hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新路線 88 站位圖
開啟左側

[路線消息] 九巴新路線 88 站位圖

GK3258 發表於 2017-6-17 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2017-6-17 01:21
如果改左做巴士站 劃雙黃 搵慈母擺一排
d車就會逐漸消失 係睇正苦有冇心搞
...

此言差矣
例如銀澳路個站,加左290 290A後基本上每廿分鐘起碼四部車埋站,試過有人一日報七次警,亦間唔中放部警車,結果都係無改善過,警車一走又泊番幾部車。
TankKingEH9697 發表於 2017-6-17 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-6-17 17:10
此言差矣
例如銀澳路個站,加左290 290A後基本上每廿分鐘起碼四部車埋站,試過有人一日報七次警,亦間唔 ...

沙田呢個case 中線上客令死亡交差更加惡化

熱線一定響個不停 長遠一定有慈母長駐
3bx 發表於 2017-6-17 18:16 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-6-17 17:10
此言差矣
例如銀澳路個站,加左290 290A後基本上每廿分鐘起碼四部車埋站,試過有人一日報七次警,亦間唔 ...

銀澳路分站已經好左好多,好少有車停係巴士站內

10598C 發表於 2017-6-17 18:38 | 顯示全部樓層

whitehippo 發表於 2017-6-16 16:57
咁康翠請自行爭取一條去沙田既巴士線或者更好既轉乘服務

你估講咁易咩 新巴又整條插旗線喺度 又唔肯加班 大老山又冇轉乘優惠 九巴開康翠沙新巴又會反對 唔通康翠對條88有啲期待都唔得?反正88係秀茂坪一帶都冇競爭者 所以都冇乜需要討論 所以討論重點擺咗係康翠沙上面囉
HT408 發表於 2017-6-17 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-6-17 16:42
咁多無足夠位置比乘客排隊先?

我諗法就將89X縮去沙田圍,再將299X踢上火車站

299X必要時會拉284車,搬站只會影響班次穩定性

Btw 其實88擺A41/E42落客位得唔得?
龍運可以停49X往青衣方向站尾
GK3258 發表於 2017-6-17 19:35 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-17 18:38
你估講咁易咩 新巴又整條插旗線喺度 又唔肯加班 大老山又冇轉乘優惠 九巴開康翠沙新巴又會反對 唔通康翠 ...

康翠沙都算,最絕係九巴想開將埔比運吉鯨吞左落肚
bobbycheng 發表於 2017-6-17 19:36 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2017-6-17 01:28
順利想搭落山 搭lift上去安泰算把啦大清落黎先天冇辦法交流
上山有一個邊皮站已經俾足面

作為順利居民
當然希望會有個巴士站係佐敦谷公園對面 (https://goo.gl/maps/EhPvioV8P3t)
比88,214同91M,92 12米車停
但實際上可能做唔到
一來停站之後要cut兩條線出快線
二來停站會阻著慢線入順利既車

bobbycheng 發表於 2017-6-17 19:45 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-6-14 17:50
站位都唔同, 點搶?

條線響四順擦邊皮, 返沙田更要搭lift上安泰先至搭到, 唔知當區區議員將來會唔會要求改 ...

88開線之後去沙田應該都會照搭番29M轉89
始終唔洗行咁遠同埋其實唔算慢

相反沙田番順利可能就會轉投88
由沙中去順利應該唔洗25分鐘
比而家搭89係牛池灣村落車行去牛池灣街市搭29M快得多

LR7977 發表於 2017-6-17 20:24 | 顯示全部樓層
Jacob 發表於 2017-6-16 19:05
你講咗我想講既野,咁樣就88而郁80K同88K,真係世界級設計,淨係兜個圈都唔知用多幾多時間。2號坑唔知係 ...

我又唔覺得搬80k同88k大圍方向去大會堂係自私喎, 反而搬去大會堂仲塞少左鄉事會路同沙中可能快左,
大會堂係會塞, 但係我覺得唔會比宜家入沙中慢, 然後大會堂仲可以叫3飛(88, 80k, 88k)返大圍。
搬完之後將荃灣/葵盛方向嘅47x, 48x同49x搬去2/3號月台,
唔夠位就將總站轉右去帝都嘅282/283搬去4號月台,
咁仲可以解決埋總站出口轉左轉右打哂交嘅問題。
搬完88應該都有位放3/4號月台。

PS8851@182 發表於 2017-6-17 20:28 | 顯示全部樓層