hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

GW4866 發表於 2017-2-25 05:32 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-2-24 17:34
其實一向都唔太主張觀深半直通要去打搞淘大...什至如果真係打搞到淘大三線, 其實德福唔停站都OK的...
UNL ...

唔只做到九灣返工客,入面起碼仲有個MegaBox之類,深水埗居民過去行下街都得瓜?!
而且入去會經啟德(注意係經宜家已經有既啟晴德朗,唔係行D2路),
果到亦都會有人來往深水埗返工/行街

觀塘我只係諗住比起6P唔慢/以前40時間相若,一雞幾味試住先
去埋藍田純粹係補埋15A位

西邊總站唔擺甘泉街繼續擺蘇屋係因為要慳車,想主力做深水埗
同埋果邊叫做有條40,長遠果邊繼續用快線做比較好,視乎係搵荃葵線重組做定搵212重組專做西九

另外講一講返我個前題係6D留底,6P取消改6E(食埋半條15A係有得諗)
6D一旦拉去觀塘(就算飛彩虹道)好大機會要加價,以免影響舊客所以建議唔搞6D為主

(回13P)
之前話搵296C改其中因為經旺角唔接受,假若係搵13P做全日,咁佢都會經旺角,反而話幾吸引?
當你唔入旺角飛界限街/太子道西天橋,雖然快咗但都只係同返自己堆2A/2X/6D搶客
飛完橋中間隔咗一大段路先去到新增客源既觀塘,行呢段路都要時間,之間又同大量路線重疊(eg. 1A/17等)
同時市中心重建緊人又少咗,靠咁既新增客源夠做?
又當你拉埋去藍田油塘吸客(直行又好點行都好),又要用多幾多部車?
13P本身無自己車,得6P自己3部,6D應該無得再減,2A有剩都比2X先,咁可以玩到d乜
打開門,行出去,去遠啲!
kay 發表於 2017-2-25 08:25 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-24 17:41
其實我覺得100兄係先假定左東九同觀市一定唔夠客, 而九龍灣唯一可以吸客既位係九工...加埋要啟德插旗先會 ...

你理解有D錯誤

東九同觀巿唔係唔夠客
但中間有2A/2X/6D做緊現有巿場

新線同2A/2X/6D平排,除左觀塘外,就係大家自己搶自己客
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-25 09:41 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-2-25 08:25
你理解有D錯誤

東九同觀巿唔係唔夠客

咁之前佢都有講
2A/2X/6D各自做緊既野都唔同
就算加埋觀深落去都係有不同之處
係就係會有左手交右手既情況
但幫流水線部分頭尾客源提速成日都有人提議
唔見得有咩大問題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2017-2-25 10:03 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-25 09:41
咁之前佢都有講
2A/2X/6D各自做緊既野都唔同
就算加埋觀深落去都係有不同之處

都係生意角度問題

左手交右手定係去行新區搵新客
你見巴士公司近年都係去新區搵新客多

係差在D線點行

如果真係要現有2A/2X/6D基礎上再開
條線點都唔可能同2A/2X/6D是但一條平排
除非2A/2X/6D是但一條減班

但6D已經減無可減,大部份時間15/20分
2A開左2X後都係少左班次,仲要睇樂華面色

巴士公司有車多,都撥左比2X,然後又2A抽車過去

如果觀深咁有巿場

當日有車多,點解唔開觀深而要開2X?

再講今年成堆線要招標,最大原因係,行過新發展區
行新發展區就可以用"新增資源"去做亦係一個事實

安達安泰堆線都聲稱係新資源,開一堆又得
而巴士公司點樣籌車開新線就另一回事

但如果係現有路線基礎再開多條,根本好難用新增資源

一係好似18X咁,搵3條唔關事既線埋單(2/18/720A)

但九巴得2A同6D,新資源去左2X,同214
三彩,安達安泰好搵過觀塘巿中心?唔係
但個幾條村,搭九巴就係新客源

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Ravenclaw + 1 + 10 Hard truth...

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-25 11:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-2-25 10:03
都係生意角度問題

左手交右手定係去行新區搵新客

當然做新區既客去過做舊區最基本有冇競爭對手既問題上新區有絕對優勢
所以我都唔太同意觀深係重新開一條新既路線去做
免卻係一D唔關事既線身上抽車既問題

當日觀深唔係無市場
無既係資源
觀美荃壓贏左其他重組帶出既問題

點解要開2X
咁係因為三彩無車之餘又想係2A到搵到車開線
亦唔代表觀深繼續由得佢半真空

kay 發表於 2017-2-25 11:41 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-25 11:24
當然做新區既客去過做舊區最基本有冇競爭對手既問題上新區有絕對優勢
所以我都唔太同意觀深係重新開一條新 ...

