hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) Volvo B8L 首航體驗
開啟左側

[純記錄] Volvo B8L 首航體驗

mingfai31 發表於 2017-5-21 01:16 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-5-20 23:29
估唔到有米六既朋友
不過坐直都掂到地既
係唔知點解佢覺得全世界都米六

其實呢我都完全冇意去講座距問題..我一早講左輪拱位夠擺8隻腳並排我理得佢

我專登講肥瘦係因為後排既位我諗正常人都撞欄(扶手)啦
可能肥少少都坐唔落
呢個先係我講既重點
我唔知點解佢要轉設計..但好明顯係設計缺憾
最右邊逃生門加條扶手係度有用咩

另外樓主上面個位我其實真係睇唔明
可唔可以俾番些少證據咁呀
我知網絡上俾老吹既
至少證明下我戶口收左ADL或者你所講既唔知乜野"柴小"公司既錢呀又或者你高過1M6既影張你坐九巴既側照啦

3ASV174 發表於 2017-5-21 01:53 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2017-5-21 01:16
其實呢我都完全冇意去講座距問題..我一早講左輪拱位夠擺8隻腳並排我理得佢

我專登講肥瘦係因為後排既位 ...

我又唔明點解要話車尾係設計缺憾,難度 E400 又係設計缺憾?歐六車機件體積比歐五大,引擎運作要求更高水箱加大都係合理既事。

老九肯放棄一個位既話,絕對可以裝 4 個位而唔係 5 個,呢個係巴士公司取態問題,
以前亞記豪華躉城巴同龍運已經示範左。
呢副底盤水廂佔用車廂空間同時可以維持原有載客量,乘客坐感舒唔舒適係一回事,但對營運商黎講絕對係加分位,

如果歐六 E500MMC 能夠成功面世之時車廂空間又可以維持返歐五版本安排,到時先話 B8L 設計差都唔遲。
如要討論,請先自貼差餉單一次
ML3941 發表於 2017-5-21 01:54 來自手機 | 顯示全部樓層
hklam 發表於 2017-5-21 00:34
我都想知上層左邊嗰個箱搞成點

https://www.facebook.com/ATENVIRO/posts/10155133507026469

這個FB Page有相睇
bnr34 發表於 2017-5-21 08:16 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-5-21 01:53
我又唔明點解要話車尾係設計缺憾,難度 E400 又係設計缺憾?歐六車機件體積比歐五大,引擎運作要求更高水 ...

而家新出既B9TL載客量得137, 而家B8L有138, 叫做比上一代載多一個人添 ...
如果唔計再上一批高載B9TL原本都有138的話

GU9338 發表於 2017-5-21 08:44 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2017-5-21 08:16
而家新出既B9TL載客量得137, 而家B8L有138, 叫做比上一代載多一個人添 ...
如果唔計再上一批高載B9TL原本 ...

企位多少某程度上係睇部車負重 , 實際上企到幾多又係另一回事
歐三 AP 同 ATENU 睇上去載客量差成十幾人 , 但從來無人將前者當低載車
請用文明來說服我。
joelty 發表於 2017-5-21 09:08 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2017-5-21 01:16
:
:

我專登講肥瘦係因為後排既位我諗正常人都撞欄(扶手)啦
可能肥少少都坐唔落
呢個先係我講既重點
我唔知點解佢要轉設計..但好明顯係設計缺憾
最右邊逃生門加條扶手係度有用咩
:
:

呢條類似扶手的物體,應該做出來防止有人坐在這個位置吧

3AD124/HS539+AVW69/LS609+AVBWU3/PG6918
HF3204@243M 發表於 2017-5-21 11:17 | 顯示全部樓層

下層根本行唔到入去企喎
會唔會又有人開POST話香港人自私架

ccicoltd 發表於 2017-5-21 12:10 | 顯示全部樓層
joelty 發表於 2017-5-21 09:08
呢條類似扶手的物體,應該做出來防止有人坐在這個位置吧

很多學童規格的旅遊巴,尾排三座位與兩座位之間都有這個設計。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
051039 發表於 2017-5-21 12:53 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2017-5-21 12:10
很多學童規格的旅遊巴,尾排三座位與兩座位之間都有這個設計。

呢個應該主要係防止啲人坐保齡球位又唔扣安全帶,有起事又要嘈個隻
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
on11358 發表於 2017-5-21 15:25 | 顯示全部樓層

中尾軸距唔覺短左,依然裝到兩盞指示燈。