hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 西九站按大陸意見改設計
開啟左側

西九站按大陸意見改設計

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-13 15:55 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2017-3-13 14:58
無賣地補貼, 行鐵路你賺到幾多?
而家唔偽計邊個用既問題, 而係你用左舊錢, 對整體香港人可以有幾多得著?
...

經濟效益唔單單只係票務收入/地產收益
如果起基建只係諗住收唔收得返咁多real cash既
大把都唔使起

你可以話間接既經濟效益quantify唔到
但係唔係代表佢唔存在先?

至於你話有幾多香港人會搭呢
水晶球問題我就唔知道
但2015年數字每日平均有三十四萬香港人跨境
係多過大陸人跨境人數唔少

其次弱化東鐵線兼任過境重任
減少直通車數目令東鐵更有空間加密班次
亦都算係香港人得益既一部分

咁係唔係而家有相關服務就唔使提供更好既服務?
如果係既成個將軍澳靠將隧就夠啦
將藍隧道其實唔使起
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kc_loo 發表於 2017-3-13 16:27 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-13 15:55
經濟效益唔單單只係票務收入/地產收益
如果起基建只係諗住收唔收得返咁多real cash既
大把都唔使起

如果真係建造業唔夠工開, 靠起鐵路來振興香港經濟, 當呢個係好處, ok
但問題而家根本工人都唔夠, 連本地建築成本都已經搶高
如果為左serve 果34萬人上落, 我真係完全睇唔到有幾大迫切性,
事實上你講咩將南隧道都無好大迫切性,
但打著解決香港人住屋問題, 發展將南, 康城, 我又認為講得過
其實我想講既係, 好多人一題高鐵就係快, 平, 可以解決好多空中交通問題,
但事實係部份地方快, 但好多地方係比空路慢好多

Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-13 17:05 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-3-13 16:27
如果真係建造業唔夠工開, 靠起鐵路來振興香港經濟, 當呢個係好處, ok
但問題而家根本工人都唔夠, 連本地 ...

純睇高鐵作為fiscal policy一部分既話
咁係時間上出錯而唔係本質上有問題
再講高鐵一直有規劃緊
只係撞正納入埋十大基建入面

同埋交通基建既效益
唔單止係建築期間D錢分左落去建築界手上咁簡單

如果你講迫唔迫切性係在於你前面咁講
八百幾億攞去起樓仲好既話
咁我又想問你而家香港政府係唔係得返八百幾億
起左高鐵就起唔到樓咩?
比起人手/錢既問題
更大問題在於根本冇地起樓(當然政府自己有部分責任)

咁從來無一種交通工具係必贏
每個人自己心入面都會衡量返
而去選用唔同既交通工具
唔係單單邊個快D就一定搭佢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
qazwsaedx 發表於 2017-3-19 15:48 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2017-3-19 19:55 | 顯示全部樓層
qazwsaedx 發表於 2017-3-19 15:48
高鐵站離廣州、東莞市區太遠

東莞經濟旺地不在樟木頭常平
高鐵停虎門更近長安,虎門,厚街三大鎮.
GK3258 發表於 2017-3-20 01:02 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-3-13 16:27
但問題而家根本工人都唔夠, 連本地 ...

將南隧道無乜迫切性呢個野都虧你講得出口咯,你夠膽響樓下講一句,包你得罪哂全街嘅人,因為全將軍澳會用到將隧嘅人都明幾迫切。同樣地你唔用高鐵,就好自然覺得無必要,因為你並非身處該群體,但用嘅人,自然明有幾迫切。
橫看香港巴膠
Kaix 發表於 2017-3-20 09:36 | 顯示全部樓層

qazwsaedx 發表於 2017-3-19 15:48
高鐵站離廣州、東莞市區太遠

來往香港同廣州的,一半以上目的地不在廣州市區,東莞就更加,東莞基本上冇一個集中的市中心
Kaix 發表於 2017-3-20 09:46 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-3-13 14:58
如果無其他交通工具, 我都仲認同有佢用處, 但事實上唔係

現時的確係冇其他長遠可行的交通選擇,香港市區同大陸到依一刻都係冇一個直接獨立的交通連接,東鐵過境客同直通車大量佔用非常緊張的本地通勤容量,
不論深圳灣定皇崗的直通巴均增加香港道路的壓力,

以上全部交通作為城際運輸的效率均非常低,
根本冇可能應付長遠需求

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +3 收起 理由
qazwsaedx + 2 給你一個like
Hongkonger + 1 + 1 香港需要獨立城際鐵路運輸。

查看全部評分

qazwsaedx 發表於 2017-3-20 18:12 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2017-3-20 21:39 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-3-20 01:02
將南隧道無乜迫切性呢個野都虧你講得出口咯,你夠膽響樓下講一句,包你得罪哂全街嘅人,因為全將軍澳會用 ...

我係第一代將軍澳人,
89年搬入寶林, 97年搬入抗口,
將軍澳情況相信我都算熟,
你唔駛講哂全將軍澳, 我識既將軍澳同學, 同事, 就算住正"將軍澳", "康城" 站, 都唔見得好期待將南隧道
現有居民來講, 對比當年興建將軍澳線港鐵, 其實重要性, 急切性其實唔高
其實將軍澳隧道塞車唔係其他人想像中咁恐怖

如果將軍澳埋私樓幾年後全部落成, 康城過多10全部落成年, 將南隧道可能有用好多