hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 韓國選舉結果與選民『反對票』啟示
返回列表 發新帖
開啟左側

韓國選舉結果與選民『反對票』啟示

dicksonboy 發表於 2006-6-4 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2006-6-4 00:03 發表

早已定義﹐現將原文重覆﹕
(或許下回看清楚才貼文)

向執政黨或表現不佳的人士投下『反對票』﹐
即是選民刻意將選票投給他們對手﹐
以換取在政治利益上最大的功效和滿足感﹐

我唔明點解投‘反對票’=刻意投票給對手?
難道無其他方式表達不滿?又,呢個係咪最有效既方法?
望柴兄能授一招半式指點迷津

樓主| chai 發表於 2006-6-4 02:07 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2006-6-4 01:07 發表

難道無其他方式表達不滿?又,呢個係咪最有效既方法?
望柴兄能授一招半式指點迷津

簡單舉例只有兩名候選人﹐ A 候選人屬不受歡迎的執政黨﹐
B 候選人屬在野黨。在投票機制下﹐如是要向執政黨投『反對票』﹐
就只可投票支持 B 。

由於已離開本文原本討論地方﹐目前似在集中解釋學術論說﹐
如果仍然不明白以簡單經濟學出發的政治論述﹐煩請另開新題。
*天下雖安 忘戰必危*
238X 發表於 2006-6-4 11:13 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2006-6-4 01:07 發表

因為好多時「第三派別」根本無足夠實力
同說服力去令你投佢。除左香港,暫時無
地方可以做到咁多元化。

而且,你要明白太多唔同意見係議會入面
好容易帶來議而不決既後果。民主派之所
以唔夠左仔砌,就係因為人人除左民主之
外,好多意見都好唔同,搞到團結力大減。

又,呢個係咪最有效既方法?

咁你認為咩最有效呢?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
dicksonboy 發表於 2006-6-5 01:17 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-6-4 11:13 發表

咁你認為咩最有效呢?  

響呢個情況不,我覺得唔投票會比投票好
投票選人出黎做野係因為覺得候選人有實力做野
假如我不滿A而選擇投B,咁樣並唔代表B有能力
既然不滿A,又唔肯定B既能力,唔投票俾A就足夠喇

再唔係既咪又遊下行集下會咯~要表達意見唔需要用社會利益‘教飛’
238X 發表於 2006-6-5 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2006-6-5 01:17 發表

響呢個情況不,我覺得唔投票會比投票好
投票選人出黎做野係因為覺得候選人有實力做野
假如我不滿A而選擇投B,咁樣並唔代表B有能力
既然不滿A,又唔肯定B既能力,唔投票俾A就足夠喇

但唔投票既話,難保證 A 會下台。
個計算通常都係:踢佢走先。

至於以下呢個問題:

原帖由 dicksonboy 於 2006-6-5 01:17 發表

再唔係既咪又遊下行集下會咯~要表達意見唔需要用社會利益‘教飛’

佢係都唔聽你都無佢符...
我一開頭都講過,其實大家 D 咩民生政策
唔會搞到你突然間投過第二個你會餓死。
而家人民既生命、文明同制度並唔係咁脆弱。
如果下下投第二個都話用社會利益較飛,
咁只證明呢個社會制度唔完善。
dicksonboy 發表於 2006-6-6 03:46 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-6-5 20:37 發表

但唔投票既話,難保證 A 會下台。
個計算通常都係:踢佢走先。

至於以下呢個問題:

佢係都唔聽你都無佢符...
我一開頭都講過,其實大家 D 咩民生政策
唔會搞到你突然間投過第二個你會餓死。
而 ...

而家香港既選舉方式唔係唔夠票已經輸,仲要睇對手既票數架咩?
真係唔清楚喎…

至於‘較飛’方面呢~
我覺得即係唔係要無飯食先叫衰既
只要生活質素下降左都已經夠衰
238X 發表於 2006-6-6 20:52 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2006-6-6 03:46 發表

而家香港既選舉方式唔係唔夠票已經輸,
仲要睇對手既票數架咩?
真係唔清楚喎…

乜「唔夠票」呢個詞唔係相對於對手票數而言既咩?

原帖由 dicksonboy 於 2006-6-6 03:46 發表

至於‘較飛’方面呢~
我覺得即係唔係要無飯食先叫衰既
只要生活質素下降左都已經夠衰

但都係果句,呢個都係反映社會基本制度
唔完善。純粹靠政治團體唔係話下降就可
以下降。

我諗呢個係選民自己應該進行既計算...
又要唔犧牲,又要搞懲罰,針無兩頭利呀!
dicksonboy 發表於 2006-6-7 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-6-6 20:52 發表

乜「唔夠票」呢個詞唔係相對於對手票數而言既咩?

但都係果句,呢個都係反映社會基本制度
唔完善。純粹靠政治團體唔係話下降就可
以下降。

我諗呢個係選民自己應該進行既計算...
又要唔犧牲, ...

死咯…我真係唔肯定喎
相信你一定清楚過我,我都好幾年唔留意選舉