咁都要考慮維皮
同埋新資源都要考慮下撥去邊度

近年好明顯係過海線好好搵

一個鐘車程位位5.8同位位16蚊都兩個世界

幾間公司近年都係hea做流水線
我覺得2A/6D仲keep到現時服務已經係奇蹟

仲未計SSP、九龍城當日班盲毛
支持40改線,根本要負責任既係區議員都唔係九巴

麗港城嘈兩嘈都有條69A補償
69A自從去左太子站,聽講可以收支平衡
如果搵巴士做69A段路?相信都係蝕死

而69聽講多年來,3部van仔夾埋一日都做唔到1000人
側聞係大老闆話做開有感情先比佢蝕住做
世界很簡單 人類很複雜
ksmbh 發表於 2017-2-25 12:53 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-2-25 11:41
咁都要考慮維皮

麗港城議員雖然成日比版友鬧
但真係幫到麗港交通
有40去黃大仙荃葵
又搞到條小巴去太子
一個咁樣規模屋苑仲想點!?
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-25 16:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2017-2-25 11:41
咁都要考慮維皮

深水埗好似支持改40既得美孚果邊

當然你可以話其他區既人後知後覺
改左條線都唔知
但當時又好興一樣野係頭尾區支持下
中間區份真係純粹問下你地通知下你地

Again,我知道開返條新線做觀深應該冇咩可能性

kay 發表於 2017-2-25 17:47 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-25 16:49
深水埗好似支持改40既得美孚果邊

當然你可以話其他區既人後知後覺

但未改線前40/6D本身各自有困局

40路線長做流水,但間接做埋6D個份,無咩人坐足兩邊
6D比40搞到頹頹地

296C本身都行SSP,但位置唔同2A/6D,有D版友又唔將佢包括在內

石峽尾無車去觀塘直頭無人關注

所以成件事都...古古怪怪

296C改道其實就最理想,反正本身都廢
但郁佢又有其他地區有意見
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2017-2-25 23:17 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-2-24 16:19
通常無知既人先會覺得人地好笑既

1. 無直達車去觀塘, 就DC就無可能先要求開一條新線兜勻九龍灣先入觀塘. ...
無直達車去觀塘, 就DC就無可能先要求開一條新線兜勻九龍灣先入觀塘...
你好常用既一句重疊已經足夠DC KO你...因為全日人流同走線黎講, 九龍灣已經有2A/2X同6D三條線做緊...
所以為乜要為一個重疊的位置/區域去開第4條重疊線?? 你自己都話德福果邊唔坐鐵都去晒2A/2X/6D啦...
咁行得去德福既九工客...咪就係你而家講緊德福果班客囉~

你又搬龍門

我既問題係,如果有個 offer 出到來,深水步經啟德九龍灣入觀塘,深水步係咪會堅持一定要直行觀塘道而 ban;
而你就將個問題變成,深水步唔會要求開一條經啟德九龍灣入觀塘既新線

佢地無要求咁行係一件事,但咁行已經滿足左佢地對於觀青直達車既要求,係你講到好似佢地無咁要求就一定會反對咁既走線

根本「無咁要求」就唔代表「一定反對」

至於你話咁行重疊,乜觀塘道直行就唔重疊?走入啟德九龍灣原來比起停觀塘道同淘大一街之隔的九龍灣站/德福更加重疊?

如果連經啟德九龍灣入觀塘的走線都要反,觀青呢世唔可能再有全日直達線,因為直達線根本唔夠客,會蝕到傻

2. 唔係加明明呢兩個字入去就代表你講既野係岩既...雖然我同意繁忙時間經啟德走既「流水」線係頗大機會快過行太子道東....
但既然只係兩繁單向有客, 咁開條P線咁行咪得囉, 沒有原因要一條全日線為左果兩個鐘頭稍慢而拖慢全日車程呢~
而簡單咁講, 拉長6D/6P全日, 前提係根本唔會開新線做觀深...咁可以用黎拉長就得返6D...
咁拉長6D既話, 點解要唔做舊位而去行全日計時間上一樣無乜寸進既荒蕪啟德呢??

又係搬龍門

我個問題係問緊,如果佢地會支持 6P 全日或延長 6D 作為提供觀青直線的方案,
點解你又認為佢地會反對一個用家角度比起 6P 全日或者 6D 延長更有用的方案

而你就答非所問,話咩經九龍灣拖慢全日車程(但如果問同 6P 全日方案比較,車程係應該同 6P 比喎),
前提係唔會開新線做觀深(人地邊會理條線係咪新線,只要達到目的就得),點解要入啟德云云

根本你就解釋唔到你前後矛盾的觀點同言論
fb.com/scientisthk2usa/