hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) JD4139 ADS234 已封車留作特別用途
開啟左側

[小道消息] JD4139 ADS234 已封車留作特別用途

低地台AD 發表於 2017-5-11 13:36 | 顯示全部樓層

PJ5022@281A 發表於 2017-5-11 00:33
唔好講係咪2+3
頭門仲係摺門都已經好舊嘅感覺啦
唔講摺門都算,

你講呢D野又關製造商咩事? 九巴自己要求既,3+2係九巴自己將訂單推遲出牌,唔知咩事,本身一早可以2+2

PJ5022@281A 發表於 2017-5-11 13:54 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2017-5-11 13:36
你講呢D野又關製造商咩事? 九巴自己要求既,3+2係九巴自己將訂單推遲出牌,唔知咩事,本身一早可以2+2

愚問
請問你係咪quote錯人

我成段文都唔係講2+3係Dennis問題
第一句已經講明

我講嘅嘢的而且確同部車嘅drawbacks有關
大家*有目共睹

*龍膠除外
PJ5022@281A 發表於 2017-5-11 13:56 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2017-5-11 13:31
我剩係見到一班巴迷係到不斷踩其他車款,係度不斷強調應該話留自己最鍾意既車款
SO WHAT?
九巴:志不同,道不 ...

唔係自己鐘意嘅問題
而係保育巴士教育公眾ge意味

ADS唔係最能代表嗰個年代ge車, 留一部已經超過足夠
唔應該留2部
誤導新一代

仲有九巴到現階段冇話到留ADS234
唔好屈九巴講咩"道不同blablablah"

講完!
Hw2481 發表於 2017-5-11 15:24 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2017-5-10 11:37
3+2搵咩車補位?得番部AD係屯門南廠係3+2,其餘已經賣走哂

DX2437,GD605,GK9636,GL258已經係3+2啦
如果而你咁講唔通九記每款都留一部啦喎?
GW4866 發表於 2017-5-11 21:29 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2017-5-11 13:31
我剩係見到一班巴迷係到不斷踩其他車款,係度不斷強調應該話留自己最鍾意既車款
SO WHAT?
九巴:志不同,道不 ...

我(地)無話一定要留
只係話白板唔係得你一款巨龍,其他更有代表性先更加值得留

尾期巨龍係好定劣大家*有眼睇,你點撐都無用
*極端龍粉除外

留名部JD4139開完寄蕉就用完即棄

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +5 收起 理由
YY487 + 5 最好而家已經用完啦
PJ5022@281A + 1 部JD4139開完寄蕉就用完即棄

查看全部評分

打開門,行出去,去遠啲!
低地台AD 發表於 2017-5-11 23:36 | 顯示全部樓層
PJ5022@281A 發表於 2017-5-11 13:54
愚問
請問你係咪quote錯人

車本身冇問題,係九巴自己問題,又唔見同樣短車既7XX有呢個問題?你估有冇人話佢上車門窄呢
HV9990 發表於 2017-5-12 01:23 | 顯示全部樓層

我覺得一部縮到得10米既車要放得落3軸,ADS已經交到應該要交既貨
當年短蘭/豪又一路整唔到雙門版,所以九巴咪買晒龍,買得多唔多就九巴問題啦

九巴版樓梯底放咗三張櫈,可能就係咁要偷走廊位囉
城巴版條樓梯都冇突得咁出
但龍本身都有個好處就係佢走廊後半段係闊過Olympian

結果去到2000年到富豪先整到部雙門短車出嚟,但唔駛講都知個下層仲衰過部龍啦
KCRC . Keep Moving
PJ5022@281A 發表於 2017-5-12 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2017-5-11 23:36
車本身冇問題,係九巴自己問題,又唔見同樣短車既7XX有呢個問題?你估有冇人話佢上車門窄呢
...

宜家咪係針對緊ADS唔能代表該年代咁講lor…
摺門呢樣嘢,唔好講係咪巴迷,我啲唔係巴迷嘅fd, 親戚都覺得好舊,佢哋都以為摺門車一定係舊過其他車(但偏偏有摺門嘅ADS就係最新)
如果車本身冇問題,好地地城巴又點解要要求DM改Design呢?
巴士design係製造商負責,九巴嗰個design就係dm由以前一直用到尾批ADS。仲有中巴嘅Condor都係咁,同九巴一樣樣。即係九巴買車,用得咪ok, 何必好似城巴咁特登要求車身廠用亞記頭幅design咁(難道城巴都覺得亞記頭好睇啲?)
即係你估部車又係九巴做設計師ge?

仲有下段講內籠你都冇睇入腦啦!
你冇坐過輪拱上面啲屈埋對腳坐ge櫈ge?
你見唔到走廊因為樓梯偷位而好窄ge?
你唔見落車門比Olympian多一級ge?

不過又係,愛是包容忍耐,Love is blind
作為咁鍾愛Dragon嘅人,一定係包容晒Dragon嗰一大堆缺點,先會愛得落嘅
所以我哋講乜客觀事實
你都係睇唔到嘅
低地台AD 發表於 2017-5-12 11:26 | 顯示全部樓層
PJ5022@281A 發表於 2017-5-12 11:14
宜家咪係針對緊ADS唔能代表該年代咁講lor…
摺門呢樣嘢,唔好講係咪巴迷,我啲唔係巴迷嘅fd, 親戚都覺得 ...

如果車本身冇問題,好地地城巴又點解要要求DM改Design呢?
睇到眼都突埋,你知唔知點解改Design? 方便維修呀,你估突登整好睇啲呀? 咁你都識講係DM,竟然DM可以改到用寬門,咁又關製造商咩事?九巴中巴仲要用窄門同埋車身根本有好幾款選擇,係九巴/中巴死揀DM都冇法架
唔識就去惡補下,得罪講句唔好無料扮四條

得啦,你鍾意olyp就得,其他人鐘意龍就唔得,明既,不斷咁踩其他款車,死捧自己款車係最好
同埋你想我答,你樓上已經有人答左你種種原因,自己唔識睇架咩

PJ5022@281A 發表於 2017-5-12 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

HV9990 發表於 2017-5-12 01:23
我覺得一部縮到得10米既車要放得落3軸,ADS已經交到應該要交既貨
當年短蘭/豪又一路整唔到雙門版,所以九巴 ...

其實偷走廊位係因為龍車下層冷氣槽係擺側邊,唔係擺走廊(因為地台高,走廊唔夠高擺冷氣槽)
但樓梯前嘅位都要冷氣, 所以冷氣槽要偷樓梯位伸延到車頭,
然後樓梯組件又要偷走廊位,搞到上下層樓梯對出走廊都好窄。

咁的而且確,當年係得ADS滿足到九巴需要。

但唔代表呢款車特別有代表性,留一部都唔夠,要留2部