hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 為什麼容許炒樓?
開啟左側

為什麼容許炒樓?

kingprowm 發表於 2006-6-2 21:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

樓起出來主要應該是給人住的,
但因為有很多人炒樓,
攪到樓價高到令很多人有需要的人難以負擔,
公屋, 居屋就超過政府條件, 但私人樓就買唔起,
點算好?

D 人成日話負資產有幾慘, 但每樣0野的價格都可升可跌,
好心政府顧及0下真正有需要買樓住的人感受!

我未讀過經濟, 如果布不同意見希望可提出!
guia 發表於 2006-6-3 13:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-6-2 21:57 發表
但因為有很多人炒樓,
點算好?

D 人成日話負資產有幾慘, 但每樣0野的價格都可升可跌, ...

因為香港係自由市場囉
chrisappear 發表於 2006-6-3 14:11 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2006-6-2 21:57 發表
但因為有很多人炒樓,
點算好?

D 人成日話負資產有幾慘, 但每樣0野的價格都可升可跌,
好心政府顧及0下真正有需要買樓住的人感受!

我未讀過經濟, 如果布不同意見希望可提出!

其實你都識講,每樣貨品的價格可升可跌,樓價亦然,既不會長升長有,同樣不會無止境下跌.
樓價升跌主要因素是供求問題,炒家只佔其中一部份;假如單位乏人問津,可能要割價求售,甚至虧本,炒家可不是必賺無疑的.
另一方面,超出買居屋之入息/資產條件,但無能力買私人樓的人,現今會有幾多?
除非執意要買新樓,否則難以相信這類"夾心階層"仍然存在.
60M 發表於 2006-6-3 16:03 | 顯示全部樓層

但因為有很多人炒樓,
點算好?

D 人成日話負資產有幾慘, 但每樣0野的價格都可升可跌, ...

因為D人都係認為賺就係應份

賺果時唔見佢講D乜野架

到輸果時就望政府出手

正所謂有來有往

點可能咁著數先?
kkkwok 發表於 2006-6-3 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 chrisappear 於 2006-6-3 14:11 發表

另一方面,超出買居屋之入息/資產條件,但無能力買私人樓的人,現今會有幾多?

呢o的人真係唔少,我身邊既人大部份都係
包括我自己都係,我唔認同你既說法,既然付出
咁多錢去買層樓自住當然係想要層新o嫁喇,
買一件衫都唔會想買二手,何況係樓呢o的咁貴既
物品,既然比咁多錢梗係想要層新o嫁喇...
現今香港根本反映唔到真正要樓既需求,
點解個價炒咁高仲有人要,係因為有另一炒家
覺得呢個價錢仍然有利可圖而購入,並唔係有
用家覺得呢個價錢"物超所值"而購入,其實呢個市場係點
明眼人無理由睇唔到,係咪?
doink 發表於 2006-6-3 21:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
chrisappear 發表於 2006-6-3 22:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kkkwok 於 2006-6-3 21:28 發表
呢o的人真係唔少,我身邊既人大部份都係
包括我自己都係,我唔認同你既說法,既然付出
咁多錢去買層樓自住當然係想要層新o嫁喇,
買一件衫都唔會想買二手,何況係樓呢o的咁貴既
物品,既然比咁多錢梗係想要層新o嫁喇...
現今香港根本反映唔到真正要樓既需求,
點解個價炒咁高仲有人要,係因為有另一炒家
覺得呢個價錢仍然有利可圖而購入,並唔係有
用家覺得呢個價錢"物超所值"而購入,其實呢個市場係點
明眼人無理由睇唔到,係咪?

個人意見:雖然引文多少係板友的自由,但引埋後句會好些,以免有斷章取義之誤會.
當然,跟板友同類心態的準買家大有人在,但肯定不是全部,否則買樓自住,單位真的變了"不動產"-想動也動不了,遑論想換樓.
反過來說,正因為"買樓一定要買新"心態有市場,才讓一些炒家有機可乘,連認購籌號也被人用以牟利.
有"需求"才有炒家出現,相信板友也是明眼人吧.

kkkwok 發表於 2006-6-3 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 chrisappear 於 2006-6-3 22:17 發表

個人意見:雖然引文多少係板友的自由,但引埋後句會好些,以免有斷章取義之感.
當然,跟板友同類心態的準買家大有人在,但肯定不是全部,否則買樓自住,單位真的變了"不動產"-想動也動不了,遑論想換樓.
反 ...

我明白,但只覺得o個句比較重點,所以引用o個段...
如有令你有誤會的話,只好說聲對不起...
我相信板友都會/將會/已經面對緊呢個問題
但細心一看,現在香港人所謂買樓既心態同以前比,
可以話脫離了現實,不止有樓無人住,甚至係買o左唔係住,
同政府談到話未來住屋需要既數目有大大既差別,
好似我呢o的星斗市民,對"樓"呢樣野可以叫做得個望字
市場唔單止炒新樓,更有人炒二手樓,但o個o的二手樓既成交
可以睇返...其實就係o的買o左無人住既樓...咁就算我唔要新,
如果呢o的唔知炒到幾多手既"新樓"價錢適合既,我又唔介意買呀...
但市場容許我地入場嗎?唔得嘛...香港經濟唔多唔少都關樓事
呢o的炒風其實到頭來只係苦了我地呢o的市民...

至於新唔新呢個問題係咪導致炒風,我都唔認同
因為我見好多"新"樓跟本就無人炒,好似鳳德公園對面層新樓
又唔見有人炒?

希望你明白我想講乜...

所以小弟i成日有點奢望政府可以起一o的不動產既樓
即賣o左比市民,該用戶不可以進行轉讓,死了只可以由親人
繼承...

chrisappear 發表於 2006-6-3 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-6-3 22:37 發表
我明白,但只覺得o個句比較重點,所以引用o個段...
如有令你有誤會的話,只好說聲對不起...
我相信板友都會/將會/已經面對緊呢個問題
但細心一看,現在香港人所謂買樓既心態同以前比,
可以話脫離了現實,不止有樓無人住,什至係買o左唔係住,
同政府談到話未來住屋需要既數目有大大既差別,
好似我呢o的星斗市民,對"樓"呢樣野可以叫做得個望字
市場唔單止炒新樓,更有人炒二手樓,但o個o的二手樓既成交
可以睇返...其實就係o的買o左無人住既樓...咁就算我唔要新,
如果呢o的唔知炒到幾多手既"新樓"價錢適合既,我又唔介意買呀...
但市場容許我地入場嗎?唔得嘛...香港經濟唔多唔少都關樓事
呢o的炒風其實到頭來只係苦了我地呢o的市民...
希望你明白我想講乜...

我明白板友對本地樓市風氣感到不滿,因為自己始終要面對置業問題,預計日後同樣不會好過...
其實現時居屋亦不便宜,記得新聞講過,那批末代居屋初步訂為市價七折(有錯請指).
或者我的想法偏向消極:無疑樓市炒賣風氣苦了真正用家,但普遍買樓心態一旦遭扭曲,要撥亂反正,殊非易事,亦非政策手段可解決的.
個人心態是,如果無能力買新樓,也得無奈接受現實,降低要求.

053h4 發表於 2006-6-3 23:34 | 顯示全部樓層