hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關以前城巴採用花紋防滑地板的問題
開啟左側

[問題] 有關以前城巴採用花紋防滑地板的問題

kmbodth 發表於 2017-2-3 22:31 | 顯示全部樓層

忽然想起某scania板友
好似都有一排冇上來留言了
但佢寫得精簡

另一位是 活化61R 89R 板友

Maybe They are genius so we don't understand
nwfb23 發表於 2017-2-3 21:42竟然有站友試試佢諗咩

佢係問點解唔再用藍綠色花紋防滑地台膠
但佢又自問自答"2011年的量產E400,改用深藍色。之後,城巴引入的新車是用深藍色防滑地台膠"
可能樓主未學logical thinking,不如睇睇咩車用藍綠色花紋防滑地台膠,再綜合一0下佢0地0既相同之處

學Logical thinking是有幫助的
但可以仍舊寫野1999 too long don’t read

ATSE40 發表於 2017-2-3 23:29 | 顯示全部樓層

讓我嘗試解答下樓主嘅問題:

樓主講嗰種地版喺2001年先出現,但係城巴再入超低地台巴士(i.e. 歐二trident)對上係兩年前(1999年)嘅事,1999年呢個地板設計仲未(喺作者嘅腦細胞度)出嚟,自然呢堆trident唔會用呢款地板。

至於下一批係二手歐三trident,不過呢批一向都係投閒置散,而且無翻新,當然冇用呢款地板。

下一批一手車就要到2007-2008年嘅直梯歐四E500,車都轉款啦,何況係地台呢?你唔好開po話九巴熱狗凳好優雅點解ATENU唔用熱狗凳?

點都好,版友你真係要惡補下中文。
腦補當真,真要補腦
ATSE40 發表於 2017-2-3 23:36 | 顯示全部樓層
kmbodth 發表於 2017-2-3 22:31
忽然想起某scania板友
好似都有一排冇上來留言了
但佢寫得精簡

呢位版友平時都唔係寫好多嘢,不過成日詞不達意同off-topic啫。

之於嗰位SCANIA版友就...我睇咗幾次都睇唔明
腦補當真,真要補腦
 樓主| S3BL470@98A 發表於 2017-2-3 23:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ATSE40 發表於 2017-2-4 00:15 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2017-2-3 23:55
海X工貿是住在鴨脷洲。而本人是住在魷魚灣。

唔,咁你呢個回文嘅主旨係乜?話比各位版友知城巴有邊幾種地板?

伸利:我中文一般
腦補當真,真要補腦
 樓主| S3BL470@98A 發表於 2017-2-4 00:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ccicoltd 發表於 2017-2-4 00:51 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2017-2-4 00:15
唔,咁你呢個回文嘅主旨係乜?話比各位版友知城巴有邊幾種地板?

伸利:我中文一般

慘,他真的以為閣下叫他「話比各位版友知城巴有邊幾種地板」。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ATSE40 + 1 小弟見到都即刻講咗句_

查看全部評分

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
TankKingEH9697 發表於 2017-2-4 06:42 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2017-2-3 10:23
其實樓主個問題係乜?

我反而有一個問題:低地台車地板無花紋有咩問題?

我覺得樓主既文筆先係問題 簡單黎講係睇到 r哂頭
係篇都係咁

另一個問題係自問自答
坦克王EH 9697
carson911 發表於 2017-2-4 08:45 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-2-4 06:42
我覺得樓主既文筆先係問題 簡單黎講係睇到 r哂頭
係篇都係咁

樓主似係單方面敍途城巴地台
如果係說明文章都仲過得去
但佢依家問問題喎
條問題都冇出現
佢想版友點回佢

88開線啦
HW8373 發表於 2017-2-4 16:03 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2017-2-3 20:47
海生行文風格完全不同,而且不會令人看完一篇長文後完全不知他想表達甚麼。
...

樓主同海生行文風格雖然唔同
但內容同思維其實好相近
而且極容易歸類
簡直係百搭

不外乎就係 巴士公司買車多年慣用

- 某一兩類動力配搭
- 某種型號車廂慣用橫位/背對背位
- "特定"既倒後位/橫位/上落車梯級數量  (例如"一般巴士"應該有__排倒頭位)
- 單/雙扶手
- 車廂扶手/地板/座椅花紋/電牌顏色配搭
- 熱狗/冷馬 行過/從未行過某區域路線
- 官方型號/排放資訊唔統一 (例如 dominator 6x2 vs 龍/鷹,標明 "euro 1" / "環保引擎" 同無標明既分別)
- 某種顏色光管

去到批次開始轉款、改裝、同其他公司撞色、
唔跟大隊、唔跟自己公司同型號既其他批次規格、
或者純粹自己睇唔慣
就要攤出黎講
例如多左排倒後位、兩間公司既"淺藍色扶手"比較、
咩色凳"唔應該"配咩色光管咁

見得多
有時心裡面都會估下
下一次輪到問邊批車
問凳定係問扶手定係問光管顏色
真係想開個局玩下

海生通常都係用 "點解xxxxx" 或者 "大家覺唔覺xxxxx" 為題
大家覆一段佢就反問一段,一路追問落去

樓主就用 "討論xxxxx" 出帖
經常性 #1 只係背出一大堆規格,都無問過問題
同埋混入大量自己推斷當成既事實
睇到好混淆
例如 "x巴是不會有xxxxxx"、"xxx是不會行走xxxx"
大家回文一提到同規格相關既野佢就背多次

只不過有時大家答完無幾耐
個題目好快又會再翻炒多次
之前大家回覆過既內容好似當唔關事咁完全無吸收過
完全係當大家無到咁

當然都總好過某 d 九唔搭八真灌水
或者張生之類經典人物
樓主同海生問親既野通常都關乎巴士公司決定同埋歷史
即使無絕對答案
但對其他板友黎講都叫做有討論空間

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760