hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵明年全8卡服務
返回列表 發新帖
開啟左側

西鐵明年全8卡服務

mckhgc 發表於 2017-2-10 19:12 | 顯示全部樓層

搭單離題一問:西馬鐵車型、訊號系統相同,

但點解西鐵加卡,未加卡既車唔使改停車位,8卡車停新位,7卡車照停舊位,乘客候車位置不受影嚮 ;
但馬鐵加卡,就要改停車位,不論4定8卡車,都係停8卡車停車位,而且4卡車既新位,往往遠離少有、甚至是唯一的月台電梯位,對乘客非常不便。

最差配套 狗也不D
mmlcs36 發表於 2017-2-10 22:07 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2017-2-10 22:20 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2017-2-10 19:12

但點解西鐵加卡,未加卡既車唔使改停車位,8卡車停新位,7卡車 ...

西鐵綫七改八之後未去過曬咁多個站想問乜唔係就咁加咗一卡
全部站嘅八卡停車位都跟番七卡咩?

有站係八卡車停完全唔同位?

bennq 發表於 2017-2-10 22:26 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2017-2-10 17:37
我都知前文已經有講

我呢度想指出嘅係會唔會有將臨時波口改做永久波口

而家係因為要做工程先set 55kph
等新紅磡站用得之後而家個波口會鎖死
味可以好似ETS咁唔會太影響個speed
呢D都係純粹我估
alexleechaksum 發表於 2017-2-11 00:14 | 顯示全部樓層
bennq 發表於 2017-2-10 22:26
而家係因為要做工程先set 55kph
等新紅磡站用得之後而家個波口會鎖死
味可以好似ETS咁唔會太影響個speed

根據MTR Update,
安裝臨時波口連接新舊隧道前限速: 50kph
安裝臨時波口後: 35kph
紅磡站改用東西綫後: 55kph
admin91 發表於 2017-2-17 09:12 | 顯示全部樓層

請留意這屬於灌水(站規第16條)。
本壇不支持「推文」行為,請盡量維持有意義有質素的討論。

考慮到站友乃新註冊,只作勸諭。
請熟讀站規,避免再犯。多謝合作。

站規:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... read&tid=202630

admin91
R1分板板主
DIH 發表於 2017-2-17 09:19 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2017-2-10 19:12

但點解西鐵加卡,未加卡既車唔使改停車位,8卡車停新位,7卡車 ...

西鐵一早已經係停月台最前,車尾留有兩卡(屯門至南昌)/一卡(柯士甸)空位,
不存在8卡停新位、7卡停舊位,因為全部車頭係同一個位。

馬鐵(沙田圍至烏溪沙)當初興建時並未起足全個車站,所以4卡車只係停在最接近電梯的位置。
後來作為沙中線工程一部分,月台經過擴建,如果8卡車停返原有停車位就會突尾,所以要泊到擴建後的最前端。
可能係訊號系統不支援兩個停車位吧(我唔清楚),於是連4卡車都要停到最前,就變成遠離電梯。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

CRH5 發表於 2017-2-17 20:54 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2017-2-10 08:17
唔係好明...

如果係交叉渡綫嘅話

啟德唔係有側線可供掉頭咩?
oman 發表於 2017-2-18 13:32 | 顯示全部樓層
mmlcs36 發表於 2017-2-10 22:07
正解,除此之外,
柯士甸至尖東的隧道亦只能容納1列列車
最密班次亦只可以維持128秒一班,即每小時28班

咁即係有3大樽頸位

1. 柯士甸 - 尖東
2. 尖東 - 紅磡
3. 顯徑 - 鑽石山

LRT610-1092 發表於 2017-5-4 20:22 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-2-17 20:54
啟德唔係有側線可供掉頭咩?

有的
你看hkrail.wikia.com/wiki/側線 就知了
你們要恆切禱告,在此警醒感恩。
歌羅西書4