hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [珍寶波子機- CAV波掣] 轉波手勢示範
返回列表 發新帖
開啟左側

[珍寶波子機- CAV波掣] 轉波手勢示範

EN1504-201 發表於 2017-5-27 04:58 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2017-5-26 21:11
咁同棍波有咩分別?唔洗用左腳踩極力子?

等我深入講解吓先~

一般叫開嘅半自動波,都係Self-Changing Gears(SCG)公司嘅設計,可以係SCG自已生產,亦可以係授權生產,例如丹拿造嘅叫Daimatic,AEC造嘅就叫Monocontrol。
珍寶波箱剖面圖:
結構上,SCG半自動波嘅核心係一串行星齒輪組,每一組行星齒輪外面都有一個齒環,用brake band鎖實一個齒環就等於入咗嗰個齒環相對應嘅波段(1:1嘅四波就係用multiplate clutch將成串行星齒輪組鎖埋,變成一嚿)。
有一點要留意,波箱入面四組行星齒輪,除咗一波之外,都唔係獨立運作。
全部五個波傳遞動力時,都會用到一波個行星齒輪組。每入一個波(鎖實一個齒環),所牽涉到嘅齒輪組就會控制一波齒環嘅轉速。而每個波嘅齒比,就係由一波齒環轉速決定:
一波:一波齒環唔轉,輸出軸行星齒輪架夾喺齒環同輸入軸太陽齒輪之間,於是當輸入軸轉時,輸出軸行星齒輪架就被迫跟住轉(以珍寶計,齒比係4.15:1)
二波:一波齒環連住二波行星齒輪架,當鎖住二波齒環,一波齒環就會同輸入軸同一方向轉,所以輸出軸會轉快咗(2.36:1)
三波:二波齒環都跟住輸入軸同一方向轉,令一波齒環再轉快啲,齒比就更細(1.56:1)
四波:成串行星齒輪組一齊轉(1:1)
後波:一波齒環轉嘅方向同輸入軸相反,結果輸出軸都反方向轉(-4.88:1)
至於棍波,就係layshaft設計,每個波各有一組齒輪,全部係獨立運作。輸出軸上面嘅齒輪只係套住條軸,可以喺上面空轉。入波時,波叉將狗牙推向嗰個波嘅齒輪,令佢同條輸出軸咬埋,先至傳到動力:
https://www.quora.com/What-is-a-synchromesh-gearbox-and-how-it-is-different-from-a-constant-mesh-gearbox

50年代推出嘅SCG半自動波,源自30年代出現嘅Wilson先選式波箱,基本結構同運作原理都係一脈相承:
兩者唯一分別係brake band/clutch嘅運作方式唔同 - 半自動波每一組brake band/clutch都由各自嘅氣缸控制,邊組鬆開、邊組咬埋係由氣缸入面嘅氣壓/油壓決定,每個氣缸入面嘅壓力由波棍經過閥門控制:
至於先選式,就係用純機械結構去控制各組brake band同clutch。波棍扭郁條cam shaft(M),上面嘅凹位決定邊個係下一個波,呢個就係「先選」。
揀完波之後,司機左腳踩落波掌(唔係極力子!先選式同半自動波都係用液壓飛輪,停定時入住波都唔會拖停引擎,起步直接踩油就得,絕對唔使任何「吊極力子」嘅動作),壓低條busbar(D),原先咬埋咗嘅brake band/clutch就會鬆開,效果等於踩住棍波車嘅極力子。喺連桿E、L同彈弓X、Y嘅作用之下,被「先選」嗰個波嘅連桿被推向內,所有其他波嘅連桿就彈向外,離開條busbar。
跟住司機鬆開波掌,busbar彈返上去,只有被「先選」嗰個波嘅連桿E會被busbar勾住,再經過一系列連桿令嗰個波嘅brake band/clutch咬埋,就為之入咗波。
因為先選式全靠busbar嗰條好硬嘅彈弓去咬住brake band/clutch,所以烏咀狗塊波掌鬼咁彈腳...

雖然SCG半自動同Wilson先選式嘅結構可能比較古老,但係佢哋嘅核心設計 - 行星齒輪組 - 就經得起時間考驗,因為ZF Ecomat(可能連Ecolife都係)一波至四波所用嘅行星齒輪組設計同運作原理係同SCG/Wilson波箱一樣,只係超比波同後波唔同!
http://www.tokoloschi.de/vck/vgt/gt_www/ans_zfecomatgetriebeplan.htm

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
da54 + 1 + 10 多謝分享
DD2113 + 1 + 10 有圖有真相

查看全部評分

gordon 發表於 2017-5-30 23:52 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2017-5-26 05:32
講起司機嘅轉波手勢,我今年喺英國都搭過幾部半自動波巴士,基本上可以分三種:

1. 多數都係正宗揸法, ...

