hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290線加站
開啟左側

[問題] 九巴290線加站

simon12 發表於 2017-2-5 11:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早前有觀塘區議員建議,九巴290於秀茂坪道及順利村道加站,以方便乘客。但問題290A已經可服務兩區居民,點解仲要290特快線加站
?加站只會增加停站時間,對將軍澳居民極不方便。大家點睇?
KN7229 發表於 2017-2-5 12:01 | 顯示全部樓層
再加停站,只會令290更加唔值錢,
真係唔搞好過。
ATEU15 發表於 2017-2-5 12:18 | 顯示全部樓層
一換一,290加站換290A減站
~誰@359~ 發表於 2017-2-5 12:56 | 顯示全部樓層

290要加站即係居民唔介意行出大路搭車,咁290A仲有咩存在價值?
字大只顯得人自大
JT4686 發表於 2017-2-5 13:27 | 顯示全部樓層
得一想二
之前觀塘講過門唔入所以開290A,而家開左290A仲要搶埋將軍澳既290
transbus 發表於 2017-2-5 15:03 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2017-2-5 12:56
290要加站即係居民唔介意行出大路搭車,咁290A仲有咩存在價值?

唔好本末倒置,
秀茂坪道並唔係長沙灣道嗰種同海拔式大路,
如果改站出秀茂坪道,
下秀人會搭車不便,極可能會放棄A。

好可能只係安達投訴搭A行得遠。

但A減站,變成下秀冇咗直車搭。
所以我個人反對290加站,亦反對A減站。

與其話重點係觀塘區同將軍澳爭290加站與否,
我覺得反而係安達同下秀爭A個站近邊個。

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
~誰@359~ 發表於 2017-2-5 15:33 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-2-5 15:03
唔好本末倒置,
如果改站出秀茂坪道,

咁我個人都覺得290 290A唔變係最好既,只係既然有人搞局就不如玩舖大咁解

其實安達臣係冇需要爭線,安達去返寶達已經有齊290 290A,安泰可以落四順290A,仲未計290X
字大只顯得人自大
rusf101001 發表於 2017-2-5 16:18 | 顯示全部樓層
唔好本末倒置,
如果改站出秀茂坪道,
好可能只係安達投訴搭A行得遠
213M落山寶達轉車lo
又密又快唔使比錢唔使行
936收皮935全日
GW5878 發表於 2017-2-5 19:29 | 顯示全部樓層
觀塘區啲惡霸係咁啦
強烈要求將 13D 延長至順利及荃灣,經安達秀茂坪, 13D 沿線,大角咀後上公路往荃葵,到時佢想點咪點囉
GK3258 發表於 2017-2-5 20:01 | 顯示全部樓層

唔好本末倒置,
如果改站出秀茂坪道,

要解決安達,最應該係290改上去一換一,寶達換安達。
橫看香港巴膠