hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴2B、41重組為42B、241X
開啟左側

九巴2B、41重組為42B、241X

epsilon 發表於 2017-2-15 00:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

2B現有5車,41現有8車,兩線班次均約20/25/30分一班,客量亦一般。
九巴計劃以一班241X取代一班41,可探討是否全面由241X取代41。
2B難有新猷,亦可順勢探討可否與41合併為一,開拓新客路。

42B 長青←→竹園邨 下調全程收費為$8.1(參考42)
往竹園邨 美孚起$5.8 長沙灣起$4.9
往長青 長沙灣前雙向分段$4.9 美孚起$5.6 長安起$4.3
用7車,班次約20/30分一班(20分一班比例減少)

241X 長青←→九龍城碼頭 全程收費為$8.9
用6車,班次約20/30分一班(20分一班比例減少)
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-15 10:45 | 顯示全部樓層
論創意係幾高既
但係完全無視左而家何文田<>九龍西班客

同埋241X落旺角好過落窩打老道
而且今年條241X其實全日意味其實唔濃
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-16 00:32 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-15 10:45
論創意係幾高既
但係完全無視左而家何文田九龍西班客

18, 45, E21A, MTR完全有能力吸納41客,唔係重點吧。落旺角當然好過窩打老道,只係打算以最少改動令241X全日咗先。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-16 09:23 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2017-2-16 00:32
18, 45, E21A, MTR完全有能力吸納41客,唔係重點吧。落旺角當然好過窩打老道,只係打算以最少改動令241X全 ...

何文田落西九龍半個鐘一班車仲要lee段路本身客量唔算低
咁仲係唔係重點呢?
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-17 00:26 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-16 09:23
何文田落西九龍半個鐘一班車仲要lee段路本身客量唔算低
咁仲係唔係重點呢?
...

唔算低,等41、45日間30分時段載滿晒先講啦。
多咗E21A、港鐵,仲抱殘守缺堅持41唔減得?
GW4866 發表於 2017-2-17 07:11 | 顯示全部樓層
經深水埗既42B仲係跟41兜哂成個青衣島明顯前段係載空氣浪費緊
而且各邊分別有42A同44出去深水埗,前者仲要係密車直出
唯一可取就係青衣北唔太慢既速度去到九龍塘(頂)同橫頭磡,不過相信客流唔會多

241X方面,睇唔到青衣有咩需要特快去何文田九龍城,只能靠旺角特快食糊
但青衣入面又係跟足41咁行,即係前段又載哂空氣,直接搭42A出去旺角都快過佢
後段又已經有41A做緊旺角特快,加上遲兩年東西綫一通必死無疑

要玩特快就正正經經比青衣南做尾站直出啦
42B青衣路段或者改成由長安開,直上長康再經涌美路,青衣工業中心尾站出去
深水埗呢段就考慮唔行內街直接出返去大路,同埋改返個編號做41B
打開門,行出去,去遠啲!
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-17 10:53 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2017-2-17 00:26
唔算低,等41、45日間30分時段載滿晒先講啦。
多咗E21A、港鐵,仲抱殘守缺堅持41唔減得?
...

咁唔該你起碼條45加到最少有20分鐘一班先講啦

一直都講41好應該郁
但唔該郁到大量客都中招
然後果8架車繼續塞落去冇咩大用途既地方
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-19 20:56 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-2-17 07:11
經深水埗既42B仲係跟41兜哂成個青衣島明顯前段係載空氣浪費緊
而且各邊分別有42A同44出去深水埗,前者仲要係 ...

謝意見。我個建議其實係好初步,出post後都再諗到有幾個調整。

42B同44喺青衣北至深水埗重疊,
完全唔做青衣北都未嘗不可。
可以改為跟41至碼頭迴旋處後掉頭,
再跟41A出島。
除非青衣北驚少咗條線令44超負荷,
咁先需要跟你建議由長安開直上長康。
深水埗段做內街係遷就返2B客,
不過可以試推出大路睇下地區受唔受。

241X亦同意可調轉由青北衣開,
做青衣南出旺角特快。
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-19 21:07 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-17 10:53
咁唔該你起碼條45加到最少有20分鐘一班先講啦

一直都講41好應該郁

要45全日開20分,資源上完全冇難度,
中段當兩繁處理就得。
問題只係有冇足夠客量支持九巴咁做,
但喺最多客嘅深水埗有18,
長沙灣美孚有E21A、港鐵,
就算賣大包為45中段加到20分,
可能唔使一年半載已經可以打回原型。
GW4866 發表於 2017-2-20 03:11 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2017-2-19 21:07
要45全日開20分,資源上完全冇難度,
中段當兩繁處理就得。
問題只係有冇足夠客量支持九巴咁做,

假設間少咗條線45點都要加密少少,而且18同41/45做既深水埗範圍都唔同
到時真係無乜客先渣正旗號減返班
打開門,行出去,去遠啲!