hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) AVBE底盤及半製成品 (8 pics)
開啟左側

[經典回憶] AVBE底盤及半製成品 (8 pics)

isay 發表於 2017-4-25 22:12 | 顯示全部樓層

deep3@italk 發表於 2017-4-23 02:15
其實B9 有冇可能配E50D 車身? 好期待呢個組合

有錢咪得,問題係有冇需要
S3BL470@98A 發表於 2017-4-25 22:27 | 顯示全部樓層
河豚 發表於 2017-4-25 21:52
認真問﹕點解西方國家會砌得差?
又問中巴柴灣廠砌工同九巴屯門廠砌工有冇話邊間好 d?

西方國家是由白種人負責砌。
巴士車身在西方國家安裝,成本是好貴,貴過在本地安裝。
運船,由當地運到香港,費用是用體積計算。
如果巴士車身在西方國家安裝,再運船到香港,運船費一定好貴。

中巴從來不會有巴士在大陸砌。

以前,城巴有邊D巴士是在本地安裝,又有邊D車廠?

至於新巴,最初是未有創富道車廠。
歐二巴士,部分是其他地方,部分是在香港砌。如果新巴歐二是在香港砌,砌在邊間車廠?
新巴歐三12XX,3341-3360及尾批超豪是在創富道車廠砌。
E500,第一批是創富道車廠,之後的新巴及城巴E500是在其他地方砌。

簽名被屏蔽
GR1473 發表於 2017-4-25 22:30 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2017-4-25 22:27
運船,由當地運到香 ...

講咁大埋廢腑之言,入得正題未?
簽名被屏蔽
Cwong 發表於 2017-4-25 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL470@98A 發表於 2017-4-25 22:27
運船,由當地運到香 ...

其實呢,倒不如話西方世界既人工貴過鄰近經濟強國好多,都可以話講得過去吓啦
但係指到明係因為白種人砌車就一定等於貴就有點兒那個⋯⋯
#樓主加油
3ASV174 發表於 2017-4-25 23:45 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2017-4-22 21:17
藍領行業咁辛苦,而家有幾多人肯做呀
就算老九唔係因為成本問題都會因為請唔到本地勞工而要將個裝車身廠 ...

其實印象中九巴裝嵌廠都係外判俾人做,
我諗當年摺埋更大原因係砌完呢批車之後,九巴有一段時間再無新車,
之後就係幾張單夾埋 290 部既 Wright 新車,而 Wright 當時一定係砌好先付運。
如要討論,請先自貼差餉單一次
051039 發表於 2017-4-26 08:49 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-4-25 23:45
其實印象中九巴裝嵌廠都係外判俾人做,
我諗當年摺埋更大原因係砌完呢批車之後,九巴有一段時間再無新車 ...

的確avbe打後到mmc之前都係主要買Wright B9
但係一日有車會退就會有新車,而且又唔一定係買死Wright,我諗呢個只係其中一個因素
JC2943 發表於 2017-4-26 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層

Deleted
JC2943 發表於 2017-4-26 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層
JC2943 發表於 2017-4-26 09:57
題外話

呢批歐三B9除咗水溫好容易過熱, 唔知仲有咩問題?
DD2113 發表於 2017-4-26 10:23 | 顯示全部樓層
051039 發表於 2017-4-22 21:17
藍領行業咁辛苦,而家有幾多人肯做呀
就算老九唔係因為成本問題都會因為請唔到本地勞工而要將個裝車身廠 ...

KOC and BBCD 內的工人, 大部份都不是九巴員工, 好多都係外判商: 二友, 偉華.... 等的員工.

反對所有專利巴士全空調化!
cn2661_2d32 發表於 2017-4-26 12:20 | 顯示全部樓層

第一代比鄰國裝身好似係比增城穗景, 翻裝果部大陸蘭之後, 唔係好記得老城有冇豪係大陸裝 (好似有, 漏水漏到傻), 但有一批垃圾DM躉好似就係增城裝.其實讀經濟果陣個先生都講得好簡單易明: 街市婆拿數 - 計埋人工 車錢去第區個街市買完都仲有jetso咪唔自己整囉.

諗得咁複雜做乜.
當咁遠水路運條陣黎香港, 再運去鄰國裝身, 裝完再落香港執漏 咁麻煩都肯做,
即係仲平過係香港裝.
而prefer得係香港裝都唔係英國裝好先, 即係英國裝好係超貴囉.

香港裝車, 人工又貴, 車廠塊地又唔會比income你
反而去大陸, 人工實平, 廠唔洗自己maintain, 塊地仲可以租比街市伯 多份收入.
你諗下, 香港請個師父, 比得平8000蚊人地不如做食Q, 比得貴幾皮野不如比鄰國
鄰國廣通請個外省民工唔洗3000蚊, 個工人請番黎唔係淨係砌九汽d車, 廠房又平, 砌架車實平過你自己養班師父留塊地.

呢d冇肉食嘅開支, 香港冇可能自己再維持. 一定係外判比低人工地方做. 馬拉/鄰國就係例子
家陣最難答唔係點解唔係香港砌車嘅原因
而係點解要留係香港砌車嘅原因. QC? 交貨速度?
第一兩批車qc一定差. 但砌慣左 就算手工唔精細, 交貨用得嘅quality一定有. 唔合格都執漏執到合格. 有限錢
交貨, 人地廠大, 人工平, 速度實快過你屯門果個廠仔.
所以冇可能再係香港made in hk.

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
051039 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.