hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) JD4139 ADS234 已封車留作特別用途
開啟左側

[小道消息] JD4139 ADS234 已封車留作特別用途

PJ5022@281A 發表於 2017-5-10 22:04 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-5-10 20:58
咁丹拿E都唔止兩架留過喇,而家S3V好似都留兩架
最重要,一架代表3+2位年代結束,一架代表邁向低地台
如 ...

丹拿E當年留都唔係保育用途, 宜家都冇一部係古典巴士成員
而且主要擺埋一二邊冇執過
情況好啲ge AD7315同AD7336嘅樣好唔同
不過總之都唔屬於古典巴士車隊

S3V另一部都唔係受保育成員之一,古典車隊宜家都係得一部(GL258)

GX6858 發表於 2017-5-10 22:12 | 顯示全部樓層
petcity 發表於 2017-5-10 20:58
咁丹拿E都唔止兩架留過喇,而家S3V好似都留兩架
最重要,一架代表3+2位年代結束,一架代表邁向低地台
如 ...

但講真,咁留法會令到後人覺得當年冷馬既主力就係 ADS 而事實上只係無替代既短車車款先入
如果唔係低地台時代早就完左

而感覺九巴對 AV/3AV/AD/3AD 都唔係好重視咁…

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
PJ5022@281A + 1 英雄所見略同

查看全部評分

PJ5022@281A 發表於 2017-5-10 22:32 | 顯示全部樓層
GX6858 發表於 2017-5-10 22:12
但講真,咁留法會令到後人覺得當年冷馬既主力就係 ADS 而事實上只係無替代既短車車款先入
如果唔係低地台 ...

論數量,ADS唔夠豪多,
論貢獻,ADS都只係行啲11.3都行唔到嘅線, 到中後期愈來愈多線行到11.3米甚至12米,
ADS都變晒Spare周街走,又唔係載得多人,變得好雞肋。
反而豪有個水塘位,都唔知幫幾多線清過幾多客

我ge意思唔係話要九巴留豪,
但如果九巴係要掉一舊錢出嚟留多部ADS, 前題係古典車隊中已經有另一部外表九成相似嘅ADS嘅時候,
係咪會製造一個假象,好似冷馬普遍係9.9米嘅Dennis Dragon,ADS係末代白色巴士嘅時代上最有代表性咁樣。

如果保育巴士係用作教育公眾用途,咁係咪會誤導咗公眾同新一代嘅巴士迷呢?

如果九巴就係要掉筆錢出嚟,
咁嗰一舊錢掉喺保育時代上較重要嘅車型上,係咪比較合理

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
Hongkonger + 1 + 5 完全同意。

查看全部評分

PKD32 發表於 2017-5-10 22:51 | 顯示全部樓層

weready0 發表於 2017-5-8 17:01
968就算盈利能力好都未必要比968行啦
咁B1,1A,58M呢啲又點計先

64K好大機會,兩樣都係,但會阻到好多真客
感覺會係西貢線
GW4866 發表於 2017-5-11 00:08 | 顯示全部樓層
PJ5022@281A 發表於 2017-5-10 22:32
論數量,ADS唔夠豪多,
論貢獻,ADS都只係行啲11.3都行唔到嘅線, 到中後期愈來愈多線行到11.3米甚至12米,
...

我剩係睇到樣野,就係冷龍乜都落後過人
人地出緊2+2既時候你仲出緊3+2,之後到尾批同時trident已經出到成行成市仲出ADS靠害
根本當年等多陣三軸短躉正式投產先買短車都得

要留多一部白板最初最應該留低尾燈TD,首批2+2座位既雙層車
有助省靚招牌,九巴新里程新一代巴士既開始
反而留部3+2ADS都唔知做乜...完全係倒米之作,話比人知乘車感覺幾差?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
PJ5022@281A 發表於 2017-5-11 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-5-11 00:08
我剩係睇到樣野,就係冷龍乜都落後過人
人地出緊2+2既時候你仲出緊3+2,之後到尾批同時trident已經出到成行 ...

唔好講係咪2+3
頭門仲係摺門都已經好舊嘅感覺啦
唔講摺門都算,
就咁個車身都已經好老套
諗吓1993年大口蘭出嚟, 擋風玻璃唔再係平面,側邊係curved嘅,
個形象都已經young咗好多。
但1999年ADS嘅dm車身都仲係好平面
個樣都已經好落後。

唔講外表,講內籠,
下層輪拱上面啲位都坐得好辛苦,
櫈矮到要屈住對腳咁坐。
仲有樓梯同車身之間唔知要裝咩組件
樓梯組件要偷走廊位,搞到走廊好窄。
條樓梯本身又彎有短,
十分唔好行。
仲有落車門都比Volvo多一級…

成部車由內到外畀外行人感覺根本就係好落後,
留咗部2+3 ADS都算,
如果留多部真係冇眼睇…
PJ5022@281A 發表於 2017-5-11 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層

btw, 暫時知道ge都只係ADS234留車作last day送别活動之用

意思係怕last day搞活動前
炒車
或者機件故障不能修復

總之Farewell完唔需要留作保育之用
係最好嘅做法
HP3011-JC 發表於 2017-5-11 02:23 | 顯示全部樓層
其實如果當初想留3+2
有大康,細康,AD你簡
偏偏就簡部垃圾ADS
雖然話就話最後一部3+2
但又冇力 內籠又迫 啲死氣仲攻入車廂
留其他3+2好過
FX9426 發表於 2017-5-11 09:58 | 顯示全部樓層
我覺得可以喺訓練車隊是但留1部AV/3AV
(好似DC1148咁, 唔做訓練車之後裝返啲凳保留)
都好過留部ADS

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
HP3011-JC + 2 英雄所見略同

查看全部評分

258D-30 字軌客
低地台AD 發表於 2017-5-11 13:31 | 顯示全部樓層

我剩係見到一班巴迷係到不斷踩其他車款,係度不斷強調應該話留自己最鍾意既車款
SO WHAT?
九巴:志不同,道不合,不相為謀