hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西貢區議員要求95M延長至九龍灣
開啟左側

[路線計劃/RPP] 西貢區議員要求95M延長至九龍灣

EX-TL 發表於 2017-3-21 18:40 | 顯示全部樓層

個建議係行淘大出入, 咁行法目的係咩呢?

係咪暗撐幾年前93A 95M合併擺牛頭角方案?

上面幾位板友話106冇乜人搭, 真正要來往康翠同九龍灣班客而家用咩方法? 真係延長到入九龍灣, 班客真係會搭晒95M?

寶達至淘大一段跟13D重疊得好勁, 如果有心重組, 冇可能唔搵13D一齊搞.

呢個建議令我諗起: 巴士小巴組第一段

用轉乘應該直接過延長路線.
tsoikc 發表於 2017-3-21 19:18 | 顯示全部樓層
拉長後價錢加左, 分分鐘得不償失.
問題係拉長路段有幾多人坐先......

用電時請注意安全!
Ravenclaw 發表於 2017-3-21 19:23 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-3-21 12:46
九巴表示
延長95M入去唔係唔可行
不過延長完就唔係收$4.9

收唔收到$8.90先
transbus 發表於 2017-3-21 19:25 | 顯示全部樓層

頂磅咪跟98A/91M $6.1
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
Ravenclaw 發表於 2017-3-21 21:11 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-3-21 19:25
頂磅咪跟98A/91M $6.1

如果跟RPP 93K入,咪$8.90囉...

嘩,往來2邊都遠離鐵路,仲唔掠你?

297去九龍灣特快,$9.90 tim啦...
transbus 發表於 2017-3-21 21:46 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-3-21 21:11
如果跟RPP 93K入,咪$8.90囉...

嘩,往來2邊都遠離鐵路,仲唔掠你?

要貫徹老九卅幾年兜路cap水政策,其實唔難,用98c個名落九龍灣,位位$10.5添,夠好玩啦?

一唔係以290A/B做引,整返個大合併,
康城開,做坑口,尚德,茵怡,康翠,
中秀,裕民坊,megabox,去啟晴,
一棍合併晒13M,半條28B,93A,95M,296M,298E,
用彩虹價計,收得返$8.8起錶啦掛,
九龍灣當彩雲計收分段$6.5,都仲除笨有精。

仲可以順便改埋296A去坑口,屈到尚德變$6.1,
又可以cut埋98A,
幾條短途線可以全滅,老九又屈到$,
坑口又有隧道觀塘車掩口,
減埋290A班,又可以制衡到所謂順秀"霸佔"290A,
一個計劃一粒石,老九贏幾隻鳥,
半個九龍東區區就因為個荷包而不停咁"鳥",
你話幾好玩?

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
3ASV174 發表於 2017-3-21 22:06 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-3-21 18:40
個建議係行淘大出入, 咁行法目的係咩呢?

係咪暗撐幾年前93A 95M合併擺牛頭角方案?

話 106 無人搭真係講笑,
寶林都大把人搭 106 都唔搭 297 啦。

山上去九龍灣依家非繁忙時間咪 106/111 囉,就算 111 快o的都根本唔會揀車搭,
一來兩條線都有緣人班次,二來非繁兩條線唔係成日爆但都唔係一定上到車,
106 有位唔上再等到 111 飛站係會爆血管的。

繁忙時間就依家都係搭 93K 德福行出去的…
寶林客根本寧願行山都唔塞隧道,106/111 寶林唔爆翠林都一定爆,康盛等一世都唔會上到。
下繁既話 111 可以一個鐘都無一架有位入九龍灣,去企業廣場等 106 等兩三架先上到係等閒事。

不過既然 RPP 都已經拉 93K 出去,爭取佢經觀塘繞道直落好過啦,
仲拉乜鬼 95M。
如要討論,請先自貼差餉單一次
HG6729 發表於 2017-3-21 23:30 | 顯示全部樓層
當多條線做MEGA<>觀塘
最好順手夾夾28B 班次會仲爽
Mandy+263M=HG6729
10598C 發表於 2017-3-22 07:45 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-3-21 22:06
話 106 無人搭真係講笑,
寶林都大把人搭 106 都唔搭 297 啦。

以我所見 106非繁真係好少人搭 不過繁忙時間通常係因為111爆到7彩 啲人見106照上 但係非繁去九龍灣商貿區嘅人真係好少 通常都係見車上

不過你話297冇人去九商又點解釋297朝朝爆?
kc_loo 發表於 2017-3-22 10:35 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-22 07:45
以我所見 106非繁真係好少人搭 不過繁忙時間通常係因為111爆到7彩 啲人見106照上 但係非繁去九龍灣商貿區 ...

佢又無話297無人搭, 佢只係想講106比297 去九龍灣都唔算差
何況297 唔止去九龍灣, 爆唔爆無直接關係