hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 964 錦上路站↔蒲飛路,896 沙田馬場→黃石碼頭 ...
開啟左側

964 錦上路站↔蒲飛路,896 沙田馬場→黃石碼頭

樓主| 魔雪巴士頻道 發表於 2017-6-5 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層

896正正就係冇乜客,先要兜烏溪沙同西貢市執雞
而964係兩頭都係半獨市,加上有大量BBI,非繁肯定坐得滿一架單層。而且佢收$23.4/21.6,貴過103咁多,要回本好易。
EX-TL 發表於 2017-6-5 17:08 | 顯示全部樓層
魔雪巴士頻道 發表於 2017-6-5 04:24
講真,我唔怕認
我真係見到8964呢4個字先諗到呢兩條線
但我絕對唔係因為個冧把先出建議

Sorry, 我唔係點睇google map, 有少少常識都知道行馬繞唔駛兜到多石咁遠.

跑完日馬已經六點, 夜馬仲要係十一點, 星期六欣賞完賽馬入去露營已經好勉強, 星期日入到北潭涌 黃石有咩搞, 我睇唔到入面常住人口有咁大需求, 夜馬十一點開到入去快極都十二點, 夜馬撞著流星雨的日子, 一世人未必有一次.

睇完日馬去醫院探病, 定係太刺激要睇心臟科, 還是院友偷走出去方便返歸?

去完威爾斯睇醫生返西沙路屋企預時間搭?

964行西隧上半山區抽103車, 半山居民過海係唔多buy, 九龍中呢邊你抽走人地車入錦田 元朗, make sense嗎?
 樓主| 魔雪巴士頻道 發表於 2017-6-5 18:42 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-5 17:08
Sorry, 我唔係點睇google map, 有少少常識都知道行馬繞唔駛兜到多石咁遠.

跑完日馬已經六點, 夜馬仲要係 ...

之但係Google Map真係教我咁行喎
同埋停嗰度可以服務到愉翠苑、沙田圍一帶,該處無馬場線,亦唔會同885重疊http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/static/image/smiley/default/handshake.gif

跑完日馬已經六點, 夜馬仲要係十一點, 星期六欣賞完賽馬入去露營已經好勉強, 星期日入到北潭涌 黃石有咩搞, 我睇唔到入面常住人口有咁大需求, 夜馬十一點開到入去快極都十二點, 夜馬撞著流星雨的日子, 一世人未必有一次.

真係唔夠客嘅話,咪夜馬唔開囉。日馬$39.4之後再加啲$13.9流水,實回到本
PS 唔兜到多石咁遠,係唔夠35公里,收唔到$39.4的。

964行西隧上半山區抽103車, 半山居民過海係唔多buy, 九龍中呢邊你抽走人地車入錦田 元朗, make sense嗎?

964有大量BBI,客量有保證,加上收費高,回本門檻低。相反,103無BBI(紅隧-$3.5冇乜用),客源狹窄,收費低,行車時間長,回本門檻高。
九龍中嗰邊?善用吓條空氣線113先啦

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
EX-TL 發表於 2017-6-6 00:15 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2017-6-5 18:42
之但係Google Map真係教我咁行喎
同埋停嗰度可以服務到愉翠苑、沙田圍一帶,該處無馬場線,亦 ...

死物教你咁行就咁行, 你自己唔識搵路行?

要兜到多石先夠里數, 照咁講, 不如取消左885 888先, 兜沙田市中心+馬鞍山, 里數一定夠, 客量實多過停李嘉誠專科診所.

馬場去愉翠苑, 唔搭火車+馬鐵, 啲街坊都會識行上銀禧搭小巴.

諗住用貴價做短途有個譜, 李嘉誠落車行返去愉翠苑又唔算近, 停完站要繼續行到小瀝源路交界先上得返公路, 有愉翠苑唔停, 有報案中心唔停, 淨係停李嘉誠咁有趣, 睇嚟有部份資訊google map收收埋埋冇話你知喎!

見你好似好認真咁覆, 我先講多少少.

有大量BBI唔係大晒嘅, 103 113做緊咩客, 點解班次比較疏?
 樓主| 魔雪巴士頻道 發表於 2017-6-6 09:48 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-6 00:15
死物教你咁行就咁行, 你自己唔識搵路行?

要兜到多石先夠里數, 照咁講, 不如取消左885 888先, 兜 ...

停完李嘉誠專科診所,應該cut得返上公路
同埋咁樣行,15分鐘左右到烏溪沙,仲可能吸到885啲利安客

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
EX-TL 發表於 2017-6-6 11:03 | 顯示全部樓層
沙田路一轉轉出沙田圍路快線上公路好好多, 好過唔知有冇人上車要cut出慢線, 最後又要cut返去快線.

Anyway, 李嘉誠站人跡罕至, 兜咁遠加呢個站食到一個客先多三十幾蚊, 馬場直出吐公經澤祥街調頭上大老山公路, 或者跟885去濱景花園落公路, 點睇都好過兜去多石.

評分

參與人數 1HugeC +4 收起 理由
魔雪巴士頻道 + 4 多謝分享

查看全部評分

ATENU279 發表於 2017-6-6 23:20 | 顯示全部樓層

我諗樓主病入膏肓
964:開一班都應該會載空氣
896:不如將893延長入到西貢丫笨

樓主| 魔雪巴士頻道 發表於 2017-6-7 00:16 | 顯示全部樓層
ATENU279 發表於 2017-6-6 23:20
我諗樓主病入膏肓
964:開一班都應該會載空氣
896:不如將893延長入到西貢丫笨

964: 968班班車都有人欖隧轉車,亦有人西消防街/皇后街上落。964吸返呢班客,30/60分鐘一班單層好大機會坐滿。橫掂有咁多AVC ASC擺廠,何不一試?

896: 條線sell特快到烏溪沙泥涌西貢市,893做唔到
bennyho1004 發表於 2017-6-7 09:24 來自手機 | 顯示全部樓層
896完全無需要開!!
ATSE40 發表於 2017-6-7 19:16 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2017-6-7 00:16
964: 968班班車都有人欖隧轉車,亦有人西消防街/皇后街上落。964吸返呢班客,30/60分鐘一班單層好大機會 ...

但係轉車嗰程(54/64K/251A/B)都唔使45分鐘呢,等得你架964都去咗轉車撘968啦
腦補當真,真要補腦