hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 為乜拍拖
開啟左側

為乜拍拖

guia 發表於 2006-5-29 01:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前幾日同d同事傾開為乜去拍拖
我話拍拖為結婚、結婚為生子育女、生子育女為傳宗接代
同事話估唔到思想傳統喎.... 其實我是家中獨子..如果唔傳宗接代
豈不是會絕後? 當然拍拖另一目的係可以同自己心愛0既人一齊啦

歡迎大家討論一下
Ketsu 發表於 2006-5-29 02:14 | 顯示全部樓層
其實可以同心愛既人一齊梗係好啦
但如果能夠俾到幸福佢r
令到佢唔會因為同你響埋一齊而後悔就更好
有時候大家可以一齊捱世界唔係唔好
但可以做到既就最好可以令佢唔會因為同你一齊而咁辛苦啦
Abusing dead rule -> Denial of reality
307 發表於 2006-5-29 11:37 | 顯示全部樓層
呢個topic好似好耐之前出現過...

最緊要都係兩個人可以互相幫助、分擔,
愛,對我來說,
既係享受、亦係責任。
只罵不建議=不負責任
simon12 發表於 2006-5-29 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-5-29 01:12 發表
同事話估唔到思想傳統喎.... 其實我是家中獨子..如果唔傳宗接代
豈不是會絕後? 當然拍拖另一目的係可以同自己心愛0既人一齊 ...

你都有為自已將來的發展定下計劃和目標值得一讚。無錯,拍拖當然的目標是結婚,生兒玉女,傳宗接代。有些人拍拖的心態都是因為年輕,思想未成熟,抱著「玩玩下」心態,待結識第三者時就棄現任的女朋友。

不過我有個問題,樓主你說現任女友是四年前網上結識,請問經過是怎樣?期間有沒有相約出街?
CardCaptor 發表於 2006-5-29 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2006-5-29 11:54 發表

你都有為自已將來的發展定下計劃和目標值得一讚。無錯,拍拖當然的目標是結婚,生兒玉女,傳宗接代。有些人拍拖的心態都是因為年輕,思想未成熟,抱著「玩玩下」心態,待結識第三者時就棄現任的女朋友。

...

閣下仍然打錯這個詞:生兒育女

另外閣下所指的情況有一個更合適的詞語:貪新忘舊
(但不是全部都是吧...)

為甚麼拍拖?
兩個人一起分享各自的歡樂
不是"ichiban興奮"嗎?(搬舊歌出來:p)
(當然可以分擔憂愁就更好了)
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
 樓主| guia 發表於 2006-5-29 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 simon12 於 2006-5-29 11:54 發表
不過我有個問題,樓主你說現任女友是四年前網上結識,請問經過是怎樣?期間有沒有相約出街?

係2001年係 ICQ識0既, 之後出過一次街而已! 之間只係間中ICQ、電話、SMS傾下
2002年我同前女友拍拖之後已很少聯絡, 我有我拍佢有佢拍... 2004年11月我與前女友分手
之後我現女友又跟佢前男友分手..
2004年11月幫我現在女友整網頁再次熟絡, 2005年1月同佢去左幾次街(純粹普通朋友行下街),
大約5月愈來愈稔熟, 7月接完佢收工之後一星期便向她表白........
ev5774 發表於 2006-5-29 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-5-29 01:12 發表
豈不是會絕後? 當然拍拖另一目的係可以同自己心愛0既人一齊 ...

我諗既同你差唔多啦,不過我唔係獨子
仲有一樣係有個人可以同你分享喜怒哀樂,
但o個種係同朋友唔同!
Sorry! Not In Service.
chrisappear 發表於 2006-5-29 20:20 | 顯示全部樓層

不是質疑西門兄的見解,只想說,結婚,生兒育女等目標,往往是拍拖之後始萌生,繼而逐步實踐.
假如連拍拖對象都未有的話,結婚,生兒育女等事,最多只算憧憬.
另一方面,即使年輕,思想未成熟,戀愛態度亦可以很認真,專一.
個人覺得,拍拖都係人生階段之一,也是學習成長的一個環節:學習珍惜,互諒互讓,共同承擔...但知易行難,而且一輩子也學不完.
至於點解開始拍拖,我會毫不掩飾的回答:人類本能,異性相吸囉.

樓主| guia 發表於 2006-5-29 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 chrisappear 於 2006-5-29 20:20 發表

不是質疑西門兄的見解,只想說,結婚,生兒育女等目標,往往是拍拖之後始萌生,繼而逐步實踐.
假如連拍拖對象都未有的話,結婚,生兒育女等事,最多只算憧憬.
另一方面,即使年輕,思想未成熟,戀愛態度亦可以很認真,專一 ...

西門兄的見解仲有
早婚 = 奉子成婚
低學歷、低收入冇資格結婚
CardCaptor 發表於 2006-5-30 03:03 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-5-29 22:34 發表

西門兄的見解仲有
早婚 = 奉子成婚
低學歷、低收入冇資格結婚

不要又挑某人神經了
免得他又話離題要鎖文

OT:不過不知甚麼原因
現在小弟可以完全不考慮拍拖之事...
(是好是壞呢?)
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.