hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 探討北環綫由落馬洲站延伸並納入南北綫的可行性 (#15有 ...
開啟左側

探討北環綫由落馬洲站延伸並納入南北綫的可行性 (#15有圖)

jpoon 發表於 2017-2-25 04:35 | 顯示全部樓層

Ramsey 發表於 2017-2-21 01:09
今晚有時間就畫左張圖,再同大家討論下。
回應版友,落馬洲站並非呈南北走向,而為呈東西走向;
另外,落馬 ...

google map其中一個大問題係近深圳邊境會走晒位(其實係因為內地用嘅北斗衛星導航同google map用嘅GPS有誤差),所以你幅圖唔可以作準
講開又講,唔知點解內地幾個網上地圖都將廣深港高鐵拉去落馬洲站
http://jpoon9394.blogspot.com/
hellomato 發表於 2017-3-7 13:11 | 顯示全部樓層
目前北環線只規劃錦上路和古洞兩站,中間又不設任何車站(畢竟居住人口太少,最多只能搞類似南港島線那樣的中型鐵路)
唯一想到會多用這條線的,就只有粉嶺、上水轉西鐵來往西九龍一帶的乘客
唯有寄望將來新界東北新市鎮發展時,將北環線拉過去
最終目的地應該會是蓮塘口岸——深圳地鐵已經有規劃在當地設站
當有旅客(尤其深圳東部居民)經新口岸過境,可望分流他們至西鐵線進入九龍。

我是一部小小MMC~~~~
eternalflame 發表於 2017-3-7 13:22 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-3-7 13:11
目前北環線只規劃錦上路和古洞兩站,中間又不設任何車站(畢竟居住人口太少,最多只能搞類似南港島線那樣的 ...

2030+規劃之下新田一帶都會發展, 到時係會加站嘅。2030+亦提過會發展文錦渡沙嶺一帶、恐龍坑再加坪輋打鼓嶺, 北環線東延應該會經過呢堆地方。
至於蓮塘, 我認為會俾第二條南北走廊接駁機會最高, 北環線應該止於坪輋打鼓嶺新市鎮。

ryandroid 發表於 2017-3-7 15:11 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2017-3-7 13:11
目前北環線只規劃錦上路和古洞兩站,中間又不設任何車站(畢竟居住人口太少,最多只能搞類似南港島線那樣的 ...

蓮塘口岸其實主要係做貨運
深圳東比起深圳中部/西部係好少人住
又唔係發展重心
既無火車站更無高鐵站
香港人淨係得大小梅沙可以去下
根本無需要將鐵路拉去蓮塘口岸
蓮塘再北啲
深圳龍崗區都有坪山高鐵站
睇唔到蓮塘有咁大需求要有鐵路站接駁

ryandroid 發表於 2017-3-7 15:21 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-3-7 13:22
2030+規劃之下新田一帶都會發展, 到時係會加站嘅。2030+亦提過會發展文錦渡沙嶺一帶、恐龍坑再加坪輋打鼓 ...

文錦渡沙嶺唔會有住宅發展
粉嶺北人口多
需求大過文錦渡沙嶺
所以應該係東延至粉嶺北

至於會唔會伸延去打鼓嶺坪輋

我諗要睇點樣同第二條南北綫規劃
要考慮返北環綫轉乘第二南北鐵路的連接問題及聯和墟北站位置
eternalflame 發表於 2017-3-7 17:02 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-3-7 15:21
文錦渡沙嶺唔會有住宅發展
粉嶺北人口多
需求大過文錦渡沙嶺

因為恐龍坑主要係住宅發展, 而沙嶺就係工業地區, 如果以通勤做賣點連接會比起只去粉嶺北好。
而且粉嶺北最大問題係用地全部係梧桐河以南, 亦無預留規劃興建鐵路。
鐵路亦唔可能只做到粉嶺北就完, 看來有需要拉到落去九龍坑跟南北線轉乘, 而唔係坐倒頭車返古洞轉車。
eternalflame 發表於 2017-3-7 17:03 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2017-3-7 15:11
蓮塘口岸其實主要係做貨運
深圳東比起深圳中部/西部係好少人住
又唔係發展重心

蓮塘將會接駁到深圳地鐵, 無記錯係2號線東延段會有站。
ryandroid 發表於 2017-3-7 17:20 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-3-7 17:03
蓮塘將會接駁到深圳地鐵, 無記錯係2號線東延段會有站。

係2 號綫
仲有沙頭角8 號綫去大小梅沙
之但係2號綫可以喺大劇院轉1號綫去羅湖
如果去到蓮塘先經打鼓嶺再去其他地方都幾轉折
羅湖點都方便過蓮塘好多
ryandroid 發表於 2017-3-7 17:40 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-3-7 17:02
因為恐龍坑主要係住宅發展, 而沙嶺就係工業地區, 如果以通勤做賣點連接會比起只去粉嶺北好。
而且粉嶺北 ...

文錦渡、沙嶺規劃係做物流行業
打鼓嶺先係工業
恐龍坑最新規劃係住宅
但應該遲過坪輋/打鼓嶺
因為原先新界東北發展區係只有坪輋/打鼓嶺
唔包恐龍坑
又唔近蓮塘口岸連接路
恐龍坑目前都係概念
所以要十幾廿年後先會開始發展恐龍坑

而第二南北鐵路
如果只係服務坪輋/打鼓嶺得二三十萬人會唔夠客
而且連接唔到上水/粉嶺新市鎮
又連接唔到粉嶺北新市鎮
區內有大量鐵路覆蓋唔到嘅人口
粉嶺北新市鎮冇新鐵路只會令東鐵綫上水/粉嶺站將會更為繁忙擠迫
對區內外路面交通都有好大問題

所以我建議係第二南北鐵路分拆
坪輋/打鼓嶺至聯和墟以中型鐵路營運(可建延綫/支綫去恐龍坑或/及蓮塘)
聯和墟至九龍西鐵路就同北環綫合併
咁樣第二南北鐵路嘅成本效益及經濟效益比起原有概念更大

至於粉嶺北冇預留鐵路方面
依家先開始收地
就係政府應該趁依家盡早規劃北環綫及第二南北鐵路
等多幾年就會錯過此大好機會
JC3987 發表於 2017-3-9 15:47 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-2-20 03:03
如果真係由落馬洲支綫拉過去,咁收費都會係一個問題,去元朗/錦上路收費會唔會貴過收緊過境費用嘅落馬洲
...

其實目前馬場車都係咁,中途站落 (沙田→馬場) 貴過坐多個站 (沙田→大學)。而且過境要收 premium fare 是常識吧,所以 上水→落馬洲→錦上路 咁走線都唔見得有收費問題呀。

荃灣西→上水/粉嶺 照返目前 $13.7,只要錦上路跨月台轉一次車,我覺得有得做喎。