hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297, 98A, 91路線重組建 ...
開啟左側

13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297, 98A, 91路線重組建議

10598C 發表於 2017-4-23 20:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢篇文本身係係B2板95點解要入秀明道呢個帖裡面建議出嚟 而家抽過嚟F板討論

20170528最後更新

1. 213D同95合拼為295D 翠林⇄佐敦渡華路
經安秀道 飛起彩虹道 用車11架 提供安達線BBI

2. 13D改經新清 縮短至寶達↺新填地街
秀茂坪走線跟13X 來回程上亞皆老街天橋
用車7架

3. 98C系重組

全日服務線:
3.1 98C:縮短至寶琳⇄美孚
去程經寶琳北路 回程經寶康路及寶豐路

3.2 298C:康城站⇄美孚
即原有98S提升為全日服務
但不經寶琳 改為過厚德後經寶順路入將隧
寶豐路繁時服務由縮短後之98S服務

兩線雙向途徑亞皆老街天橋
將軍澳方向經九龍城天橋

繁忙時間線:
3.3 98S:原線縮短至坑口北⇄美孚
配合298C不經寶豐路 班次不變

3.4 298S:坑口北→美孚 每日上繁單向98C原線至觀繞落橋後 上天橋直達男拔 再跟2X往美孚

98C用車14架 298C用車13架

98C系列與九龍城巴士線提供轉乘優惠

懶人包:
98C 全日 寶琳⇄美孚 經寶琳北路
98S 繁時 坑口⇄美孚 經寶豐路 即98S原線縮短
298C 全日 康城站⇄美孚 經明德邨 培城路 頌明
298S 繁時 坑口⇄美孚 經太子道西 特快往深水埗

4. 11X延長至安達 用車加至11架 回程過新山道後經九龍城天橋

5. 新線93D 寶琳↺尖沙咀 經寶琳北路 康翠 寶達 觀塘道 機隧 依次經尖東 尖沙咀 佐敦 審裁處
全日服務 用車9架

6. 93K縮短至寶林至佐敦 改為上下繁兩味

7. 開特別班次297S
康盛花園→紅磡碼頭(上繁)
紅磡碼頭→坑口→寶琳→康盛花園(下繁)
去程走線除往紅磡及不停九龍城其餘與105相同
回程經上路 九龍城 不經九龍灣
297來回程改經下路 回程改經九龍城天橋
用車不變(10架)

8. 95M改經秀明道 加1車 共5車

9. 98A縮短至寶琳↺牛頭角站
減少3架車至12架 來回程改經觀塘道下通道

10. 91改為清水灣↺牛頭角站 改經坑口 將隧
提供觀塘巴士線轉乘優惠
增設91M轉乘
彌補91改路後清水灣不能直接來往整條清水灣道
用車增至12架

歡迎理性討論

castanopsis 發表於 2017-4-25 13:11 | 顯示全部樓層
唔係好明你98C/S/298C究竟點行
可唔可以講詳細少少?

至於95,搵佢做安達臣係可行既

297/93K組線太亂啦,唔覺得可取
而康翠既然有105做頭站,297K喺康翠個處境只會比297既寶林更差
 樓主| 10598C 發表於 2017-4-25 22:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-25 13:11
唔係好明你98C/S/298C究竟點行
可唔可以講詳細少少?

98C系重組之後會變成咁:
98C 路線不變
298C 寶琳⇄美孚
同現時98C一樣 除左總站縮短去寶林
98S 坑口北↺旺角新填地街
就係現時98S縮短版本 將軍澳區縮短至坑口北
除此以外區內走線不變(即經寶豐路)
而旺角則過亞皆老街西行旺角站後直行
右轉新填地街 右轉旺角道後返回原有路線

班次方面
所有原98C服務地區合共班次不變

坑口: 梅花間竹98C+98S
(一班山路往美孚+一班將隧去旺角)
→姐係減少去美孚車 同時提供特快去九龍城

寶琳(寶琳北路): 梅花間竹98C+298C
(實質班次不變)

