hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E22B預計7月開辦+區議員爭取全日
開啟左側

E22B預計7月開辦+區議員爭取全日

~誰@359~ 發表於 2006-6-4 10:22 | 顯示全部樓層

原帖由 KE7782 於 2006-6-4 06:32 發表

其實班次方面可以不變,E22A可以KEEP住20分一班,在寶林總站也可開20分一班,只是一班E22A開了後,110分鐘開E22B便可。

你既意思係一D車做完E22A做E22B,有D調返轉?
字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-4 20:24 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-4 10:21 發表

根本城記一開始就唔希望開新線
只不過因為改E22A改唔成,返唔到轉頭先焗住要開E22B
我諗城記應該已經計好晒數,準備有必要時就同E22B玩加班全日、E22A減班嫁啦
況且,一條線繁時客量同非繁時客量可以差好遠
...

咁又可唔可以解釋到點解全日後要加班?

城巴當然想用最低資源做最高效益啦,但既然做唔到,
佢咪是但開幾班車塞住佢地把口。

如果城巴覺得E22A全日是成功,E22B全日都仲有一線生機,
如果城巴覺得E22A全日是失敗,我相信城巴唔會輕易比E22B全日。
~誰@359~ 發表於 2006-6-4 20:32 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-4 20:24 發表
咁又可唔可以解釋到點解全日後要加班?

果次既加班,可能係為E22A改道做準備
手頭上既資料係城記分別o係04年同05年既RDP建議E22A改道
但係曾經聽聞過o係03年城記都有建議過,但係因為冇當年RDP o係手而唔敢作準

原帖由 fleetline 於 2006-6-4 20:24 發表
城巴當然想用最低資源做最高效益啦,但既然做唔到,
佢咪是但開幾班車塞住佢地把口。

咦?咁作為山上居民,係咪應該多謝廣大山下議員?
都岩既,山下班議員真係唔可以畀E22B全日呀,因為到時E22A應該唔會有好下場

如果城巴覺得E22A全日是成功,E22B全日都仲有一線生機,
如果城巴覺得E22A全日是失敗,我相信城巴唔會輕易比E22B全日。

如果E22A可以改道,佢既全日就係成功,亦可以肯定E22B冇出現既機會
如果E22A改唔到道,佢既全日似乎係失敗,亦可以肯定E22B既開始會係E22A既惡夢

山上客好就好在冇包袱呀,就算E22B做全日要半個鐘一班甚至更耐都係由冇變有
而家E22A改唔成,將佢減班去搵車畀E22B全日又嘈呢樣嘈果樣,但係E22A客量根本係差
甚至比起其他E線更差,咁好難唔令人覺得山下議員(甚至居民)不顧他人

字大只顯得人自大
KE7782 發表於 2006-6-4 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-4 10:22 發表

你既意思係一D車做完E22A做E22B,有D調返轉?

現時E22A寶林是每00、20、40開車,而E22B則是10、30、50在寶林開車便可。
相反地,在亞洲博覽館E22A除頭四班車外,為10、30、50開車,而E22B則00、20、40分開車便可。

我的意思是聯合班次。
KE7782@27
fleetline 發表於 2006-6-4 21:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-4 20:32 發表

果次既加班,可能係為E22A改道做準備
手頭上既資料係城記分別o係04年同05年既RDP建議E22A改道
但係曾經聽聞過o係03年城記都有建議過,但係因為冇當年RDP o係手而唔敢作準

咦?咁作為山上居民,係咪應該多謝廣大山下議員?
都岩既,山下班議員真係唔可以畀E22B全日呀,因為到時E22A應該唔會有好下場

如果E22A可以改道,佢既全日就係成功,亦可以肯定E22B冇出現既機會
如果E22A改唔到道,佢既全日似乎係失敗,亦可以肯定E22B既開始會係E22A既惡夢

山上客好就好在冇包袱呀,就算E22B做全日要半個鐘一班甚至更耐都係由冇變有
而家E22A改唔成,將佢減班去搵車畀E22B全日又嘈呢樣嘈果樣,但係E22A客量根本係差
甚至比起其他E線更差,咁好難唔令人覺得山下議員(甚至居民)不顧他人