坡柴的轉波聲, 同片中不太相似, 片中架英國Atlantean轉波時有一下「節」一聲, 用以呼油, 聽聲亦頗順暢(當然挫不挫, 睇片睇唔到)

但坡柴個波箱轉波聲同香港當時的珍寶差不多, 只不過是自動轉波不用人手而已

但最重要的是, 坡柴的波箱電腦是沒有拖波功能, 只能單純地1-2-3-4轉檔, 這與珍寶不同, 新加坡平路多倒沒有多大問題, 但嚟到香港就大問題了, 因香港斜路多, 試下一架車上緊斜都仲一路轉波(尤其是行96, 98號線上利東), 只會愈跑愈冇力, 最後擺街收場, 所以坡柴初到香港時壞車率頗高, 後來城巴加咗塊電路板到波箱電腦, 容許以人手拖波(Selection Hold), 更有幾輛改以半自動操作, 情況才有改善(所以後期坡柴也可以派走73及85線).
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2017-5-30 23:59 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2017-5-26 21:11
咁同棍波有咩分別?唔洗用左腳踩極力子?

有分別, 半自動波箱是沒有極力子的, 在香港的法例上亦當作是自動波車
想像下, 您在70年代在中巴當司機, 而您持有的駕駛執照是10A或17A(A代表自動波), 在站頭有一架裝有半自動波箱的LF同一架要踩兩腳極力子的PD跑相同路線, 您可以駕LF, 但唔可以駕PD.
(當然, 當年不是這樣分車種, 只是舉例)
EN1504-201 發表於 2017-5-31 01:22 | 顯示全部樓層

gordon 發表於 2017-5-30 23:52
坡柴的轉波聲, 同片中不太相似, 片中架英國Atlantean轉波時有一下「節」一聲, 用以呼油, 聽聲亦頗順暢(當 ...

乜「呼油」唔係指補油/踩空油咩?師兄講嘅情況似係鬆油/收油喎

「坡柴的波箱電腦是沒有拖波功能, 只能單純地1-2-3-4轉檔, 這與珍寶不同」
即係上到四波之後,就算一路踩剎車到停定,個波箱都唔識轉返低波?聽落好恐怖
我唔奢求佢識kickdown,但減速時自動轉低波先合理㗎...
坡柴個波子機上面後加嘅Hold波位,應該可以當而家嘅鎖波掣噉用,等上斜時唔好亂咁轉高波
另外,係同半自動定自動波珍寶唔同?聽聞自動波珍寶個Hold波位同時有加減波功能?

啱啱搵到段坡柴錄音,係A674,行98號由利東去香港仔:
https://www.facebook.com/groups/305526359193/permalink/10155293074049194/
唔肯定佢係自動波定半自動,但我覺得佢絕大部分時間係行緊自動mode,因為人手轉波好少可會逐個波拖到停定
EN1504-201 發表於 2017-5-31 01:45 | 顯示全部樓層
gordon 發表於 2017-5-30 23:59
有分別, 半自動波箱是沒有極力子的, 在香港的法例上亦當作是自動波車
想像下, 您在70年代在中巴當司機,  ...

SCG半自動波,其實結構上同一般自動波(例如ZF Ecomat,當然唔係講緊富豪I-shift呢啲「自動手波」)大同小異,只係要人手轉波噉解,所以要改做自動波並唔難
甚至連前身Wilson先選式,結構上都係似自動波多過手波,只係要用手揀波、用腳入波

好似話連先選式都唔使手波牌,因為佢雖然同手波一樣有三塊踏板,但佢個波掌只係gear change pedal,踩完鬆開就轉到波,而唔係用嚟操作極力子,性質上同波棍差唔多

講返轉波手勢,有段幾正嘅片,係教人應該點樣揸半自動波巴士,入面全部都係反面教材,有由四波直接拖落二波,重有空波落斜
https://youtu.be/GE6p-KffdTo?t=20s

gordon 發表於 2017-5-31 08:01 | 顯示全部樓層
EN1504-201 發表於 2017-5-31 01:22
乜「呼油」唔係指補油/踩空油咩?師兄講嘅情況似係鬆油/收油喎

「坡柴的波箱電腦是沒有拖波功能, 只 ...

自動波珍寶有冇+-功能真係冇印象, 不過見過司機揸自動波寶時, 不斷用「3-空-3-空-3-空......」來轉波, 相信應該係傳說中的+-功能

相傳當年坡柴在葵涌落船後揸返火炭廠, 在和宜合道上斜時已因為車子轉了高波轉不回低波而擺街......