hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務

kitarolo 發表於 2017-5-3 00:27 | 顯示全部樓層

擴音器 發表於 2017-5-3 00:22
其實北區的人去機場或者東涌,除左A43/A43P之外佢地大多數會點搭?

港鐵大圍站轉E42居多
步行比起太和/大埔墟站
轉E41較短,但E42停青衣
279X轉港鐵東涌線不常見
JC8385 發表於 2017-5-3 00:31 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-2 23:52
咁我亦唔需要接受你果套
15分鐘唔值就係唔值,今日
最低時薪港紙$34.5,除開15

真正計成本係在於時間嘅alternative use嘅價值
今時今日科技咁方便,你係架車到又係上網
遲出門口係屋企分分鐘又係上網
早到機場都可能係上網

咁既然我都係預早去機場嘅
點解有平靚正E唔搭要搭A先

當然如果掉返轉
我係嚟香港玩嘅旅客我就覺得佢值啦
因為到Destination之後嘅時間
就真係正如你所講
成本係按機票價錢proportion嚟計啦

kitarolo 發表於 2017-5-3 00:43 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-5-3 00:31
真正計成本係在於時間嘅alternative use嘅價值
今時今日科技咁方便,你係架車到又係上網
遲出門口係屋企 ...

E34B正正經常發生
「旅客與通勤客爭車搭」

E34B行李就算垂直
擺都放滿行李架,連輪椅
位都疊到高過左前轆個箱,
駛離GTC到後勤區上客,條線
要企位係常規,啲行李喼四處
盪來盪去,跟住就會有乘客夾雜
粗口話搭A線或者的士得唔得……
paul2357paul 發表於 2017-5-3 00:52 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2017-5-2 18:22
咁莫非東涌北無人返工?  
而家E34P, E34X都係主打東涌北

雖然都係地盤工主導, 不過東涌北一帶都仲有排發展
再牽強D講 如果全部地盤都完哂工
係藍天海岸落車行返去東薈城都大有人在

咁例如東涌居民來往北區遊玩/過境既客源呢?
幾時才肯正視冇直車既問題?
唔通又叫嶼巴開多D島外線(唔當違反商品說明條例都唔係咁樣搞法)?
JC8385 發表於 2017-5-3 00:55 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-3 00:43
E34B正正經常發生
「旅客與通勤客爭車搭」

真係Goodest Logic
而家係E34B供不應求
唔去話巴士公司唔加密
反而話人唔落搭搭A36

kitarolo 發表於 2017-5-3 01:03 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-5-3 00:55
真係Goodest Logic
而家係E34B供不應求
唔去話巴士公司唔加密

Goodest logic
唔係閣下咩? 如果
E線咁容易加班/開新線,
咁大部分問題已經解決咗。
JC8385 發表於 2017-5-3 01:09 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-5-3 01:03
Goodest logic
唔係閣下咩? 如果
E線咁容易加班/開新線,

呢個係巴士公司嫌E賺得少姐
作為E綫供不應求嘅受害者
唔去諗本身唔夠載嘅E加車
(中途起載也好乜都好
反而走去叫人搭貴車
呢D唔係Goodest Logic係咩

況且,不嬲都係唔夠載加班小客減班架啦
不過指引寫得大義凜然,到頭來另一回事姐
kitarolo 發表於 2017-5-3 05:27 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-5-3 01:09
呢個係巴士公司嫌E賺得少姐
作為E綫供不應求嘅受害者
唔去諗本身唔夠載嘅E加車

其中一個辦法係
拉近A/E線票價差距
但A線減價或E線加價
都機會不大,即使只相差
一蚊都會拗「點解老奉要
俾多一蚊」無人願遷就,明嘅。
況且有行李架嘅情況下,部巴士
永世都去唔到加車嘅載客率門檻。

A線好賺過E線嘛……即是
不受車源配額限制了嗎?
去到港鐵一樣大部分路線,
一係就班次到了系列上限,
一係就唔夠列車,咁建議兩蚊
客非繁先搭,都我錯我小器啦。

作為乘客咁易令巴士
公司加車?起碼我唔得。
kitarolo 發表於 2017-5-3 06:49 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-5-3 00:52
咁例如東涌居民來往北區遊玩/過境既客源呢?
幾時才肯正視冇直車既問題?
唔通又叫嶼巴開多D島外線(唔當 ...

係噃,忘記咗嶼記,
除了「唔需要區區
有直車」嘅挑機外,
收$27.5嘅E22C又係
唔係咁好賺?我意思係
無論原版或改良後嘅E43,
會唔會幫嶼巴放血?
paul2357paul 發表於 2017-5-3 07:18 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-5-3 06:49
係噃,忘記咗嶼記,
除了「唔需要區區
有直車」嘅挑機外,
收$27.5嘅E22C又係
唔係咁好賺?我意思係
無論原版或改良後嘅E43,
會唔會幫嶼巴放血?

嶼巴識DO搞大D果業務例如拆開一二部(一部專注島內線,二部專注過境線及過境接駁線)先至好講啦。
宜家佢個B2系好似搞到唔夠雙層車用同埋D分支拆得唔夠多搞到成日超負荷。

同意大嶼山居民靠哂俾機場島屈機既果堆E線作為對外主力真心死得。
黎緊仲有東大嶼都會大嶼山島內人口越來越多,同機場島班客爭車坐既情況只會越來越加劇。