hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 北區區議員建議E43調整走線及城巴增設區內來往機場服務

GU9338 發表於 2017-5-3 07:21 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-5-2 22:23
E34分拆後再無5分鐘一班嘅車海
變成兩條A/B甚為疏車嘅路線...用
本身已經好滿嘅線做轉乘唔太合理

朝早未塞過城隧轉車站咩
其實咁樣轉法似 290 - E31 E32 象徵意義居多
279X E34A/B 又唔係特別密 , 仲要係咁多人咁窄嘅轉車站上落行李
我唔認為會有太多飛機客會咁樣搞黎搞去轉車
請用文明來說服我。
kitarolo 發表於 2017-5-3 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-5-3 07:21
朝早未塞過城隧轉車站咩
其實咁樣轉法似 290 - E31 E32 象徵意義居多
279X E34A/B 又唔係特別密 , 仲要係 ...

城隧我承認係唔理想,
但E34未分拆前已經有人
咁做,兩程收足車費都事小,
好多時係E34(或而家A/B)
都滿到上唔到呢……相反往
北區問題就唔太明顯,只不過
E41/E42有較多的剩餘運載力。

290系轉E32就話同城巴
競爭,如果279X轉E34A/B
假設又係減5蚊都係無誘因。
JC8385 發表於 2017-5-3 09:08 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-3 05:27
其中一個辦法係
拉近A/E線票價差距
但A線減價或E線加價

咁無論E綫係唔肯加/加唔到
責任一係係巴士公司,一係係運吉架啦
邊度會係叫過俾足full fare嘅人去用double fare alternative
仲要先話你同通勤客爭車搭置你於道德低地
再話你唔願意遷就迫你就範

捉錯用神都算,俾足車費搭車都要俾人批鬥認真無辜
kitarolo 發表於 2017-5-3 09:53 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2017-5-3 09:08
咁無論E綫係唔肯加/加唔到
責任一係係巴士公司,一係係運吉架啦
邊度會係叫過俾足full fare嘅人去用doubl ...

提出 Full fare 吖嘛
就講下近期鬧得熱哄
嘅航班座位超賣問題

通勤客無論返Shift
或每周5至6天工作,
使用量都係相對穩定,
出境客呢?可能一周飛
一兩次,有啲可能十年八載
先出境一次,仲要考慮埋唔同
地區,咁巴士公司點規劃A線好?
係得A43有一定嘅內地客源啫。

就算航班超賣
好多時都係常客優先
咁搭巴士都無可能行
會員制,一係就超高價
投個PSL做私家巴士。
當然巴士同飛機都無
可能在乘搭前Bid乘搭權
實行價高者得啦…同樣議題
一樣出現於長洲,始終未有完善
方案解決居民假日搭船難嘅問題。

如果你話係批鬥我咪認囉
香港而家真係為幾十蚊都
競爭激烈計到盡,運吉一頭
鼓勵用公共交通而非私家車,
一班上唔到就繼續等N班啦…

於我角度GTC
有得叫兩飛或者
其他地點長線短用
都係損害緊「唯一選擇」
嘅乘客,如果認為多俾幾十蚊
係咁勉為其難,一樣係計較之輩。
Charon1999 發表於 2017-5-3 10:44 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-5-2 12:22
當年政府批左新界區往返機場路線(將軍澳除外)專營權予龍運巴士,城巴冇可能在北區開機場路線
仲有,龍運 ...

機場巴士專營權是按路線非地區
當年E22A係以E22支線名義開辦、A29則是公開招標(雖然只有城巴入標
所以如果區佬有不滿
其實可以要求公開招標。
YY487 發表於 2017-5-3 11:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2017-5-3 12:15 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-5-3 11:08
咩叫唯一選擇先?
後勤區一樣搭 S 線去 GTC 轉 A 線
如果認為多俾幾十蚊係咁勉為其難,一樣係計較之輩。

S64系去GTC轉
龍運A線,應該適用
於6蚊為上限的轉乘
優惠?問題在於等車
兩次,尤其有啲A線30
分鐘一班,唔通停定等待
後勤區轉車客到齊先開車?
應該只得凌時NA線有此安排。

(近期開A36/A47X等,
途經國泰城班次我偶爾
惠顧,但真係要夾得啱時間)
而我認係計較的人,因為好難
避免連續兩次送車尾,例如S64
覆蓋不到的後勤區,同埋如果要
轉嘅係唔係應該平啲呢?

另外港珠澳大橋
開通,長遠因東涌
住宅區發展,真的要把
E線全數撒離口岸(大橋
和空中離境)咁就唔存在
「A線優勢不再」加埋屯赤
通車將令青馬轉乘失去部分
路線(包括A43?)重組勢在必行。
JC8385 發表於 2017-5-3 12:46 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-5-3 12:15
S64系去GTC轉
龍運A線,應該適用
於6蚊為上限的轉乘

S64根據網頁資料就無A綫轉乘優惠啦我當呢個FF唔係FF,你要做到E全面撤離
你最起碼都要offer返同E票價相若嘅員工優惠俾客運大樓
不過又唔怕嘅,天價NA都有AA包底搶錢啦係咪

真係好彩閣下唔係做運輸署或者巴士公司路線規劃
難聽講句呢種建議真係比澳門甚至地圖炮更不堪
kitarolo 發表於 2017-5-3 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2017-5-3 12:46
S64根據網頁資料就無A綫轉乘優惠啦我當呢個FF唔係FF,你要做到E全面撤離
你最起碼都要offer返同E票價相若 ...

你講得啱
城二A線機場員工價
我唔肯定城巴自己貼出嚟
定係問機管局攞返,機管局
肯貼埋龍運A線就最好啦。

我返工就唔係運吉
或巴士公司嘅……YY兄
話齋港珠澳開埋A/E線
失衡只會更嚴重。
JC8385 發表於 2017-5-3 13:48 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2017-5-3 13:12
你講得啱
城二A線機場員工價
我唔肯定城巴自己貼出嚟

總之無論點講都好
而家就算有A存在,E都繼續有佢捧場客

呢件事證明嘅,就係A嘅吸引力不足
吓吓上RPP就話攞A嚟分流E
A33X同A36大家D有眼見啦係咪
結果而家未有港珠澳盤數就慘不忍睹
結果提高盈利做唔到,間接浪費埋巴士資源
亦都減少咗乘客可以得到嘅回贈嘅數額