hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798/B客量報告
開啟左側

[經歷分享/報告] 798/B客量報告

kc_loo 發表於 2017-4-5 20:17 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-4-5 20:07
火炭村落車之後落天橋,穿過橋底後右轉
跟住見到火炭站後上去穿過火炭站(前九鐵總部對面)
對面御龍山就有 ...

多謝資訊
3ASV174 發表於 2017-4-5 21:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-4-5 19:58
將北自成一線問題相對較細(定線:康翠 > 寶林 > 坑口)

唯一係寶林畀唔畀過關

其實係去程可能差少少,
但回程我好 Doubt 好似 A29 咁行坑口先又真係慢得幾多呢?
依家好多時搭 690 同 98D/798 呢o的線前後腳入隧道,
我寶林落晒客轉出寶豐路,先見到架 98D/798 排緊隊埋寶儉樓,甚至係停緊貿業路口燈位。

出隧道兜返寶林再去坑口本身就唔順路,
就算係頭站都無用。
如要討論,請先自貼差餉單一次
10598C 發表於 2017-4-5 22:43 | 顯示全部樓層

唯一係寶林畀唔畀過關

如果淨做將北 走線應該會跟N29咁行
但係將軍澳區內最順路嘅走線大概類似A29P/E22A+98S呢類
1. 康翠⇄將廣⇄調景嶺⇄尚德⇄將隧
2. 康城⇄坑口⇄寶琳⇄將隧
 樓主| castanopsis 發表於 2017-4-5 23:45 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-4-5 08:59
方案一過唔到九巴
方案二過唔到新巴
人地死都要經坑口直出就知798B劍指將隧轉車站。

我唔覺得新巴想用798B做大將隧轉車站
就算拆得成坑口尾站出,798B本身有大半日都應該得20分鐘一班,咁既班次點做轉車線?
何況除咗旺角之外,坑口去其他地方用將隧轉車站都唔會特別節省到時間
我覺得798B/798A分別擺坑口/寶林做尾站,純粹係因為798本身主要客源喺坑寶,想保證客源而已
而如果新巴真係想做轉車客,宣傳 調景嶺尾站直出大隧、轉去大埔/北區好方便 其實效果更好
話曬調景嶺住成7萬人,出觀塘又無296A又無小巴,好多人逼住碌港鐵,實有得做

所以基本上 康城+坑寶/康翠+將南 係work既

樓主| castanopsis 發表於 2017-4-5 23:59 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-4-5 10:33
拆乜鬼呀,
夠客咩?
依家10-30分鐘1班都係掹掹緊,

我又唔覺得唔夠客拆線,至少兩條係頗穩陣
而家798非繁個載客率絕對係超曬班,拆完至少坑寶條線一定夠客

唯一需要擔心既係將南條線
但本身將南人口升得相當快,798既對手又弱,其實有條件搶多唔少客
如果好似我上面講,宣傳埋調景嶺轉大隧車一點就更加
798AB客量又唔掂,
新巴會唔會咁傻仔,
做 1條小蝕變兩條大蝕既線?

798點講都唔會蝕錢,如果咁既載客率都蝕錢,全港應該無幾多條賺錢線

至於798A/B客量點解唔掂,好多版友都講咗
本身走線已經唔係特別吸引獨市位搭(尤其康城)
然後仲要開車時間唔喺最高峰、唔入火炭,當然吸引力有限
而全日拆線個知名度同效果都同特別線係兩回事,你見373A半全日年代客量都好唔掂,點知今時今日978做到風生水起就知
alan2011super3 發表於 2017-4-6 00:17 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2017-4-4 16:49
唔知點解而家啲巴士公司成日非繁都唔想加班咁.290系.307.798有樣你睇.同埋我發覺新巴有時D野好本末倒置. ...

冇計
694要做拉車出入柴廠組同將廠組功能
同埋佢係大半個將軍澳唯一過海線仲要做藍田
開到午夜都有佢原因
而694非繁15分鐘其實係因為有對上有25分鐘後才開班次去遷就架車繁時將東兩隧必塞而行耐左因此咁set
其實照當佢20分鐘一架嘅概念,因為上一架遲5分鐘開咁呢架冇遲就變15分鐘後就開咁

而798
加班有必要
早啲開夜啲收也有必要
開收時間同796C/X一樣至合理
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2017-4-6 00:22 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2017-4-5 05:06
作為平日798火炭頭車的常客(大老山上車),通常都會坐滿,有時唔好彩仲要罰企廿分鐘,不過一到學校假期就 ...

"呢班車係好方便我返工,但係長期都用無頭枕車,多次反映意見都無效,係而家10XX退晒先至多機會有頭枕車補眠。"

不過據了解班車都唔少時用50xx
一樣冇頭枕仲復做按摩椅
AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
alan2011super3 發表於 2017-4-6 00:27 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-4-5 03:31
將南其實好難搞,始終高密度就近地鐵站,而且地鐵出去其實唔慢,優勢唔及將北。海皮堆新樓就密度低範圍大 ...

如果好似796C/796X唔駛行將北就上隧道
自然有有如現在將北的優勢

睇下796X點解冇乜受觀塘延綫通車影響
796C點解喺太子旺角都咁多上落就知
FORZA I
 樓主| castanopsis 發表於 2017-4-6 01:55 | 顯示全部樓層

唯一係寶林畀唔畀過關

康城堆樓唔近鐵路站,加上康城條鐵其實班次唔多掂
只要你唔係兜到98S咁,巴士都尚算有吸引力既......
就你個方案而言,將南條線加一車拉入去其實又唔係難事,無謂比區議員煩啦

另外,將南條線,我傾向雙向跟現有796P行
固然咁樣可能會食多咗燈,但上面講咗,調景嶺尾站做大隧轉乘其實頗有戰略價值
而只要條線唔入彩明街,咁行對尚德客而言唔算兜

沙田走線我幾相信無得搞
798A/B互轉我唔覺得work
 樓主| castanopsis 發表於 2017-4-6 02:02 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-4-5 21:59
其實係去程可能差少少,
但回程我好 Doubt 好似 A29 咁行坑口先又真係慢得幾多呢?
依家好多時搭 690 同  ...

呢層我都知
但寶林食慣尾站又係既得利益者,要調轉坑寶先後次序阻力應該唔細
你見297/98D九巴咁多年都無attempt過就知(尤其條297,坑口分分鐘多客過寶林,都係唔搞)
所以我先建議康翠group將南、康城group坑寶既拆法
至少可以避免 康翠>坑口>寶林>將隧 咁打褶
而將南如果理順少少行車路線,唔入彩明街唔入調景嶺總站,其實15分鐘應該兜得完
對康翠而言,唔會差過兜寶林坑口好多

當然,最好都係拆多條線等康翠可以過山走