寶琳(寶豐路): 98S (98C現時班次減半)

其實297K同98S某程度上係疏導105持續高企嘅客量(一條去土瓜灣 一條疏導九城客) 由於上繁0700起105就算康盛都有機會坐滿
令寶琳北路沿路以及寶豐路望門興嘆
而且105上繁經常脫班(個人經驗)
完全唔知幾時嚟車
所以建議以297K疏導寶琳北路前往土瓜灣下路嘅客

其實297K拉上康盛都係因為維持全日來往將山至土瓜灣車 如果需求唔大可以淨做上繁(例如將297上繁爬山走 或者上繁做單向 方便快速回車)

3ASV174 發表於 2017-4-25 23:54 | 顯示全部樓層

其實將來安達臣上面仲有發展,有一半居民會住再上面,
o個度落安秀道搭車比安達安泰落寶達四順更唔方便,但依家做左秀茂坪既線都好難再兜上去,
95 應該留返到時先直接改上安達臣石礦場發展區,然後行清水灣道走人。
如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2017-4-27 03:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-4-25 22:01
98C系重組之後會變成咁:
98C 路線不變
298C 寶琳⇄美孚

你個98C/S重組我覺得唔中point,98C/S宜家基本上問題如下:
1. 坑口去旺角/深水埗/長沙灣太慢,98S塞隧道同行山車程根本無分別
2. 山上去長沙灣/深水埗要經旺角,浪費時間
3. 康城無全日車出西九,而繁時98S將軍澳兜40分鐘都未入隧道

你98C/298C/98S個建議
全日線就開咗兩條,但上面問題幾乎完全無解決過
If anything 康城連最後幾班98S都無埋

要拆兩條全日線同一條特別線,其實應該咁拆:
98X(全日)——康城清半<>銀澳路出入坑口<>景林<>將隧<>98C沿線,亞皆老街飛橋
98C(全日)——寶林<>康翠上秀<>98C原線
298C(繁時單向)——寶林開跟290<>康翠上秀<>太子道西/界限街<>深水埗長沙灣

如此
1. 康城坑口景林幾個搭98C最慢既地區終於有快車出西九
2. 寶林出旺角終於唔使出寶林北路搭車
3. 寶林/康翠/上秀出西九終於唔使塞旺角

至於93K/297
山上真係會上唔到105?
就算上唔到,解決方法都應該係開條經安秀道出紅土既線,而唔係拉條297上去

樓主| 10598C 發表於 2017-4-27 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-27 03:56
你個98C/S重組我覺得唔中point,98C/S宜家基本上問題如下:
1. 坑口去旺角/深水埗/長沙灣太慢,98S塞隧道 ...

1. 我嘅諗法係坑口寶琳去深水埗就搭地鐵 而98S行隧道目的係全日非繁忙都有特快
因為坑口寶琳寧願塞隧道都唔想行山走
而98S原本服務時間外縮短至旺角係因為慳車
(啫係康城都有繁時車)
同埋我想講我係拆左三條全日線出嚟

2. 經旺角去深水埗都唔係太慢啫

3. 康城去旺角非繁都係搭鐵啦
98C系都係主要做將北

4. 你建議嘅98X基本上冇乜點解決過康城兜路問題
只差在35分鐘同40分鐘
而且學你話齋 98X咪又係要塞隧道(雖然我無所謂)

5. 你建議嘅兩條全日線去深水埗完全冇快過

6. 298C與其行九龍城 不如行新清龍翔道好過

簡單啲重組可以咁:
298C 坑口北⇄美孚 經寶豐路 將隧
98C 寶琳⇄美孚 經寶琳北路
全部雙向上亞橋 單向上九橋如果係咁 297可以直上土瓜灣橋停坪石入九商
康城我都堅持一係比鐵做 一係新巴做

至於297K 冇可能上山經安達
第一 逆走
第二 上面我建議左213K去土瓜灣
我都認為297拉上去有啲無謂
咁樣啦 可以上繁開297S特班
路線跟足105 除左最後去紅磡碼頭
其餘改動上面都有提及

