hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) HKiTalk近年人流真係減少左好多
開啟左側

HKiTalk近年人流真係減少左好多

輝(1110) 發表於 2017-2-7 17:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

回顧過去2016年全年, HKiTalk真係少左好多人留言, 尤其B3巴士版, 呢個明明係昔日會員留言既集中地, 依家都冷清左好多, 特別係前年年底升級左做新版之後, 會員流失既問題更趨顯著. 未升級之前管理已經差, 升級左之後直頭成個版面都唔好用. 自問我都真係幾擔心HKiTalk會有衰亡既一日.

唔知你地對今時今日既HKiTalk有什麼感受呢? 歡迎分享!
dennislokawai 發表於 2017-2-7 23:32 | 顯示全部樓層
其實少咗人都留言主要都係B3板啫,
好講真依家Facebook, Instagram等社交網站咁流行,
Post相又無B2板咁大討論空間,
自然開始少人晌B3板貼巴士相啦。
至少我貼上fb, ig等可以呃下like啦。
youtube.com/c/dennislokawai
EX-TL 發表於 2017-2-8 00:55 | 顯示全部樓層
我覺得, 而家B3板乜狗屎垃圾相都貼得出嚟, 官方戶口又成日貼啲冇質素可言的特別相片, 連B2板都多左貼相, 我有時都分唔清B2 B3板有咩分別.

有時明明係講緊車廂配備, 例如上月於1A某掛牌車試行上層空座數目顯示, 竟然將張相貼B2板俾人討論, 而唔係貼B0板, 車牌有板友指出有誤, 至今仍然好似咩都睇唔到, 冇改正, 文章類型揀選「車型及機械」, 有咩車型有咩機械可言呀! 其實板方可唔可以以身作則, 做番好呢啲基本嘢. (相關討論: http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1)

唔係話大家上嚟無非為輕鬆討論, 交流巴士資訊就可以亂咁來, 官方戶口成日貼無謂嘢, 講真我忍左好耐, 個人戶口貼我地可以出聲話佢, 但由官方發布的低質冇養分內容, 俾你次次點擊過萬又如何, 有咩係貼完之後, 人地會記左入腦! 睇完, 學嘢又學唔到, 當笑話睇又唔係, 日日夜夜不停貼, 令人越來越冇意慾撳入去睇.
 樓主| 輝(1110) 發表於 2017-2-8 11:00 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-2-8 00:55
我覺得, 而家B3板乜狗屎垃圾相都貼得出嚟, 官方戶口又成日貼啲冇質素可言的特別相片, 連B2板都多左貼相, 我 ...

有同感, 依家B3版貼D好多都係 "零閱讀價值" 既相, 甚至官方戶口貼既相仲多過會員戶口, B3都近乎變左 "半個官方版".

AVD1 發表於 2017-2-8 16:36 | 顯示全部樓層
講真個句,我又唔覺得 iTalk 人流少左好多,
反之隔離板人流就真係小左。

其實我覺得而家除左香港三大討論區仲可以保持到個人氣之外,其實 so far 討論區呢家野根本就已經走緊下波,
始終而家太多娛樂,加上仲有面書等等 o既即時資源都另到討論區人流下降。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3asv6 發表於 2017-2-10 02:00 | 顯示全部樓層
最簡單係點擊率,我放0的相0係B3可以幾個禮拜都係上唔到千點擊率.
好記得15年完前好易有過千點擊率的,不過我宜家都係睇晒0甘多版無
特別0野都會去其他地方睇,難怪呢度少左人睇.不過我信呢度有人放
0的巴士界獨家料應該呢度唔會無人睇的.

不過呢度唔理人灌水,貼0的借人相的官方相成日犯埋0的低級錯誤又係
令人反感的.比人0係B2貼巴士相又係反感,通告/文件相都算.不過我
講完官方因怕趕客唔會理人灌水,B2貼巴士相的...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
peterson 發表於 2017-2-10 22:48 | 顯示全部樓層

其實簡單啲睇,hkitalk喺佢自己個facebook fan page 出 post都多人討論過喺個討論區度就知乜事......而家係手機年代,但個hkitalk搞咁耐都未有官方App或者手機界面,咁啲流量咪漸漸咁流走囉~

其實要睇深入啲,可以睇返整個hkitalk嘅會員年齡層,係咪大部份都升晒去做 30+
如果大家都係30+,咁就自然會各有各忙,興趣嘢自然擺低啲

ps. 可能係時候喺度加返版『巴士迷爸爸討論區』都會有唔少市場~
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
 樓主| 輝(1110) 發表於 2017-2-23 20:18 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-2-10 22:48
其實簡單啲睇,hkitalk喺佢自己個facebook fan page 出 post都多人討論過喺個討論區度就知乜事......而家係 ...

除左呢D原因之外, 現時D巴士款式單調乏味又會唔會係原因之一?
尤其近年全香港D熱狗巴士都消失哂之後, 巴士又真係無左一大特色, 呢個無可否認.
kay 發表於 2017-3-1 22:00 | 顯示全部樓層
每個年代都有唔同既style

十幾年前未有FB,大家玩Discuz!

FB最大殺食係,佢無自家內容
但係靠用戶貼野分享做到今時今日個勢

正如呢度如果有朝一日無人出聲
相信都係結束既時候

其實呢度都轉型得算快,FB page有過萬人like已經唔錯

唔搞app用FB平台都可以做到有聲有色

如果講討論區計,呢度少極,都係龍頭
B2版雖然大家成日都針峰相對,唔係你唔同意我就我唔同意你
但起碼都係叫做討論,學到唔少野既
世界很簡單 人類很複雜