hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後巴士重組計劃 (2017年3月版) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 南港島線通車後巴士重組計劃 (2017年3月版)

HR1377 發表於 2017-3-15 22:17 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-3-15 21:58
擺番中環起碼仲可以執到班唔鐘意轉車既客
你擺金鐘就真係同港鐵重疊晒
同等死無分別

以新創建作風,如果97行告士打道,收費要同590相同才會肯做。
ky927 發表於 2017-3-15 22:19 | 顯示全部樓層

90/97/75 縮到金鐘絕對正確,循環線仲好
其實個客倉係天樂里<>菲林明道嘅灣仔區,因為地鐵站較遠,去銅鑼灣落又唔係,灣仔落又唔係

其實宜家修頓出面嘅莊士敦道仲有一定客量等巴士架

不過利東抽起所有路線落中環又似乎唔係咁好,起碼俾返條薄扶林線落中環
如果96/97 利東開定點20 聯合定點10 加8仔轉香隧線,相對地對無過檔地鐵嘅客影響無咁大。唔係話搶返地鐵班客返黎,但係香隧甚至摩利臣山道有咁多相類線駁腳,等候時間無咁長,唔係咁唔吸引

FBI2 發表於 2017-3-15 22:19 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-3-15 21:11
一個方案已經睇穿哂究竟運輸署點做野...

咁利東客量的確跌得好勁.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-15 22:27 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-3-15 21:08
利東兩個民主派

其餘計埋大街四個建制

咁諗法又避免諗多左

調返轉如果俾利東R到91唔使縮既
咁係唔係算做運吉俾牌民主派上?

先天性山下需求的確較高無計
當然玩到成個利東得返早繁先有出中環係玩得大
不過有邊次唔係開天殺價?

595夠俾人減又唔見條98要減
其實係唔係一樣可以叫唔公平?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
RobynnNKendyFan 發表於 2017-3-15 22:35 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-3-15 22:17
以新創建作風,如果97行告士打道,收費要同590相同才會肯做。

對岸已經有條收 $4.7 而行告士打道
反青沙撐獅隧
jocosben 發表於 2017-3-15 22:35 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-15 22:27
咁諗法又避免諗多左

調返轉如果俾利東R到91唔使縮既

其實起條鐵比你,付出既代價只係75,97,590A三條全日線轉兩味+其他線著量減班,甘又唔算太過份,稱唔上開天殺價
HR1377 發表於 2017-3-15 22:38 | 顯示全部樓層

想問下94A是否淨係特返放學時間客量大過其他時段?

如是,不如將94A縮減服務至學校特別路線,學校假期停開,增設98與48 BBI。
最後熱狗 發表於 2017-3-15 23:00 | 顯示全部樓層
其實671點解唔試吓入埋香港仔呢
話哂嗰度冇鐵, 執客都易啲

仲有671其實死守北角已經冇意義
飛東廊仲分分鐘加快回車
但係兩巴都好似唔想做
SJ8162 發表於 2017-3-15 23:12 | 顯示全部樓層
最後熱狗 發表於 2017-3-15 23:00
其實671點解唔試吓入埋香港仔呢
話哂嗰度冇鐵, 執客都易啲

671死位就係英皇道
一定要上東廊,否則過香港仔都冇用 (尤其對岸有107)
Ravenclaw 發表於 2017-3-15 23:14 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2017-3-15 22:13
其實擺金鐘站

同去灣仔做循環線有咩分別?

文件寫行盧押道出喎...

590A杜老誌道已經飛鬼左出去...

雖然我覺得,佢跟590A出先好玩...

最好90北海中心後下一站已經總站,咁make sure去灣仔中既人升級到$6.90,然後取消$3.40分段,用$4.70做灣仔東金鐘特快

BTW,借題發揮,建議灣碼4寶取消軒尼詩官小分站,北海中心下一站已經灣北,前往灣仔中請搭700系東廊線,或希慎轉乘23