緣享用!#:-/
youtube.com/c/dennislokawai