hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 29/5東方日報:九鐵播新聞噪音投訴增
開啟左側

29/5東方日報:九鐵播新聞噪音投訴增

poly43092 發表於 2006-5-31 02:23 | 顯示全部樓層

原帖由 benchan120 於 2006-5-31 02:13 發表
平時小弟番工由上水撘去九龍塘

時間都差唔多七個字..

如果個日乜都無帶...
mp3 又無帶..又無買雜誌..遊戲機又無帶

七個字車程真係好悶..好難頂o家..

就係有新聞直線係度..
令我呢個搭咁長途o既乘客 ...

冇錯,奇實係三贏,不論係九鐵、有線、乘客均是有利。
九鐵:多左廣告收入渠道,有額外的廣告收益,用有電視睇作招徠吸納乘客。
有線:可為自己的收費頻道作宣傳,用新聞片作試睇,以吸納新客戶,又有廣告收益。
乘客:可享受免費的新聞資訊,令旅途更充實。

tungtung1212 發表於 2006-5-31 02:24 | 顯示全部樓層
原帖由 benchan120 於 2006-5-31 02:13 發表
平時小弟番工由上水撘去九龍塘

時間都差唔多七個字..

如果個日乜都無帶...
mp3 又無帶..又無買雜誌..遊戲機又無帶

七個字車程真係好悶..好難頂o家..

就係有新聞直線係度..
令我呢個搭咁長途o既乘客 ...

又有長途客想有一個安靜的車廂,令到他們可以令用那半小時多的車程休息休息。
其實我覺得九鐵要學下地鐵咁,淨係得播字幕,咁悶的人可以睇字幕,想訓覺的人就訓,想靜靜地睇書的就睇書,河水不犯井水,那麼好呢。為何一定要有聲呢?難道要體現咩係 "Multi-Media"咩?

或者九鐵係時候要做返個民意調查,睇下有幾多人想睇同聽果個新聞直線。
Connected via Bluetooth
500 發表於 2006-5-31 11:47 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2006-5-31 00:33 發表

咁想點姐?
又想靜、又唔想行,
是但揀一樣。
普通車廂咁多人坐咁即係聲浪唔係令人接受不到
果d靜巴運動主席/支持者咁多時間咁得閒去投訴

吓?咁都講都通?
即係話當兩個靜音車廂爆棚之後,就請想坐的乘客待下n班車。

人地「多」時間極,都未夠九鐵PR部作廢話的時間多。
因為人地投訴的effort能夠做到noise,而佢地只係將公司自身的醜陋(尤其係有關
增收部份/環節受攻擊時,例如舊聞橫線,裂紋事故等)展露人前。
238X 發表於 2006-5-31 12:57 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2006-5-31 11:47 發表

因為人地投訴的effort能夠做到noise,
而佢地只係將公司自身的醜陋 (尤其係有關增收部份/環節受攻擊時,
例如舊聞橫線,裂紋事故等) 展露人前。

咁我寧願聽佢地講「廢話」。
自暴其短對聽者而言是十分實在和有意義的東西。

總之,迫人行過靜音車廂是不近情理 (這是對血酬
定律的妥協:播電視對抗拒者某程度上是行使合法
傷害權),只是不宜用這個比較罷了

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dongfeng 發表於 2006-5-31 22:58 | 顯示全部樓層
列車PA及走行音的聲浪也不小,為何無人投訴這兩類噪音呢?
에이핑크 대박!
ahbong 發表於 2006-5-31 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2006-5-31 22:58 發表
列車PA及走行音的聲浪也不小,為何無人投訴這兩類噪音呢?

一類是可避免的噪音
一類是不可避免的噪音

情況有如三更半夜行雷行到拆天都唔會有人投訴
但你三更半夜打牌就等住警察上黎拉

而事實上
列車行走音異常地大係有人投訴的
亦有報紙報導過(將軍澳線)

KR4210 發表於 2006-5-31 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 500 於 2006-5-31 11:47 發表

吓?咁都講都通?
即係話當兩個靜音車廂爆棚之後,就請想坐的乘客待下n班車。

人地「多」時間極,都未夠九鐵PR部作廢話的時間多。
因為人地投訴的effort能夠做到noise,而佢地只係將公司自身的醜 ...

就睇下班客有冇影響力去增加靜音車廂
如果做到梅花間竹咁有靜音車廂,
我諗投訴o既聲音會少好多
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
ahbong 發表於 2006-5-31 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2006-5-31 00:33 發表

咁想點姐?
又想靜、又唔想行,
是但揀一樣。

為什麼要乘客是但揀一樣?
為什麼不可以叫想睇新聞的乘客行遠一點
而要叫不想睇新聞的乘客行遠一點?
需知道剝奪乘客不接受資訊的自由本已過份
要求靜音車廂分怖得較平均絕對不是無理要求!

西鐵靜音車廂比例係東西馬鐵之中最低
我認為增加一卡靜音車廂
並不算甚麼過份的要求
亦不影響閣下繼續欣賞新聞直線的權利

我自己對新聞直線並不反感
坐西鐵亦多數坐有聲車廂

但我認為不能將自己的快樂建築在別人的痛苦身上
所以我同時亦贊成增加靜音車廂比例
以及將靜音車廂安排得比較方便乘客

TP人 發表於 2006-6-1 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 31/5/2006 01:27 發表

唔好再賴部車喇...
果日有無新聞係由天去決定,係無新聞既話
就會自動重覆架喇。

就算真係因為咁樣而重覆新聞
都只不過係個別日子下的個別情況
總不會日日都係咁
按照你的思維去想,
投訴人不應向九鐵/有線投訴為何新聞會短時間內重覆,
而是應該向上天投訴為何當日無新聞
創出自己一片天空  重新領回自我國度
238X 發表於 2006-6-1 00:57 | 顯示全部樓層

原帖由 TP人 於 2006-6-1 00:56 發表

就算真係因為咁樣而重覆新聞
都只不過係個別日子下的個別情況
總不會日日都係咁
按照你的思維去想,
投訴人不應向九鐵/有線投訴為何新聞會短時間內重覆,
而是應該向上天投訴為何當日無新聞

咁我無話過要有咩行動,
我只係認為 poly43092 有關論點唔成立
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知