hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 西九站按大陸意見改設計
開啟左側

西九站按大陸意見改設計

kc_loo 發表於 2017-3-12 20:49 | 顯示全部樓層

ronaldlau 發表於 2017-3-11 13:56
當然炒不起,8年後,大部分傳媒都已經土共化,

高鐵在香港的問題從來都係「一地兩檢」上,

問題:  你肯定坐高鐵返北京係好快?
honwai1983 發表於 2017-3-12 22:52 | 顯示全部樓層
香港去北京, 成2000 KM, HSR 起碼要 9 粒鐘...
呢個距離, 應該坐飛機...

不過, 800KM 內HSR 還有優勢
kc_loo 發表於 2017-3-13 00:40 | 顯示全部樓層
honwai1983 發表於 2017-3-12 22:52
香港去北京, 成2000 KM, HSR 起碼要 9 粒鐘...
呢個距離, 應該坐飛機...

官方數字深圳去北京係超過10小時車程, 將$800 人仔
你計下香港段投資與回報有幾大.......

Kaix 發表於 2017-3-13 09:41 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2017-3-13 00:40
官方數字深圳去北京係超過10小時車程, 將$800 人仔
你計下香港段投資與回報有幾大.......

政府計算香港高鐵經濟效益時,
係以香港高鐵乘客主要上廣東福建湖南黎計算,
所以你無謂自作聰明搬北京或上海出黎

香港人返大陸最多人係要上廣東省,
比要去北京上海的多N倍,
做上廣東福建湖南客經濟效益大得多,
現時西鐵、東鐵同廣深舊線都飽和,
香港高鐵能夠提供一條北上專用鐵路通道,
本身就非常合理

深圳只有極少數人坐高鐵上北京上海,
但深圳北站一樣爆到九彩

053h4 發表於 2017-3-13 12:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kc_loo 發表於 2017-3-13 12:49 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-3-13 12:42
8個鐘好慢?飛機王府并去西九龍都要七個鐘

另外如另一位版友咁講,根本就唔係靠北京上海

深圳去北京足足比飛機耐7 個鐘,香港去應該耐多半個鐘,但事實收費平唔到一半
如果香港俾咁大代價去招呼所謂二線城市,我睇唔到得益既係大眾香港人

而家高鐵深圳去廣州東約30 分鐘,香港段當多20分鐘,係快,但代價853億,香港呢匹錢無其他更長遠,對更多香港自己人有益處既事可做?
053h4 發表於 2017-3-13 13:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-13 14:48 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-3-13 12:49
深圳去北京足足比飛機耐7 個鐘,香港去應該耐多半個鐘,但事實收費平唔到一半
如果香港俾咁大代價去招呼所 ...

如果853億係完全收唔返
對香港經濟0用途0價值既
咁的確係浪費既
但事實係唔係咁先?

有時你唔用唔代表其他人唔用
就算直通車都見唔少係外國人搭
唔係下下只係得大陸人同大陸人
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kc_loo 發表於 2017-3-13 14:54 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-3-13 13:43
每日咁多人通過各管制站去大陸, 去北京上海只係少數目
點解你會覺得所謂二線城市(二線城市指廣東福建省)人 ...

我唔知平時係買幾多, 邊間航空公司, 我求其search 就見到計埋稅都係千多

而家有絛數據睇到"咁多個二線城市加埋", 俾到香港經濟效率有幾多
到呢刻, 我真係見識少, 見唔到有幾多著數可以係果堆"二線"可以拎到, 但果幾百億就俾左
無益我唔會話無益, 但香港仲有咁多民生問題要駛錢既情況下, 我絕對唔認同用850 億做呢件事,
而家唔係無其他相近方法可以去到呢堆地方
三跑效益成疑, 我假設真係100%可以用得到, 但呢舊錢同高鐵分別係, 可以用得著來回全世界地區, 而唔係只係大陸果幾個所謂"二線"

kc_loo 發表於 2017-3-13 14:58 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-13 14:48
如果853億係完全收唔返
對香港經濟0用途0價值既
咁的確係浪費既

無賣地補貼, 行鐵路你賺到幾多?
而家唔偽計邊個用既問題, 而係你用左舊錢, 對整體香港人可以有幾多得著?
如果無其他交通工具, 我都仲認同有佢用處, 但事實上唔係
先唔計一地兩檢問題