hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290X線客量時間記錄(27/2 #1),(8/3 #82),(31/5 #84),(19 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 290X線客量時間記錄(27/2 #1),(8/3 #82),(31/5 #84),(19/6 #115),(5/7 #150)

castanopsis 發表於 2017-6-3 06:55 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-6-1 20:36
希望290X改線後,下年轉全日服務

除非290X可以吸到大量將南客,否則轉九巴短期內完全無誘因轉290X做全日要知道安達安泰就算無290X都仲可以搭290A,290X無新將南客唔會有額外客源
可惜上面數據顯示宜家290X基本上都只流於執雞,將南客量似乎仲衰過290/A
全日?中九龍幹線開之前基本上無可能

Phoenix 發表於 2017-6-3 13:42 來自手機 | 顯示全部樓層

陽光NR22村巴将於6月底完成历史任务,唔知剩余的客會不会全数過檔290系?
 樓主| GK3258 發表於 2017-6-3 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-6-3 06:55
除非290X可以吸到大量將南客,否則轉九巴短期內完全無誘因轉290X做全日要知道安達安泰就算無290X都仲可以 ...

你講得好啱
個人認為佢所謂開四班290X其實只係將本身無寫上時間表嘅290加班常規化,反正對山上又有得益。
不過290X現時問題其實係時間唔靚就真,雖然執正山上雞,但如果番九點或九半呢架車就早左少少。
ma212223 發表於 2017-6-3 23:24 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-6-3 06:55
除非290X可以吸到大量將南客,否則轉九巴短期內完全無誘因轉290X做全日要知道安達安泰就算無290X都仲可以 ...

其實如果當初將荃線一拆二係290X/290A, 而唔係290/290A
290X 應該有得做

不過而家已經做咗咁多宣傳
取消290去換290X全日應該無著數

一出RDP   要去鵝頸橋?
dennis28a 發表於 2017-6-4 00:00 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2017-6-3 23:24
其實如果當初將荃線一拆二係290X/290A, 而唔係290/290A
290X 應該有得做

完全唔係,290 寶琳、坑口客量係唔差。
取消 290 去就將南部 290X 全日,係唔係 290X 兜入新都城先?到時又係盞六國大封相。

反而將南想要咩野先?全日非尾站特快線?咁麻煩佢地等下,起碼等到將藍隧道通左車先。
惡意回復是不道德的行為。
10598C 發表於 2017-6-4 00:03 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2017-6-3 23:24
290X 應該有得做

不如遲啲等康城安達入多啲伙之後 將290系拆做三條線好過啦

290 康城站↔荃灣西站
經將南同安達
將南走線跟E22A
之後經寶康路寶琳北路 不停站直去安達
原有290B併入新290 下午其中一班由將工開
繁忙時間加開隧道特班

290A 康城站↔荃灣西站
除左將南走線改跟E22A 其餘不變 做大流水
繁忙時間加開秀茂坪特班

290B 坑口北↔荃灣西站
提升為全日服務
由培成路起 跟原有290線來往荃灣
castanopsis 發表於 2017-6-4 10:26 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-6-3 16:56
你講得好啱
個人認為佢所謂開四班290X其實只係將本身無寫上時間表嘅290加班常規化,反正對山上又有得益。 ...

未來加班之後應該可以改善到開車時間個問題
不過講開得太早,相信最嚴重都係798A早繁班次.......
castanopsis 發表於 2017-6-4 10:49 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-6-4 00:00
完全唔係,290 寶琳、坑口客量係唔差。
取消 290 去就將南部 290X 全日,係唔係 290X 兜入新都城先?到時 ...
反而將南想要咩野先?全日非尾站特快線?咁麻煩佢地等下,起碼等到將藍隧道通左車先

將藍隧道本身上橋位喺將南
所以到時290系要重組,將南康城應該會係尾站

有將藍隧道同六幹之後,唔只將南,連坑口,甚至寶林都應該會prefer用將藍隧道出荃灣
新清落山同龍翔道東行近年已經發展到例牌塞死既地步,而且完全見唔到喺未來會解決得到
將荃如果可以避就應該盡量避

問題來啦
寶林坑口尚德調景嶺康城,長遠而言可能仲有137區,一條線一定兜唔曬
已知6幹出口喺調景嶺同康城,應該點分餅仔?

如果137區真係做到本來規劃入面既人口(10萬),康城過多幾年住6萬
康城+137區長遠而言就會有16萬人,亦即坑口寶林既人口
如此,可以考慮
290B:137區/工業邨/康城——荃灣
290X:(寶林)/坑口/將南——荃灣
290:寶林/康翠/安達/彩虹/黃大仙——荃灣
290A:不變

如果137區住唔到咁多人就要用其他拆法,例如:

290B:寶林/坑口/康城——荃灣
290X:康翠/將南——荃灣
290A:不變
leungky0528 發表於 2017-6-4 12:00 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-6-4 10:49
將藍隧道本身上橋位喺將南
所以到時290系要重組,將南康城應該會係尾站

各區都有車唔係問題
但就咁睇好似變左多年後都係要死守荃灣
其實又有無空間可以推番一兩條去青衣/葵涌區?
特別290同290A應該容許咁做
castanopsis 發表於 2017-6-4 13:47 | 顯示全部樓層

leungky0528 發表於 2017-6-4 12:00
各區都有車唔係問題
但就咁睇好似變左多年後都係要死守荃灣
其實又有無空間可以推番一兩條去青衣/葵涌區? ...

將軍澳去荃葵點解有客,主要係因為將軍澳唔少人要去葵興芳/荃灣返工
條線唔行葵涌道/荃灣,走去青衣/上葵等住宅區唔見得會多客

而青衣人/上葵人角度
就算有人要去將軍澳返工,得一條去得將軍澳其中一忽仔既線有鬼用?
要知道將軍澳唔似屯門有個屯轉可以統一轉車,將軍澳區內交通網絡亦相當差
一個青衣去將軍澳工業邨返工既人,你俾條去調景嶺尚德既線佢,係就係去到將軍澳,但其實完全用唔著

所以將荃無論拆幾多條,死守葵涌道/荃市中軸線無得走
唯一值得討論既,係荃市走線可唔可以再改
青衣/上葵/新區,唔使考慮