謝建議

castanopsis 發表於 2017-4-28 04:23 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-4-27 20:24
1. 我嘅諗法係坑口寶琳去深水埗就搭地鐵 而98S行隧道目的係全日非繁忙都有特快
因為坑口寶琳寧願塞隧道 ...
因為坑口寶琳寧願塞隧道都唔想行山走
而98S原本服務時間外縮短至旺角係因為慳車
(啫係康城都有繁時車)
同埋我想講我係拆左三條全日線出嚟

咁講,當我提出拆兩條全日線既時候都俾本版版友插咗好耐,話唔夠車
我雖然唔係死要用車不變個種版友,但三條still seems like a stretch
2. 經旺角去深水埗都唔係太慢啫
5. 你建議嘅兩條全日線去深水埗完全冇快過

https://www.youtube.com/watch?v=ige3VEG_tUU

慢,相當慢
以上片段已經唔係最塞既時間拍既,都用咗40分鐘先由美孚上到觀繞
其中界限街打後一段佔40分鐘入面既25分鐘
如果可以界限街直飛觀繞,至少可以節省15分鐘

至於你話我兩條全日線去深水埗都無快過
只係想講,其實非繁飛橋只係快到5分鐘以下
飛完又要留條原98C載返原本堆客,然後兩條拉疏,唔見得有幾理想
而既然98C去長深荔行車時間長/唔合理只限繁時,最浪費時間既係旺角
兩味線行界限街/太子道西係最治本既方法
3. 康城去旺角非繁都係搭鐵啦
98C系都係主要做將北
4. 你建議嘅98X基本上冇乜點解決過康城兜路問題
只差在35分鐘同40分鐘
而且學你話齋 98X咪又係要塞隧道(雖然我無所謂)

康城非繁地鐵得12分鐘一班,根本唔好得過巴士幾多
而住宅區又離港鐵站有距離,巴士絕對有得做,問題只係點定線先吸到客

我條98X點會無解決過康城兜40分鐘路既問題?
剩係飛走寶林,景榕樓上公路已經節省10分鐘
然後坑口改走線可以再額外節省5分鐘
繁時塞10分鐘隧道,康城都仍然可以25分鐘入到將隧,45分鐘內到旺角
非繁塞少10分鐘,35分鐘直達旺角
真係差?

如果同98C比,就更加顯得我條98X有幾吸引
用返上面條片,98C將隧九龍出口到坑口厚德用咗25分鐘
將隧直飛景林/坑口,5分鐘基本上輕鬆搞掂
節省既20分鐘時間,比起上面 亞皆老街飛橋、繁時飛走旺角 更可觀
而98X沿線人口10萬,未來更會升到14萬,相信亦唔會唔夠客
(比較:翠林邨/康盛花園加埋人口2.5萬)
6. 298C與其行九龍城 不如行新清龍翔道好過

簡單啲重組可以咁:
298C 坑口北⇄美孚 經寶豐路 將隧
98C 寶琳⇄美孚 經寶琳北路
全部雙向上亞橋 單向上九橋如果係咁 297可以直上土瓜灣橋停坪石入九商
康城我都堅持一係比鐵做 一係新巴做

至於297K 冇可能上山經安達
第一 逆走
第二 上面我建議左213K去土瓜灣
我都認為297拉上去有啲無謂
咁樣啦 可以上繁開297S特班
路線跟足105 除左最後去紅磡碼頭
其餘改動上面都有提及

謝建議

真係唔明
點解堅持要兩條線做寶林,都唔俾條線康城?

另外,你298C又行新清又行將隧即係點?

樓主| 10598C 發表於 2017-4-28 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-4-28 04:23
咁講,當我提出拆兩條全日線既時候都俾本版版友插咗好耐,話唔夠車
我雖然唔係死要用車不變個種版友,但 ...