如冇記錯,果次既加班是2002年頭,而且我就睇唔出
為甚麼要用加班來為E22A改道做準備

如果有客量支持,冇人會反對其他人要求提供更多服務,
但而家連E22B客量是怎樣都未知道,就喊住要全日,又話
要點樣去CUT第二條,感覺上已經十分古怪

再講,E22A對比其他城巴E線,客量跟本就唔差
~誰@359~ 發表於 2006-6-4 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-4 21:47 發表

如冇記錯,果次既加班是2002年頭,而且我就睇唔出
為甚麼要用加班來為E22A改道做準備

如果有客量支持,冇人會反對其他人要求提供更多服務,
但而家連E22B客量是怎樣都未知道,就喊住要全日,又話
要點樣去CUT第二條,感覺上已經十分古怪

再講,E22A對比其他城巴E線,客量跟本就唔差

如果佢加班唔係為改道的話,咁就應該調返轉
改道係為左之前加班,點知發現原來唔夠客
而翻查資料之後,E22A變做全日20分鐘係2003年9月8日既事
2002年頭係改行寶邑路

咁你咪慢慢感覺囉,反正而家都有議員話要全日
我地而家講都係講個可行性姐,一d都唔古怪
不過,如果有人要求E22B加班,我唔覺得會冇人反對
因為城記一定唔會再搵多幾架車返泥而繼續由得E22A載空氣

對比?你拎E11、E21A去比乎?

字大只顯得人自大
fleetline 發表於 2006-6-4 22:04 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-6-4 21:52 發表

如果佢加班唔係為改道的話,咁就應該調返轉
改道係為左之前加班,點知發現原來唔夠客

咁你咪慢慢感覺囉,反正而家都有議員話要全日
我地而家講都係講個可行性姐,一d都唔古怪
不過,如果有人要求E22B加班 ...

為何要加班幾年後先改道?
看來已經不合道理。

講到可行性,如果夠客,以城巴專利二區的資源,
就一定嘔到車出黎,問題係有冇客,和城巴有冇信
心去投資。

如果城巴認為E22A投資失敗,我就覺得城巴不會輕
易去增加E22B的班次。

E22A客量同E23差不多,只是比E22差一點
gn3509 發表於 2006-6-4 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-4 22:04 發表

看來已經不合道理。

心去投資。

如果城巴認為E22A投資失敗,我就覺得城巴不 ...

E23班次密過E22A,但每班車客量同E22A差唔多,再加上E23九龍方向大把流水客,E22A何德何能同E23並駕齊驅.....
今期流行:690是原罪
~誰@359~ 發表於 2006-6-4 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 fleetline 於 2006-6-4 22:04 發表

看來已經不合道理。
如果城巴認為E22A投資失敗,我就覺得城巴不會輕
易去增加E22B的班次。

心去投資。

E22A客量同E23差不多,只是比E22差一點

請你再搵下資料,E22A o係03年先全面加密到20分鐘一班
而o係04年既RDP已經有E22A既改道建議
證明城記當初決定同E22A加班既決定係錯誤,亦令佢要急急腳改道搵客
甚至話到畀我地聽,城記投資失敗係失敗在「同E22A加班」而唔係「同E22A全日」

請睇本題目第#79文:
另外,除了早上繁忙時段,其他時間城巴專利二區都有足夠車源開新線,
問題只不過是在未清楚客量情況下,是否應該咁做?

你講既野前後矛盾喎

你講緊o係繁忙時間過左黃大仙既E22A?
幾年前坐過E22A係好好客,但係舊年暑假再坐已經有好大分別
而兩次都係o係朝早坐
字大只顯得人自大
HV7025 發表於 2006-6-4 22:36 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2006-6-4 22:33 發表

E23班次密過E22A,但每班車客量同E22A差唔多,再加上E23九龍方向大把流水客,E22A何德何能同E23並駕齊驅.....

E22A 都有一定既分段客...雖然唔夠E23多
而E22A高峰時間既客量我認為係高過E23高峰時間既
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