hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) Volvo B8L 首航體驗
開啟左側

[純記錄] Volvo B8L 首航體驗

CliveTo@FB 發表於 2017-5-20 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層

下層尾排啲蓋可唔可以搞搞佢?一條條黑邊好礙眼

另外上層左邊嗰個箱搞成點?

ccicoltd 發表於 2017-5-20 10:34 | 顯示全部樓層
SPkent 發表於 2017-5-20 00:20
下層尾排啲櫈咁窄嘅!

我想起以前巨龍的車尾六人位……
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ky927 發表於 2017-5-20 10:35 | 顯示全部樓層
其實後排個舊野,改為放後排中間好D, 起碼唔會有中間位係對住條走廊. 同埋5個位真係太迫, 4個位算啦.
mingfai31 發表於 2017-5-20 11:30 | 顯示全部樓層

bnr34 發表於 2017-5-20 09:04
即係咁..你邊度見到冇咗張櫈?
我見到佢死都要五張窄櫈都唔好似E400咁樣用四張闊櫈啵

唔好意思囉..睇錯同數錯
整到咁鬼死窄叫人點坐咩..我咁瘦就得姐
有D人身材豐滿架嘛..多條扶手有鬼用
唔識淨係窗度加?

bnr34 發表於 2017-5-20 11:36 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2017-5-20 10:35
其實後排個舊野,改為放後排中間好D, 起碼唔會有中間位係對住條走廊. 同埋5個位真係太迫, 4個位算啦.
...

尾排最右突出來嗰件野相信係水箱框, 同單層MAN或者E400一樣, 所以冇可能擺中間架喇
P.S. 仲以為大家一睇就會明係咩, 點知原來...
ky927 發表於 2017-5-20 11:55 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2017-5-20 11:36
尾排最右突出來嗰件野相信係水箱框, 同單層MAN或者E400一樣, 所以冇可能擺中間架喇
P.S. 仲以為大家一睇就 ...

一向唔熟機械  置中建議純實用方向想法
3ASV174 發表於 2017-5-20 14:31 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2017-5-20 03:11
佢只不過整方左個輪拱同整出左張凳姐..有咩咁特別
如果話ADL放唔到隻腳咁唔識坐出D?

E500 中尾軸輪拱位,由向前位座墊拉條直線落地下,去到中軸輪拱斜上去個位為止,根本只得一隻成人腳掌長度多少少,根本就點都唔夠位俾兩排人放腳,坐出o的咪仲要同對面位撞膝頭?傻的嗎?

剛剛早幾日搭城巴批 82xx,上車得返一個中軸窗口倒頭位,
我坐低左之後,隻腳掌要前後前後 ^V^V 咁同對面對面位夾實先放到落地台。

o係英國批 E500 係直情無裝最後排倒頭位,等尾軸排向前位拉後o的俾返合理空間人放腳,
頭批 ATR 都係因為同樣原因,尾軸先會有個單丁橫位,軸距無改之下 E500 夾硬塞返排凳落去自然有問題。
如果唔係 E500 根本無位俾 4 個人放腳,尾批 E500 早就好似 AVBE 咁轉左方型輪拱。

講咁多,
其實你搭過 E500 呢個位坐齊 4 個人未?坐過根本唔會咁講野。

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2017-5-20 14:36 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2017-5-20 09:04
即係咁..你邊度見到冇咗張櫈?
我見到佢死都要五張窄櫈都唔好似E400咁樣用四張闊櫈啵

純粹佢個水箱細過 E400,用 400mm 位仲可以夾硬放到 5 個位,
E400 個水箱咁大就算用 400mm 位都放唔到 5 個位,如果唔係已經用左相同配置。

至於有版友話巨龍……巨龍尾排係 380mm 的,
6 個陳凱琳拍埋坐應該都有o的逼……
但係依家尾排每個位有分隔,肥婆都唔可以過界,應該會坐唔落。
如要討論,請先自貼差餉單一次
mingfai31 發表於 2017-5-20 16:38 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-5-20 14:31
E500 中尾軸輪拱位,由向前位座墊拉條直線落地下,去到中軸輪拱斜上去個位為止,根本只得一隻成人腳掌長度 ...

我輪拱位坐矮躉比較多..ADL基本上冇
雖然我唔知一唔一樣但估計唔會差太遠
仲有我係個種坐上層位嫌座距太遠個種黎既
所以套用番落去4個對頭位我係冇所謂
但對於其他人話新城座距剛好,老九好窄個堆人黎講
咁個4個對頭位肯定不適合佢地坐

補充: 冇人叫你撞人膝頭既..個度一定要大家忍讓
我相信有足夠位俾8隻腳並排咁擺既
Gary_B 發表於 2017-5-20 17:12 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2017-5-20 16:38
我輪拱位坐矮躉比較多..ADL基本上冇
雖然我唔知一唔一樣但估計唔會差太遠
仲有我係個種坐上層位嫌座距太遠 ...

請留意下現時香港成年男士既平均身高