hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵延遲換新車及安裝幕門
開啟左側

東鐵延遲換新車及安裝幕門

F502 發表於 2017-5-29 21:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

咁即係烏蠅頭可以玩多幾年?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170529/56758668
053h4 發表於 2017-5-29 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2017-5-29 23:42 | 顯示全部樓層
龜龜一向對東西線分流南北線出九龍充滿信心, 聲稱可以分流到1/4南行乘客去東西線
宜家似乎有保留, 是否因為怕無東西線做分流, 就開始玩9/12混跑會爆鑊?

marcowong1011 發表於 2017-5-30 00:29 | 顯示全部樓層

其實格離post 好早之前都有提到, 換信號嘅計畫已經有延誤(2017 尾 --> 2018 尾)
需知道換完信號先有得換車同裝閘門
[陰謀論]依家話等EWL 發揮分流乘客作用後先換車, 會唔會只係換信號延誤其中一個掩飾[/陰謀論]
ryandroid 發表於 2017-5-30 00:38 | 顯示全部樓層
羅湖至金鐘車程50分鐘
咁37列R-Train當來回各18列即係每小時21.6班列車
計埋第37列都係每小時22.2班

仲未計落馬洲嗰邊遠啲車程長啲
同埋古洞站落成嘅話應該羅湖:落馬洲係1:1
當19班車落馬洲車+18班羅湖車
其實都係得每小時21班車

每小時21*8卡普通卡=168卡
依家東鐵21*11卡普通卡=231卡
即係少2成7容量

如果依家大圍站加馬鐵全綫乘客佔27%大圍至九龍塘段乘客嘅話就冇問題
但係如果上水至大學站已經佔咗嗰73%嘅話
火炭同沙田註定上唔到車

港鐵係咪依家先發覺計錯數
就話乘客關注唔夠載就俾MLR繼續行?

大圍站上到車嘅乘客最多咪佔車卡1成客量
每小時26班9卡其實都只係啱啱好
點解唔一開始就訂45列R-Train 呢?

而且馬鐵轉8卡加大圍直去金鐘嘅話可能會吸多咗沙田區巴士客搭東鐵去九龍西/港島
咁每小時26班9卡都未必夠
加上新界東有唔少巴士乘客係原本想搭東鐵但被迫搭巴士
所以R-Train+MLR混跑嘅話
隨時吸到更多東鐵客

如果MLR唔改9卡就即係要喺旺角東做總站
21班9卡 R-train去金鐘
5班12卡MLR去旺角東for 九龍塘轉車去油尖旺、太子、深水埗
咁樣先係基本

但如果沙中線通車就要用多7班MLR先夠載
咁買第二批R-Train後開線無耐就去到每小時31班車就真係好笑啦
alexleechaksum 發表於 2017-5-30 02:00 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2017-5-30 00:29
其實格離post 好早之前都有提到, 換信號嘅計畫已經有延誤(2017 尾 --> 2018 尾)
需知道換完信號先有得換車 ...

其實根本就係換信號系統有延誤
先用呢樣野嚟做藉口

分唔分流到東鐵綫¹/₄客流量
呢樣野真係好令人質疑
尤其是鑽石山宜家已經做唔到跨月台轉車
已經令分流嘅效果大打折扣

我個人認為鑽石山宜家呢個轉車方式
唔係方便過九龍塘好多
而鑽石山轉車主要方便啲人去東九龍一帶
去太子 深水埗呢啲地方又要坐番轉頭 (仲要經過九龍塘)

分分鐘第一城馬鞍山出九龍
喺大圍(過對面❷)轉多次車仲快過鑽石山轉車

鑽石山轉到觀塘綫
最方便到嘅應該會係顯徑嘅居民
因為佢地應該唔會搭番大圍再轉東鐵綫
alexleechaksum 發表於 2017-5-30 02:15 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2017-5-30 00:38
羅湖至金鐘車程50分鐘
咁37列R-Train當來回各18列即係每小時21.6班列車
計埋第37列都係每小時22.2班

其實37列12卡換37列9卡點會夠載...

(馬後砲Mode)
同埋個信號系統其實應該早啲開始招標同工程
既然已經決定換車同埋換新信號系統
早啲開始 搞掂之後試耐啲唔好咩
同埋有信號 可以同時行12卡MLR同埋9卡新車
又可以行密啲

宜家成個計劃
換信號系統 改裝千九 換新車 裝閘門
樣樣野都係環環相扣
宜家一樣野遲就全部都遲曬
東鐵千九又過唔到西鐵/馬鐵
(/馬後砲Mode)

ryandroid 發表於 2017-5-30 02:53 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2017-5-30 02:15
其實37列12卡換37列9卡點會夠載...
(馬後砲Mode)
同埋個信號系統其實應該早啲開始招標同工程

好多人都一早講咗轉9卡會唔夠用係港鐵死都拉埋沙中綫計話夠載
無諗過大圍係上到車但火炭沙田會上唔到車

除非佢一早度縮數
見批MLR仲用得
又唔想一次過買咁多新車
就想淨係每小時21班R-Train過海
再搭幾班MLR做觀塘綫轉車
咁通車嗰陣想加幾多車都得
進可攻退可守
但邊有咁醒

但如果一早預MLR 同R-Train 混跑
咁就唔使等沙中線通車
就可以依家都有R-Train加班車坐下
不過九龍塘站頂唔頂到就另一回事啦

淨係望佢下批車買夠廿列R-train就唔使煩
不過MLR 同R-Train 混跑嘅話
月台劃排隊位都幾煩
可能MLR就企開一邊
R-Train 就企開另一邊
alexleechaksum 發表於 2017-5-30 03:27 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2017-5-30 02:53
好多人都一早講咗轉9卡會唔夠用係港鐵死都拉埋沙中綫計話夠載
無諗過大圍係上到車但火炭沙田會上唔到車

有個問題...

其實MLR同韓製新車一定要混跑架喎
你換新車一定係一換一 (或者可能擺多啲新車先換走一架MLR)
無可能一夜之間換走曬啲車
如果新車瀨野真係全綫停頓
同埋宜家MLR裝新信號
就係預過渡期會混跑
至於門位問題
宜家嘅排隊箭咀聽聞係夾到新舊門位
唔會話另設排隊位置
ryandroid 發表於 2017-5-30 05:23 | 顯示全部樓層

alexleechaksum 發表於 2017-5-30 03:27
有個問題...

其實MLR同韓製新車一定要混跑架喎

佢要裝哂訊號先換得即係2019年頭開始
逐個星期換
每個月四列MLR 換六列R-Train
咁19年中通車時R-Train 全部營運應該冇問題吧

R-Train 5人位加2邊企位即係市區綫列車6人位
MLR係四人位
爭成2個位.....
最多係中間第三隻門對到
第二、四對門會偏離半對門位
第一、五對門就偏離一對門位
我諗唔到MLR嗰四人位點樣可以變成5人位加2邊企位...
如果港鐵話偏離一對門位咁都算對到
咁即係要乘客自己走位= =