hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵呼籲勿「孭野」 網民斥多餘
返回列表 發新帖
開啟左側

港鐵呼籲勿「孭野」 網民斥多餘

rickywk 發表於 2017-3-7 14:58 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-3-7 14:51
咁我見日本絕大多數人都係放腳底

又唔係喎,我見好多人放上去,然後就有手空出黎睇書
ryandroid 發表於 2017-3-7 15:47 | 顯示全部樓層
其實段片係講揹袋會整到人/阻住人行
而唔係慳位
討論慳唔慳位唔係宣傳片重點

所以咁講

就算係冇袋
搭車chok下chok 下
個身揩到人哋或者人哋個手袋
都落得俾人怒睥下場

有時搭鐵就係迫
揹袋嘅自律唔好亂撞人
但唔好以為啲人除哂袋就解決問題
好多時係心態問題

搭鐵迫嗰時就靠互相忍讓
要唔迫就搭巴士小巴、的士啦
都唔明點解嚟迫鐵又要咁講私人空間同錫身

揹住啲袋撞到人真係唔多見
好多時係車chok嗰陣只係揩到人件衫或者手袋
除袋/上袋動作仲大
除袋批咗人踭仲煩
根本好少有港鐵段片咁誇張嘅情況

更多時係有啲人誇大嚟投訴搞到港鐵拍片
(點解唔出片講拖喼?龜鐵同香港人都係欺善怕惡)

利伸:揹大袋時,人少會除袋,人多睇情況
dogdog002 發表於 2017-3-7 20:45 | 顯示全部樓層
其實只可以話佢自製關公災難

前排搭扶手電梯,多舊魚果個衝門效果其實唔差

而家又自己整衰番自己
peterson 發表於 2017-3-8 13:47 | 顯示全部樓層

我自己喺多人撘嘅鐵路線一定除袋,巴士就一時時,
但我覺得哩個純粹係美德、喺禮儀,唔係必須嘅,
即係同在車廂講電話一樣,無話絕對嘅~

不過都有故事講講:
話說N年前,我大學時同班中學舊同學聚舊,
晚上撘左一班只係坐滿再多少少企嘅MLR由旺角返沙田,
點知有位香港女性點都要企我附近,我無為意,
直至佢落車時突然爆Seed,係咁鬧我做乜係咁用個背包High佢,
跟住佢就衝左出車廂
我同成班朋友都呆左.......

結論:
哩個年頭有太多壓力未解決嘅人,
港鐵為左大家嘅安全著想,所以先提提大家,
除非你諗住以武制武,否則都係學識放低比較安全.......
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
bombardier 發表於 2017-3-11 22:48 | 顯示全部樓層
段片冇咩問題,唔覺得係玩標纖效應.....小弟以前都係孭袋返學好幾年,途經太子及九龍塘轉車,將個袋放底用手拿係易d上到車,而且避免到孭袋唔小心整到人~

btw,建議每逢企車門位一定要面向車門企,可以目視確保車門冇阻礙閂到....以前見過有人個袋/物品阻到車門,自己背向車門企所以唔知,開閂幾次,都係要提醒佢先搞得掂,又冇左十幾秒....日本d人好似都係咁樣企,咁樣企可以見到車門關上