hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 賴生要求32H加密班次
開啟左側

[路線計劃/RPP] 賴生要求32H加密班次

da54 發表於 2017-3-7 15:30 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-3-6 14:25
總站唔放瑪嘉烈﹐絕對係好易理解﹐因為根本無位可以放車停留做總站。

但係中途站又唔係完全無可能﹐只係 ...

請參考返葵青區 RPP,條線係唔會上瑪嘉烈的。
至於你們信不信?反正我信了
EX-TL 發表於 2017-3-7 19:41 | 顯示全部樓層
華荔邨都係葵青區, 放荔枝角總站方便埋九華徑.
rkkwan 發表於 2017-3-8 11:35 | 顯示全部樓層

究竟樓上好幾位知唔知茘景山道,瑪院「隧道」入口已經加咗升降機上正座平台?
cat666 發表於 2017-3-8 17:56 | 顯示全部樓層

rkkwan 發表於 2017-3-8 11:35
究竟樓上好幾位知唔知茘景山道,瑪院「隧道」入口已經加咗升降機上正座平台?
...

我想唔明係那些路線設計者、真係試下係由瑪嘉烈K or D 座扮公公婆婆或睇公公婆婆行去茘景山道巴士站!
有部升降機上正座平台又如何!
亦解答為何小巴咁受歡迎!
如果呢條不是"H"線 是無問題, 但如果用"H"牌頭還用來續期, 就認真和窩心些!

alsonchc 發表於 2017-3-9 13:47 | 顯示全部樓層
cat666 發表於 2017-3-8 17:56
我想唔明係那些路線設計者、真係試下係由瑪嘉烈K or D 座扮公公婆婆或睇公公婆婆行去茘景山道巴士站!有 ...

一部單層巴士至少都十米
而家唔係剩係得瑪嘉烈,聯合,瑪麗,QE,全部都係得小巴出入
除左載客之外,係醫院路窄,影響巴士轉彎+阻塞道路
我相信以九巴30號既邏輯,係一萬個唔想開條32H
唔兜入醫院對佢一D好處都無

我同意以用家角度一級上落係困難
但如果條條線都社會服務,
咁全香港無人願意做巴士
加上一部巴士耗油量同維修成本同一部小巴根本就無得比
至於60分鐘一班, 應該都至少用2部車
如果30分鐘就要少3-4部, 實在負擔唔細
即使係為續期先開都好正常ba

仲有唔好忘記
而家咁既走線,同楊屋/沙咀線36石圍角+43葵涌邨, 30葵芳有重疊
到時如果長者2蚊, 係有機會分薄埋3線客源

理性討論+互相尊重
kl9327 發表於 2017-3-9 14:16 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2017-3-9 13:47
一部單層巴士至少都十米
而家唔係剩係得瑪嘉烈,聯合,瑪麗,QE,全部都係得小巴出入
除左載客之外,係醫院路 ...

所以咪就係話開黎晒氣
加車落32M 30好過啦
jx6215 發表於 2017-3-10 03:09 | 顯示全部樓層

kl9327 發表於 2017-3-9 14:16
所以咪就係話開黎晒氣
加車落32M 30好過啦

反問一句
如果32H 做得住
張30拆成30H同唔駛兜盡全個葵荃荔既30 你又點睇?

當日殺32B我已經覺得 老人區線兜極 都唔應該搵其他客攪炒
結果最後36班班都兜象山圈 30班班都係荔景跑上跑落
但明明依批客唔係客量既最大比例
咁既情況下拆做H線同正線
H線可以更兜更方便去得更盡(醫院?) 正線可以飛得遠去得快回車快
何樂而不為

kl9327 發表於 2017-3-10 15:07 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2017-3-10 03:09
反問一句
如果32H 做得住
張30拆成30H同唔駛兜盡全個葵荃荔既30 你又點睇?

你想點樣改快30?
快得過小巴?密得過小巴?
jx6215 發表於 2017-3-10 16:50 | 顯示全部樓層
kl9327 發表於 2017-3-10 15:07
你想點樣改快30?
快得過小巴?密得過小巴?

30一定密唔過小巴
但快唔快得過依句我有保留
至少我覺得應該客觀現實D去睇16座小巴同49座巴士同100座巴士既分別係邊
我唔認為313依D錯配既路線可以成為唔去思考重組30既理由
至少值得考慮係唔係班班車都要兜上兩座山

JU2541 發表於 2017-3-10 21:41 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-3-6 10:24
其實﹐部車會唔會真係轉上瑪喜烈醫院?
(即 P座小巴站/急症室的平台)

由頭站坐到尾站
313 先係 30 分鐘唔夠
407 都係 40 分鐘

313 同 407 甚至 93 真情客源係四肢健全流水客
癲起上黎 一單 313 可以 60 個客...大多都係 35-50 個客
去醫院係多人, 但有部份係員工

我就由富安樓開始計起, 313 大約用 15 分鐘...當你行得慢用 20
呢 20 分鐘當你 32H 一齊起步
葵盛圍一圈都未行得哂
員工頂唔到. 老人家都頂唔到

搵邊個搭?
初時實有既.......一定有人嫌等得耐上左
用半年時間佢地就會返翻坐小巴
開呢條咁貪心既線, 其實用黎搞亂檔....

話比你地聽呢班地圖派....呢條線拉勻一定仆到好直
乜野 ETA 都照仆

巴士贏到小巴既...成個荃葵係得返葵盛綠小呢間冇乜用公司...
同繁時漏剩客既彩龍

人一九,腦便殘