第一 我唔覺得界限街去深水埗會快15分鐘咁多 真係要快不如行山落龍翔 我講298C行新清係針對緊你嘅意見嚟講

而你新規劃嘅98X系列令到原有寶琳北路寶琳段冇左門口架98C 佢地一定反對 我嘅諗法係要做兩條平行路(寶豐路同寶琳北路)就一定要拆兩條線 而且你提議嘅98S服務唔到明德一帶嘅坑口北 Btw提下你 小心有版友會因為坑口尾站而話你坑口主義

你提議嘅98C系係可取嘅 我一陣修改建議 但係一定要經返寶琳北路
繁時開特班
1. 經寶豐路將隧唔停九龍城特快去旺角
2. 經寶琳北路新清龍翔道去深水埗
castanopsis 發表於 2017-4-28 10:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-4-28 09:19
第一 我唔覺得界限街去深水埗會快15分鐘咁多 真係要快不如行山落龍翔 我講298C行新清係針對緊你嘅意見嚟講 ...

我建議既298C界限街/太子道西出入深水埗快旺角出入15分鐘唔係我吹出來建議你參考上面條片,98C界限街路口去觀繞用咗25分鐘,而當時交通狀況已經唔算差
行界限街飛九龍城天橋頂盡其實10分鐘搞點
所以快15分鐘係基本
另一個方向撞正亞皆老街塞車隨時快多過15分鐘都得

寶林北路問題
290個行法係覆蓋最多人口,可以做埋怡心園等離地鐵站頗遠既區域
但有反對聲音既,我唔介意條縮短至寶林既98C行寶林北路出入
最緊要既始終係98C出九龍終於可以做到新都城
A third option係折衷,出九龍行寶林北路,入寶林行寶豐路
反正往寶林方向,寶林北路站位對寶林邨乘客而言,根本唔就腳,寶儉樓仲食得正班客

你似乎好鍾意寶林旺角特快個idea
但我覺得其實生存空間唔係太大
寶林雖然係客倉,但實質客量我覺得亦未大到可以單憑幾個站做到賺錢
而唔同坑口行將隧快20分鐘,行將隧其實對寶林而言只係比98C快5-8分鐘
寶林尾站旺角線唔會吸到幾多新客,唔值得掟車落去做
當然98S服務時段內開返幾班做補償都得既(再勉強少少,假日可能可以試下玩,不過假日旺角線唔知會唔會太out of the box)
Btw提下你 小心有版友會因為坑口尾站而話你坑口主義

住咗18年坑口,我話你聽我對坑口巴士服務無感情,係假既
但有感情唔代表坑口主義,我比較重視大局

事實上,我對坑口巴士服務既期望相當卑微
主要都係希望98C可以拆線,坑口尾站,同搵機會開條隧道線出觀塘

我印像中,過往其他有關坑口直出既方案如下:
GK3258版友提出既98D拆線方案
798A/B拆線坑口尾站方案
3ASV174版友提出既692P兩班坑口直出方案
S3BL100兄提出既694拆線坑口尾站方案
唔少版友提倡既298E拉出觀塘方案

我全部都因為大局,好明確地反對

而事實上,坑口其實係將軍澳其中一個巴士服務最差既地區
當調景嶺有796C/X,尚德有296A/C/D、山上有93K/98A/C/290、寶林有98D/297/798/690/694
坑口一條直出既市區線都無........(當然康城仲差)
所以點解話我既要求其實相當卑微........

樓主| 10598C 發表於 2017-4-28 23:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-4-28 10:08
我建議既298C界限街/太子道西出入深水埗快旺角出入15分鐘唔係我吹出來建議你參考上面條片,98C界限街路口 ...
咁樣啦 我都係覺得經龍翔去深水埗最好 順便做寶琳北路去黃大仙客

而去程寶北回程寶豐係可取 我會修改建議

我都覺得坑口係慘嘅 得架A29做尾站 但係我曾經試過建議一條半粒鐘一班嘅98S尾站坑口都比人話坑口主義 所以我提你唔係冇理由

不過好似有版友提議過將91拉去坑口經將隧出觀塘